Citille di Sopra Rosso di Montalcino

Toscaanse wijn van een Brunello wijnhuis met de smaken van Amarena kers, jeneverbes, toffee, rozen.

21.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
21.99 20.4921.99 18.9921.99 17.99

Proefnotitie

Klassieke Rosso di Montalcino die uitblinkt in frisheid en verfijning: morel, aalbes en bosbes, kruidigheid in de vorm van laurier met een medicinaal karakter. Verder uiteraard leer-achtige tonen waar Brunello bekend om staat.

Tips

Serveertemperatuur
18 °C
Wijnspijs suggestie
Carpaccio

Technische details

Producent
Druivenras
100% Sangiovese
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DOC Rosso di Montalcino
Bodem
Klei, kalk en grote stukken tufsteen
Hoogte
335 m
Techniek
Grote Slavonische eikenvaten
Alcohol
14,5%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Hey, weer een Sangiovese!

Voor wie ons al wat langer kent (of al wat langer Pandora’s Box- abonnee is), komt het vast niet als een verrassing. Sangiovese, dé druif van Midden-Italië en Toscane in het bijzonder, is onze grote favoriet. Hier is onze liefde voor wijn mee begonnen, en verliefd zijn we nog steeds. En waar vind je betere Sangiovese dan in Montalcino, het dorp waar ze de beroemde Brunello maken? Brunello is één van de vele Sangioveseklonen (en volgens de Montalcinese dorpelingen uiteraard de beste) en Brunello is eigenlijk een soort koosnaam, “de kleine bruine”.

© Pandora's Bottle (2015) Alle labels op een rijtje.© Pandora's Bottle (2015) Alle labels op een rijtje.

Nooit van gehoord

Brunello di Montalcino is zo’n beetje de bekendste rode wijn uit Italië, na misschien Barolo. Een relatief jonge wijn, pas in 1888 is er een variant gemaakt die lijkt op de moderne Brunello. Het was de eerste Italiaanse regio die de hoogste kwalificatie DOCG ( Denominazione di Origine Controllata e Garantita) ontving, in 1980. Vooral eind 20e eeuw nam de populariteit exponentieel toe, door onder andere de interesse vanuit de Amerikaanse markt. In de jaren ’80 was Toscane niet bepaald hip, maar in de jaren ’90 kwam o.a. het tijdschrift The Wine Spectator met lyrische Brunello-reviews. Als je zo slim was geweest om een lapje grond te kopen in dit gebied, dan had je nu goed geboerd met een paar rijen druiven (en een opgeknapt vakantiehuisje of twee).

Geldpakhuis

Als je nu denkt dat ze er op die heuvel bij zaten als Dagobert Ducks, dat gold voor de meeste boeren daar nu ook weer niet. Traditioneel gezien wordt Brunello tenminste 2 jaar gerijpt op grote Slavonische eiken vaten en mag het pas 4 jaar na de oogst verkocht worden. Omdat het niet bepaald rendabel is om een fruitsoort te verbouwen die je maar één keer per jaar mag oogsten, die het liefst alleen verwerkt wordt in de betere jaren én waar je nog tenminste 4 jaar op moet gaan zitten broeden hebben ze in 1984 Rosso di Montalcino bedacht. Deze ‘tweede wijn’ moet óók 100% Sangiovese bevatten, maar mag met 10 maanden rijping al verkocht worden. Deze wijn heeft inmiddels zijn budget-Brunello reputatie wel een beetje afgeschud en is in de meeste gevallen echt een fantastische wijn op zichzelf. Door het beetje cashflow van de Rosso en de torenhoge reputatie van Brunello is het nu dan toch goed toeven op Montalcino.

Winkelwagen