Château Vari Monbazillac Cuvée Classique (375ml)

Dessertwijn met een smaak van honing, vlierbloesem, sinaasappelmarmelade en toast. Half flesje.

9.99

Jaargang
2011

Beschikbaarheid: 18 op voorraad

2011
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
9.99 9.499.99 8.999.99 8.49

Proefnotitie

Met de citrussmaak heeft Monbazillac naast het zoete ook wat frisse tonen. Wij noteerden sinaasappelmarmelade, sinaasappelschil, abrikoos, gele rozijnen, honing, vlierbloesem & karamel.

Tips

Serveertemperatuur
6 °C
Wijnspijs suggestie
Crêpes Suzette.

Technische details

Producent
Druivenras
90% Sémillon, 10% Sauvignon Gris
Wijn kleur
Wit
Wijn type
Dessertwijn
Herkomst
AOC Monbazillac
Bodem
Kalkrijke klei op kalkrijke keien
Hoogte
150 m
Techniek
12 maanden lagering op barrique
Alcohol
12,5%
Restsuiker
80 g/l
Keurmerk
Biologisch

Verhaal

Onze recepten tip bij deze Monbazillac is Crêpes Suzette (geflambeerde flensjes met boter, gekarameliseerde suiker, sinaasappelschil en Grand Marnier), maar hij is ook heerlijk bij sterk hartig eten zoals blauwschimmelkaas of traditioneel bij foie gras. Er zijn verrassend veel mensen die denken dat juist rode wijn goed smaakt bij blauwschimmelkaas. Allebei op en top Frans dus het zal wel goed samengaan! Maar dat is een misvatting. Het kan wel, maar de blauwschimmel smaak overheerst al snel, waardoor het zonde is om een te dure verfijnde rode wijn open te trekken. Beter kies je dus een wijn met een veel geconcentreerdere smaak, zoals deze dessertwijn.

© Pandora's Bottle (2020) Breng ook eens een bezoek aan onze winkel in Gouda.© Pandora's Bottle (2020) Breng ook eens een bezoek aan onze winkel in Gouda.

Deze Monbazillac krijgt zijn geconcentreerde smaak door nobele rotting. Dit is hetzelfde proces dat ze ook een stukje verderop in Sauternes gebruiken en in Tokaji in Hongarije. Ook in andere streken kom je het tegen, zoals in Duitse trockenbeerenauslese wijn, maar het is zelden echt de specialiteit omdat dit natuurverschijnsel slechts op enkele plekken betrouwbaar vrijwel elk jaar terugkeert.

Beter gezegd, rotting kom je wel overal tegen, maar dan noemen we het niet nobel. De rotting is alleen nobel als alleen de buitenkant van de druif aangetast wordt, zonder dat de druif splijt en als het Botrytis schimmel betreft en dan nog alleen als de wijnboer het echt van plan was. Langzaam verschrompelt de druif, waarbij die een honing-achtige concentratie krijgt, waar je nog slechts een aantal druppels uit kan persen. De meeste streken zijn natuurlijk juist trots op weersomstandigheden die alle vorm van Botrytis tegengaan, zoals de stevige Mistral wind in de Rhône, maar in Monbazillac hopen ze elk jaar op schimmel. ‘s Ochtends in de herfst trekt er hopelijk vanuit de Dordogne een mist over de wijngaarden. De Botrytis schimmel klampt zich vast aan de schillen van de Sémillon druiven. ‘s Middags schijnt als het goed is de zon om de Botrytis in toom te houden. De antibacteriële werking van Botrytis voorkomt tevens andere soorten van rotting.

Om de juiste druiven te plukken gaan ze bij Château Vari meerdere keren door de wijngaard. Druiven die nog iets verder kunnen verschrompelen laten ze nog even hangen. De gisting vindt plaats in barriques zonder toevoeging van extra gist. Tot slot rust de wijn nog een jaartje op deze barriques. Voor ons heeft dit type wijn, naast uiteraard honing, bijna altijd een typische smaak van sinaasappelmarmelade.

Winkelwagen