Poderi Angelini Primitivo di Manduria

Amarone liefhebber? Dan is deze wijn van gedroogde Primitivo druiven wat voor jou!

17.99

Jaargang
2017

Uitverkocht

2017
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
17.99 16.9917.99 15.9917.99 14.99

Proefnotitie

Wijn gemaakt van gedroogde druiven (volgens de Amarone methode) dus je proeft rozijnen, Gedroogde pruim, crème de cassis, kersenjam. De wijn heeft kruidige tonen van laurier, tabak en, zoals zoveel wijnen uit Zuid-Italië, een hint van pure chocolade.

Tips

Serveertemperatuur
18 °C
Wijnspijs suggestie
Gebraad geserveerd met stoofperen

Technische details

Producent
Druivenras
100% Primitivo
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DOC Manduria
Bodem
Klei & Kalk
Hoogte
80 m
Techniek
8 maanden houtlagering op eiken
Alcohol
15%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Zo vader, zo zoon

Poderi Angelini werd in 1998 opgericht door Luigi Antonio Angelini in Manduria, het hart van Salento, op ongeveer 5 km afstand van de Ionische Zee die hier voor vruchtbare grond zorgt. Op dit moment runt Luigi’s zoon Vincenzo het bedrijf.

© Pandora's Bottle (2013)

Haantje de eerste

Crljenak Kaštelanski (ser-jenak kash-telanski) of Tribidrag is de naam van een hele bekende druif, al ken jij hem waarschijnlijk als Primitivo. Deze Kroatische druif is in de 18e eeuw meegenomen naar Italië waar hij de naam Primitivo kreeg. De druif rijpt sneller (primo) dan de andere druiven in deze regio. Maar misschien ken je de Primitivo wel onder een andere naam: Zinfandel. Dit werd gezien als dé Amerikaanse druif. Ook daar wordt hij met name in warme streken geplant, wat vaak resulteert in zware wijnen met chocolade-achtige smaken. Toen de Amerikanen de druif onderzochten kwamen ze erachter dat het DNA overeenkomt met de Primitivo die we in Europa kennen.

Zware jongens

Vijgen, krenten, pruimen, chocolade en kaneel. Ben je een liefhebber van deze typische zware Amarone smaken? Lucky you! Deze Primitivo is middels dezelfde techniek gemaakt als Amarone, al mag het dan niet zo heten. Dat mag alleen als het uit Valpolicella komt en van heel andere druivensoorten wordt gemaakt. Voor deze techniek worden de druiven eerst geplukt en vervolgens te drogen gelegd in lage kratten, tot er wel 40% reductie is in druivensap. Hiermee worden de smaken geconcentreerder. Er zijn maar twee andere wijnhuizen in Puglia die dit ook zo doen. Het is een slimme truc, want de methode blijkt de smaak veel meer te bepalen dan de druif je die ervoor gebruikt. We zouden zelf het verschil met the real thing er niet zomaar uithalen. Als je de prijs- kwaliteitverhouding vervolgens vergelijkt met een Amarone, is het moeilijk om níet te zwichten voor deze wijn.

Stoofperen

© Pandora's Bottle (2013)

 

Winkelwagen