Wijnproeven met Maddalena en Sabina

Deze keer kwam Maddalena Nardin van wijnhuis Villa Corniole bij ons langs. Maddalena en haar man Onorio zijn vijftien jaar geleden begonnen met hun wijnhuis. Hoewel het wijnhuis en de druivenstokken al generaties lang in de familie zijn, werden de druiven eerst doorverkocht. Nu maken ze de wijnen zelf met behulp van oenoloog Mattia Clementi en dat doen ze met veel enthousiasme en ambitie. Vooral de passie voor het land, de unieke bodem en de autochtone druivenrassen kun je bij Maddalena goed merken. Verreweg haar favoriete druif is Müller-Thürgau; in Duitsland een ondergeschoven kindje, in dit gebied geldt het als één van de beste druiven. De porfier bodem (porfido in het Italiaans) is bij velen van ons beter bekend als terrassteentje (zie afbeelding), maar bij uitstek geschikt voor het verbouwen van druivenstokken.

De Müller-Thürgau gedijt hier bijzonder goed en levert mooie frisse wijnen op. Het wijnhuis zelf zit in Verla di Giovo, ongeveer 10 minuten rijden boven Trento, de hoofdstad van de provincie Trentino. In de uitlopers van de Alpen zitten ze hier met een perfect klimaat voor zowel frisse witte als volle rode wijnen. De witte druiven staan op ongeveer 700-750m hoogte in Valle di Cembra (zie kaart).


 

Twee andere, echt autochtone druiven zijn Teroldego en Lagrein. Maddalena groeit ze op alluviale bodem (ofwel van riviersediment) van de rivier Noce (zie kaart), op ongeveer 300m hoogte. Daar groeit ook de Pinot Grigio, voor haar Pinot Grigio Ramato. Ramato, ofwel koper(kleur), is een speciale techniek met een lange traditie in dit gebied. Gezien Maddalena’s enthousiasme voor de streekgebonden specialiteiten is het niet zo gek dat zij het maakt, maar zij is wel één van de weinigen. Door de druivenschillen van de Pinot Grigio druif (eigenlijk een mutatie van Pinot Noir met een iets verschoten kleur) een nacht bij het druivensap te laten krijgt de wijn zijn typische, iets roze/oranje-achtige tint. 6 maanden rijping in het eikenvat maakt deze wijn af en maakt het daardoor bijzonder geschikt voor een heel scala aan wijn spijs combinaties. 

We hebben al jaren de wijnen van Villa Corniole, maar speciaal voor de proeverij hebben we er een paar soorten extra bij gezet. De Lagrein, Müller-Thürgau, Merlot en hun speciale methode traditionelle spumante “Salísa” hebben we met succes gepresenteerd, want ze waren allen verreweg het populairst. Van de Lagrein zijn er nog maar 2 flesjes over… Bij onze eerstvolgende pallet zullen we er hoogstwaarschijnlijk weer wat van inkopen.

 

Salísa is hun nieuwste project. 100% Chardonnay, ofwel blanc de blanc, op dezelfde manier gevinifieerd als Champagne. Het mag dan wel niet zo heten, maar in kwaliteit doet het er zeker niet voor onder. Het klimaat is bijzonder geschikt voor dit type wijn; koel en hoog gelegen rijpen de Chardonnay druiven door de volle zon langzaam maar wel volledig. “Salísa” staat voor Sara, nda en Sabina, de drie dochters van Maddalena en Onorio. Alledrie doen ze enthousiast mee met hun ouders en Sabina was er voor onze proeverij ook bij.
 


Na de mooie dag in de winkel, zoals altijd lekker druk en gezellig, zijn we heerlijk uit eten geweest bij Ristorante Tanta Roba in Den Haag. Het is altijd spannend om Italianen mee te nemen naar een Italiaans restaurant, maar eigenlijk gaan we steeds hier naar toe.

 

Met de kwaliteit zit het daar wel goed, Siciliaanse chefkok Renato zorgt voor het authentieke Italiaanse eten en gastheer John verzorgt de avond. Met ingehouden adem wachtten we af tot het eerste hapje was geproefd, maar zowel Maddalena en Sabina waren het eens; ècht lekker Italiaans eten. Met de wijnen zat het natuurlijk ook wel goed.. Als primi piatti had ik de Risotto all’Arancia, ofwel met sinaasappel, samen met een glas Pinot Grigio Ramato.

 

Ook de coquilles en de tonijn met sesam waren erg speciaal, die zaten in de ruime selectie antipasti die als eerste gang op tafel kwamen.


Zondag aan het begin van de avond zouden ze alweer terugvliegen naar Trento, dus we hadden nog wel even tijd voor een Hollands dagje. Van Koningsdag konden ze net niet meegenieten, maar na het zien van Maddalena’s reactie toen we molen 't Slot voorbijliepen wisten we wel wat ons te doen stond. 

 

Eerst natuurlijk Kinderdijk. In de buurt, maar binnendoor is het een mooi stukje rijden door de polders en over het pondje. Vonden ze ook vreselijk spannend.  

 

Daarna door naar Rotterdam en een kleine lunch in de Euromast. Met enige overtuiging kregen we Maddalena toch mee in de lift naar 185m hoogte.

Voor een hapje en een drankje gingen we naar de Voorjaarsborrel naar La Brasserie Teiwes in Maassluis, waar ook nog vlug de laatste foto’s van molens en sluizen gemaakt konden worden.

Volgende keer ook meegenieten van een wijnproeverij? We zijn al druk aan het plannen voor ons volgende evenement. Geef je op voor de proeverij-mailinglijst of like ons op Facebook voor het laatste nieuws.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »