Beschikbaarheid: |
Niet op voorraad |
Levertijd: |
5-10 werkdagen |
PROEFNOTITIE
Smaak 2016 (na 3 jaar): Vlierbes, koffie, cantuci, geroosterde amandelen, rauw koekjesdeeg.
TIPS
Serveertemperatuur: 18° C.
Wijnspijs suggestie: Gewokte kip met Hoisin, ketjap, paprika, ananas en geroosterde amandelen.
TECHNISCHE DETAILS
Producent: Domaine de Galuval
Druivenras: Grenache, Syrah, Mourvèdre
Kleur: Rood
Herkomst: AOC Rasteau
Bodem: klei, kiezels en gravel
Techniek: 12 maanden op fûts
Alcohol: 14,5%
VERHAAL
Jonge naam...
In het noorden van de Vaucluse bevindt zich de AOC Rasteau, 24 km ten noord-oosten van het beroemde Châteauneuf-du-Pape. AOC, ofwel appellation d’origine contrôlée, is een titel die aan droge, rode wijnen uit Rasteau pas sinds 2010 gegeven mocht worden. Voorheen was het enkel in gebruik voor VDN (Vin Doux Naturel, met alcohol versterkte zoete wijn) uit dit gebied en vielen de rode wijnen uit Rasteau onder de noemer Côtes du Rhône Village.
...oude ziel
Het is een streek met een lange geschiedenis van wijnmaken, want de eerste Rasteau wijngaarden werden aangeplant in 30 voor Chr. door de Romeinen. Eeuwen was het er stil rondom de wijn, tot de populariteit steeg onder de Middeleeuwse bevolking en het wijngebied uitgroeide tot één van de grootste in de Vaucluse. Het gebied bestrijkt een groot aantal verschillende bodemtypen, waaronder gladde kiezels en keien die door de rivier de Ouvèze meegenomen zijn toen de gletsjers in de Alpen smolten, zo’n 18 miljoen jaar geleden. Deze keien houden de warmte van de dag bijzonder goed vast. Daardoor worden de wijnranken ’s nachts warm gehouden, wat een goede opbrengst oplevert. De wortels van de druivenplant moeten echter diep groeien om de nodige voedingsstoffen te vinden. Zulke relatief arme grond is zeer gunstig voor de kwaliteit van de druiven en dus de wijn. Een aantal van deze grote keien kun je bij ons in de winkel bewonderen.
