Château Vari Monbazillac Cuvée Classique (375ml)
Dessertwijn met een smaak van honing, vlierbloesem, sinaasappelmarmelade en toast. Half flesje.
€9.99
Beschikbaarheid: 18 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Onze recepten tip bij deze Monbazillac is Crêpes Suzette (geflambeerde flensjes met boter, gekarameliseerde suiker, sinaasappelschil en Grand Marnier), maar hij is ook heerlijk bij sterk hartig eten zoals blauwschimmelkaas of traditioneel bij foie gras. Er zijn verrassend veel mensen die denken dat juist rode wijn goed smaakt bij blauwschimmelkaas. Allebei op en top Frans dus het zal wel goed samengaan! Maar dat is een misvatting. Het kan wel, maar de blauwschimmel smaak overheerst al snel, waardoor het zonde is om een te dure verfijnde rode wijn open te trekken. Beter kies je dus een wijn met een veel geconcentreerdere smaak, zoals deze dessertwijn.
© Pandora's Bottle (2020) Breng ook eens een bezoek aan onze winkel in Gouda.
Deze Monbazillac krijgt zijn geconcentreerde smaak door nobele rotting. Dit is hetzelfde proces dat ze ook een stukje verderop in Sauternes gebruiken en in Tokaji in Hongarije. Ook in andere streken kom je het tegen, zoals in Duitse trockenbeerenauslese wijn, maar het is zelden echt de specialiteit omdat dit natuurverschijnsel slechts op enkele plekken betrouwbaar vrijwel elk jaar terugkeert.
Beter gezegd, rotting kom je wel overal tegen, maar dan noemen we het niet nobel. De rotting is alleen nobel als alleen de buitenkant van de druif aangetast wordt, zonder dat de druif splijt en als het Botrytis schimmel betreft en dan nog alleen als de wijnboer het echt van plan was. Langzaam verschrompelt de druif, waarbij die een honing-achtige concentratie krijgt, waar je nog slechts een aantal druppels uit kan persen. De meeste streken zijn natuurlijk juist trots op weersomstandigheden die alle vorm van Botrytis tegengaan, zoals de stevige Mistral wind in de Rhône, maar in Monbazillac hopen ze elk jaar op schimmel. ‘s Ochtends in de herfst trekt er hopelijk vanuit de Dordogne een mist over de wijngaarden. De Botrytis schimmel klampt zich vast aan de schillen van de Sémillon druiven. ‘s Middags schijnt als het goed is de zon om de Botrytis in toom te houden. De antibacteriële werking van Botrytis voorkomt tevens andere soorten van rotting.
Om de juiste druiven te plukken gaan ze bij Château Vari meerdere keren door de wijngaard. Druiven die nog iets verder kunnen verschrompelen laten ze nog even hangen. De gisting vindt plaats in barriques zonder toevoeging van extra gist. Tot slot rust de wijn nog een jaartje op deze barriques. Voor ons heeft dit type wijn, naast uiteraard honing, bijna altijd een typische smaak van sinaasappelmarmelade.