Primitivo | Een druif met een rijke geschiedenis en een rijpe smaak

Primitivo, klinkt als iets primitiefs toch? Eigenlijk is het dat ook wel. De Primitivo is een blauwe druivensoort die zijn oorsprong kent in Kroatië. En dat gaat way-back! Heb je tijd voor een kleine geschiedenisles? Vast wel. Dan schenken we daarna wat lekkers voor je in…

 

Je kent de Primitivo misschien ook wel als Tribidrag? Crljenak Kastelanski dan? Nee, dat zal niet, want dat is dus de Kroatische voorvader- of moeder van de druif Primitivo zoals wij deze nu kennen. Zinfandel klinkt misschien wat bekender in de oren? Snap je het nog? 

 

Primitivo en het gecultiveerde broertje

 

De Primitivo wordt voornamelijk aangeplant in het zuiden van Italië, in Puglia: de hak van de laars. Een wijnliefhebbende priester, Francesco Filippo Indellicati, ontdekte ergens in de 18e eeuw in zijn tuin enkele takken met smakelijke wijndruiven. Omdat deze druifjes rijp werden nog voordat alle andere dat deden ‘doopten’ (pun-intended) de priester de druiven om tot Primativus: ‘de eersten die rijpen’. De wijn werd hier een hit!

 

Ondertussen in… 

 

De Zinfandel vind je veelvoudig terug in Californië in de USA. Hoe deze oude primitieve Italiaan deze reis heeft afgelegd? De (later blijkt) Tribidrag druif arriveerde aan het einde van de 19e eeuw in Boston, waar een landbouwer interesse toonde in de druif, om te verbouwen als tafeldruif. Lekker voor op de fruitschaal. De boer verkaste (again, pun-intended), tijdens deze verhuizing naar Californië nam hij zijn wijnstokken mee en ontdekte dat ze hier veel beter groeiden én dat je er heerlijke wijn van kon maken. 

 

 

Primitivo vs. Zinfandel - Round 1!

 

Deze twee Primitivo-pioniers wisten niet van elkaar dat ze eigenlijk dezelfde druif in handen hadden, pas tijdens universitair onderzoek in de jaren ’60 van de vorige eeuw kwam aan het licht dat beiden druiven één en dezelfde druif betrof. Een patholoog, professor Austin Goheen, ging op vakantie naar het Zuid-Italiaanse Bari en dronk daar een glas Primitivo: ,,Verdomd, dat lijkt erg op de Californische Zinfandel?!’’ Hij besloot onderzoek te doen en ontdekte: Primitivo en Zinfandel is één pot (druiven)nat! 

 

Al waren de temperamentvolle Italianen -‘Primitivo is onze trots’ en de patriotistische Amerikanen -‘De Zinfandel is géén Italiaanse import, now way!’- het niet eens met deze conclusie. Er kwam een heel gevecht, om namen, om appelaties, om eigendomsrechten. De Italianen verkochten hun Primitivo als ‘Zinfandel’ in Amerika en zette ineens miljoenen om! Slim. Er werden over en weer verwijten gemaakt en tot op de dag van vandaag is ‘The Battle of the Grapes’ nog niet uitgevochten…

 

Een lange neus naar Puglia en California 

 

Véél later werd ontdekt, in de 21e eeuw, dat deze druivenfamilie afstamt van de ‘oerdruif’ in Kroatië. De Tribidrag, die dan weer genetisch identiek bleek aan de oeroude Kroatische Crljenak Kastelanski. (tip: in Kroatië drink je op het terras dus ‘oer-Primitivo’!) Zoveel woorden, zoveel namen, voor maar één enkel druifje?

 

Primitivo smaakt naar meer…

 

Wát een rijke geschiedenis, zal daar ook die rijke smaak vandaan komen? Alsof je een duik neemt in een warm zwembad, de palmen waaien in de wind. De zon schijnt subtiel op je huid, terwijl je een vers knapperige baguette met bramenjam eet. Voel je ‘m?

 

Deze sappige druif levert jammige, fruitige en kruidige rode wijnen. Met een alcoholpercentage vanaf de 13,5% tot 15,5% en medium, maar ronde tannines. Een stevige, maar zwoele jongen dus! Van een goede ‘eetwijn’ tot een glas voor de lange avonden aan het kampvuur… Aroma’s van de Primitivo wijnen zijn bijvoorbeeld bramen, pruimen en kersen, proef cacao en pure chocolade, tabak, maar ook teakhout, zoethout en toffee. 

 

 

,,Primitivo heeft een rijke geschiedenis en een rijpe smaak''

 

Primitivo bij Pandora

 

We zijn gespecialiseerd in Italiaanse wijnen. Puur omdat we daarmee ons hart volgen. En daarom staan we in ‘The Battle’ aan de kant van de Primitivo. Proef maar: 

- De echte ‘rockstar’ onder de Primitivo’s bij Pandora’s Bottle is toch wel de blend met negroamaro, onze Bollato: we vergelijken deze topper weleens met een kriekbier, fruitig maar brutaal. Proef en ruik kersen, frambozensnoepjes, dadels, toffee, roomboter, koekkruiden, en kaneel.

- Waan je even in Zuid-Italië met de Pietre del Sole Primitivo 2020, intens, vol en plakkerig. Aroma’s van pruimenjam, melkchocolade en bramen. 

- ‘Don’t judge a wine by it’s cover’ geldt zéker voor de Masseria Jucco IGT Puglia Primitivo 2019, een simpel etiket, maar een complexe inhoud: Amarena kersen, chocolade, rijpe smaken met een klassiek mondgevoel. 

- Houd je van Amarone? Dan is deze wijn van gedroogde Primitivo druiven jouw favoriet. Beleef geuren en tonen van rozijn, gedroogde pruim, karamel, tabak, donkere chocolade, en gedroogde cranberry. 

- En wie zoet is, krijgt… Primitivo! Deze Amaté di Guarini Negroamaro Primitivo is een licht zoete rode wijn, doordat het gemaakt is van laat geoogste druiven. Met smaken van dadels, Haagsche hopjes, kruidkoek en vijgenbrood is het een perfecte, en minder zoete, vervanger van Port bij een lekker kaasplankje. 

 

 

Meer lezen over lekkere Pandora wijnen?

- Biologische wijn | Hoe (bio)logisch is sulfiet wel niet?

- Hoe lang kun je wijn bewaren na openen? | The Basics

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »