Baglio di Pianetto Insolia Sicilia (375ml)

Voor de iets kleinere dorst – net zo lekker! Een grote verleider in de neus met geuren van sinaasappelbloesem, minneola, peer en groene thee.

8.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
8.99 8.498.99 7.998.99 7.49

Proefnotitie

Het eerste jaar overheersen mineralige zee-achtige geuren: lamsoor, natte steen met frisse kruiden: groene thee, tuinkers. Na ongeveer een jaar ontwikkelt de wijn steeds sterkere citrus aroma’s: sinaasappelbloesem, mandarijn, bergamot. Na een jaar of twee komen er ook wat rijpere honing-achtige aroma’s bij.

Tips

Serveertemperatuur
11 °C
Wijnspijs suggestie
Zeevruchten met citroen

Technische details

Producent
Druivenras
100% Insolia
Wijn kleur
Wit
Wijn type
Droog
Herkomst
DOC Sicilia
Bodem
Klei
Hoogte
650 m
Techniek
Deze wijn heeft geen houtlagering gehad, wel 12 maanden rijping op staal. De druiven worden in drie momenten geoogst en apart gevinifieerd, waarna ze samen worden geblend voor de perfecte balans
Alcohol
12,5%
Restsuiker
Keurmerk
Biologisch|Vegan

Verhaal

Een Siciliaans chateau

Dat was de droom van Conte Paolo Marzotto en zijn Franse echtgenote. Samen begonnen zij familiebedrijf Baglio di Pianetto. De naam Marzotto is een bekende in Italië, dezelfde Mr. Marzotto was namelijk jarenlang eigenaar van modemerken als Hugo Boss, Missoni en Valentino. Met Baglio di Pianetto wilde Marzotto het Siciliaanse karakter combineren met de Franse elegantie, als eerbetoon aan zijn vrouw. Zo proef je in iedere wijn een Franse touch. Koud kunstje Het is geen eenvoudige klus om een lekkere frisse witte wijn te maken op een warm eiland als Sicilië. Om dit toch voor elkaar te krijgen, maakt Baglio di Pianetto gebruik van twee verschillende locaties op het eiland. De eerste is het op 650m hoogte gelegen Santa Cristina Gela (Palermo), in het noorden van het eiland. Hier worden de druivenrassen voor de witte wijnen verbouwd, maar ook de Merlot en de Petit Verdot. Hoge temperaturen worden vermeden. In het zuiden (Noto – Siracusa) worden de druiven verbouwd die beter gedijen onder constante warme temperatuur: Nero d’Avola, Frappato, Syrah en Moscato. Alle druiven worden na oogst direct op locatie verwerkt om ‘jam-achtige’ wijnen te voorkomen. Dat resulteert in een hele range overheerlijke wijnen.

Driemaal is scheepsrecht

De Insolia-druiven worden op drie verschillende momenten geoogst, met drie verschillende niveau’s van rijping: 20% rond 10 dagen vóór de technische rijping, 70% precies op tijd en de laatste 10% twee weken daarna, om zo veel mogelijk aroma’s in de druiven vrij te laten komen. Hiermee kan de juiste zuurbalans in de wijn gemaakt worden zonder andere druivensoorten toe te hoeven voegen. Het maakt hem lekker fris, maar toch vol en aromatisch. Door het bloemige karakter combineert hij ook goed met Indonesische gerechten.

 

© Pandora’s Bottle (2017) Winemakers diner met Baglio di Pianetto bij Restaurant Unique in Gouda.

 

 

Winkelwagen