Wijnweetjes op Woensdag #5


Toevoegen van suiker is dus in de meeste gevallen niet toegestaan bij het maken van wijn. Echter, in sommige gebieden is het onder bepaalde omstandigheden wel toegestaan. Dit zie je vooral in gebieden die kampen met een laag suikergehalte in de druiven. In gebieden waar het koeler is worden de druiven soms niet rijp genoeg en om dan een hoger alcoholpercentage te verkrijgen wordt er suiker vóór de fermentatie toegevoegd. Deze techniek heet Chaptalisatie. Voor Duitse Prädikatswein mag dat bijvoorbeeld niet.

Overigens wordt chaptalisatie niet echt voor het maken van zoete of halfzoete wijn gebruikt, daar wordt voornamelijk met de restsuikers gewerkt die uit de druiven komen.

De formule uit de afbeelding betekent: glucose, onder invloed van gist = ethanol + koolstofdioxide. Als je de koolstofdioxide niet laat ontsnappen krijg je een mousserende wijn, dit is bijvoorbeeld hoe Champagne wordt gemaakt. Maar dat is een blogpost voor een volgende keer.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »