Uw winkelwagen:
Totaal:
€0,00

Bodegas Carlos Plaza Joven 2018

Een zachte wijn, heerlijk voor op het terras of bij Spaanse tapas.
  • Voor 15:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Per fles te bestellen
  • Gratis verzending boven €100
  • Ook af te halen in onze winkel
€10,00 Incl. btw
  • Bestel 3 flessen voor €9,00 per fles
  • Bestel 24 flessen voor €8,50 per fles
  • Bestel 60 flessen voor €8,00 per fles

  • Gewenste aantal niet op voorraad? Neem contact met ons op
Beschikbaarheid: Op voorraad (1)
Levertijd: Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden


PROEFNOTITIE

Smaak 2018 (na 1 jaar): framboos, rozen, roze peper, aardbei, nectarine, fruitiger dan andere jaren (vanwege gisting bij een lagere temperatuur van 17°).
Smaak 2017 (na 1 jaar): jonge wijn met smaak van rozen, wierook en salami.
Smaak 2015 (na 2 jaar): jonge wijn met karamelsmaak en rozen en een heerlijk zacht mondgevoel. 

TIPS

Serveertemperatuur: 16° C.
Wijnspijs suggestie: Gedroogde worst. 

TECHNISCHE DETAILS

Producent: Bodegas Carlos Plaza
Druivenras: 90% Tempranillo, 10% Syrah
Kleur: Rood
Herkomst: IGP Vino de la Tierra de Extremadura
Bodem: rode klei
Techniek: fruitige smaak door fermentatie op koele temperaturen (17° C - 19° C)
Alcohol: 13,5%

VERHAAL

Wanneer een wijngaard eruit ziet als een fantastische speeltuin en een enorm verstopparadijs, is het niet gek dat een kind daar liever speelt dan op het schoolplein. "Carlitos" rent achter tractors aan en steekt zijn neus in de druiven. Hij stelt vragen, hoort de volwassenen aan en ontdekt zo beetje bij beetje het vak van oogsten en wijnmaken. Om hem bezig te houden krijgt Carlitos kleine taakjes, en al snel verbaast hij iedereen met zijn interesse en pientere opmerkingen. 

Carlitos wil in de zomermaanden, wanneer de scholen gesloten zijn, niets liever dan helpen met de oogst. Reizend door de wijngaarden, druiven plettend met zijn vingers, proevend van al dat lekkers...er is voor hem niets zo mooi als bepalen wanneer de druiven de perfecte rijping hebben. 

Carlitos werkt hard, leert en groeit uit tot de wijnmaker die Carlos Plaza vandaag de dag is. Ook nu blijft hij onderzoeken en zichzelf verbeteren, want als wijnmaker ben je nooit uitgeleerd. 

Wijnhuis Carlos Plaza bevindt zich op een afgelegen en stille plek in het Zuid-Westen van Spanje, in de Extremadura. Deze regio ligt dichter bij Alentejo, Portugal dan bij andere wijngebieden in Spanje. Het wijnhuis ligt vlakbij Cortegana, een dorpje met slechts 300 inwoners. Het wijnhuis is gevestigd in een traditioneel gebouw, maar is uitgerust met de modernste technologie om de beste wijnen te kunnen maken. 

Joan Milá, een prestigieuse wijnmaker, omschreef het potentie van de Extremadura: “Extremadura is the European California, and when they realize this, they will be able to impose the privileged wines all over the world, as Californian wines have made”.

© Pandora's Bottle (2011)
Wijnproeverij in de Agnietenkapel in Gouda met de eerste jaargang ooit van dit wijnhuis. Carlos en Manuela zijn net getrouwd en gestart met hun wijnhuis.

Nieuwe stijl Spaanse wijnen

Wijn is al zo oud dat het onlosmakelijk verbonden is aan vele tradities. Wijn is meestal zo’n sterk stukje identiteit en verbonden aan de cultuur, dat het is vastgelegd in regelgeving en dat is terug te zien op de wijnlabels. Denk aan de Italiaanse friszure wijnen die het moeten opnemen tegen de gerechten met tomaat, de tanninerijke Franse wijnen tegen de overdaad aan boter en de Duitsers met hun koele klimaat zodat rijpe druiven hun belangrijkste wapenfeit zijn.

Spaanse wijn = eikenhout. Zo erg, dat als wij in de winkel mensen helpen die zeggen “ik hou niet van Spaanse wijn” we daar nagenoeg “ik hou niet van wijn met eikensmaak” in kunnen verstaan. Wijn kent een lange historie in Spanje. Van zeker 2000 v.Chr., nog vóór de Romeinen en de Feniciërs. Hoewel de Spaanse wijnen lange tijd niet bepaald geroemd werden om hun verfijning, werden ze wel geroemd om hun lange houdbaarheid. Dat kwam door het hoge alcoholgehalte, gemakkelijk te behalen in het hete klimaat. In de 15e eeuw kwam er een periode van nieuwe economische impuls door de handel, en vooral de import van de rijkdommen vanuit de Nieuwe Wereld. Spaanse druiven werden verspreid over het Amerikaanse continent en de export van Spaanse wijn kreeg de kans om te groeien. Andersom importeerden de Spanjaarden Amerikaans eiken om mee te bouwen, maar ook om wijnvaten van te maken.

Vaten van Amerikaans eiken geven als je ze donker brandt naast het typische vanille aroma een duidelijk warmere smaak af van karamel, koffie en verse tabak. Dat bleek uitstekend te combineren met de volle smaak van de bekendste Spaanse wijndruif, Tempranillo. In de Rioja zie je de woorden Crianza, Reserva en Gran Reserva op de wijnlabels, en die slaan allemaal op de duur van houtlagering en weinig anders.

Vooral in de jaren ’90, waarin more is more het credo luidde, waren de dikke eikenwijnen niet aan te slepen. Inmiddels is er een sterke trend naar puurdere smaken, herkenbare smaken vanuit de druif en de regio, zonder een dikke laag eiken. Rode wijnen die jong kunnen worden gedronken, zelfs licht gekoeld, zodat het goed combineert in hartje zomer bij kruidige (vis)schotels. Deze stijl noemt men in Spanje Joven, ofwel jonge wijn, en deze wijn van Carlos Plaza is daar een goed voorbeeld van. Hij wordt onder andere vrij koud gevinifieerd voor rode wijn, de Syrah op 17° C en de Tempranillo op 19° C, zodat de frisse fruitsmaken zoveel mogelijk intact blijven, maar de tannines wegblijven.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »