Château de Ruth Châteauneuf du Pape
Volle, klassieke Châteauneuf-du-Pape van Vincent Moreau, met o.a. smaken van zwarte bes, rozemarijn en sandelhout.
€39.99
Beschikbaarheid: 42 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Deze wijn smaakt niet alleen heerlijk, hij bekt ook heerlijk: Châteauneuf-du-Pape, oftewel het nieuwe kasteel van de paus. Bij dat kasteel hoorden natuurlijk wijngaarden. Ging de paus graag op vakantie in Frankrijk dan? Nee, de paus woonde in Frankrijk en toevallig was deze paus een Fransoos, net als zijn voorganger en zijn 5 opvolgers. Voor wie geschiedenis interessant vindt: dit was allemaal deel van een “Game of Thrones”-achtige strijd over wie er nu eigenlijk de baas was in Europa: de kerk of de staat? Als we ons beperken tot wijn: er was in de 14e eeuw veel rijkdom en behoefte aan goede wijn in de streek rondom Avignon. Ik denk dat we veilig kunnen zeggen dat deze prachtwijn niet zou bestaan zonder de machtsstrijd van 700 jaar geleden, maar nu hebben we het natuurlijk over het superieure microklimaat en de bevlogen wijnmakers.
© Pandora's Bottle (2016) Visiting the vineyard.
Châteauneuf-du-Pape heeft dus historisch een duwtje in de rug gekregen, wat trouwens stiekem geldt voor de meeste heilige Franse wijngrond. Ze noemen het niet zo, maar je zou het de Grand Cru van de Rhône kunnen noemen. Vergeleken bij de Grand Cru’s uit de Bordeaux en Bourgogne worden hier wijnen gemaakt die voor het grote publiek veel toegankelijker zijn qua smaak (en ook ietsje toegankelijker qua prijs). Châteauneuf-du- Pape wordt gedomineerd door de Grenache druif. Een druif die veel rijpe, jam-achtige fruitsmaken kan geven en tegelijk veel alcohol (check de fles en schrik niet). Het geeft Franse wijnen, die toch qua smaak een beetje richting Nieuwe wereld wijn gaan.
De laatste keer dat wij op een prachtige zomerdag het Château van Vincent Moreau bezochten hebben we een interview opgenomen midden in de wijngaard. Bij thuiskomst konden we de video in de digitale prullenbak gooien dankzij de Mistral. Een stevige wind, die de audio compleet onverstaanbaar maakte, maar gelukkig ook de druiven droog houdt zodat ze niet gaan rotten. Het andere kenmerk van de streek vind je in de bodem: galets roulés, oftewel ronde keien. Deze keien houden de warmte van de zon vast, wat ook zorgt voor extra rijpe druiven. Een steile helling op het Zuiden is dus niet nodig. Dit zou waarschijnlijk te veel van het goede zijn. Bestel je in een Italiaans restaurant graag een Amarone, bestel dan in een Frans restaurant eens een Châteauneuf: in beide gevallen poepsjiek, maar ook vol fruitig en vrij toegankelijk.