Bodegas Carlos Plaza “Joven” Extremadura
Een zachte wijn, heerlijk voor op het terras of bij Spaanse tapas.
€9.99 Oorspronkelijke prijs was: €9.99.€8.00Huidige prijs is: €8.00.
Beschikbaarheid: 123 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Tips
Technische details
Verhaal
Wijn is al zo oud dat het onlosmakelijk verbonden is aan vele tradities. Wijn is meestal zo’n sterk stukje identiteit en verbonden aan de cultuur, dat het is vastgelegd in regelgeving en dat is terug te zien op de wijnlabels. Denk aan de Italiaanse friszure wijnen die het moeten opnemen tegen de gerechten met tomaat, de tanninerijke Franse wijnen tegen de overdaad aan boter en de Duitsers met hun koele klimaat zodat rijpe druiven hun belangrijkste wapenfeit zijn.
© Pandora’s Bottle (2011) Wijnproeverij in de Agnietenkapel in Gouda met de eerste jaargang ooit van dit wijnhuis. Carlos en Manuela zijn net getrouwd en gestart met hun wijnhuis.
Spaanse wijn = eikenhout. Zo erg, dat als wij in de winkel mensen helpen die zeggen “ik hou niet van Spaanse wijn” we daar nagenoeg “ik hou niet van wijn met eikensmaak” in kunnen verstaan. Wijn kent een lange historie in Spanje. Van zeker 2000 v.Chr., nog vóór de Romeinen en de Feniciërs. Hoewel de Spaanse wijnen lange tijd niet bepaald geroemd werden om hun verfijning, werden ze wel geroemd om hun lange houdbaarheid. Dat kwam door het hoge alcoholgehalte, gemakkelijk te behalen in het hete klimaat. In de 15e eeuw kwam er een periode van nieuwe economische impuls door de handel, en vooral de import van de rijkdommen vanuit de Nieuwe Wereld. Spaanse druiven werden verspreid over het Amerikaanse continent en de export van Spaanse wijn kreeg de kans om te groeien. Andersom importeerden de Spanjaarden Amerikaans eiken om mee te bouwen, maar ook om wijnvaten van te maken.
Vaten van Amerikaans eiken geven als je ze donker brandt naast het typische vanille aroma een duidelijk warmere smaak af van karamel, koffie en verse tabak. Dat bleek uitstekend te combineren met de volle smaak van de bekendste Spaanse wijndruif, Tempranillo. In de Rioja zie je de woorden Crianza, Reserva en Gran Reserva op de wijnlabels, en die slaan allemaal op de duur van houtlagering en weinig anders.
Vooral in de jaren ’90, waarin more is more het credo luidde, waren de dikke eikenwijnen niet aan te slepen. Inmiddels is er een sterke trend naar puurdere smaken, herkenbare smaken vanuit de druif en de regio, zonder een dikke laag eiken. Rode wijnen die jong kunnen worden gedronken, zelfs lichtgekoeld, zodat het goed combineert in hartje zomer bij kruidige (vis)schotels. Deze stijl noemt men in Spanje Joven, ofwel jonge wijn, en deze wijn van Carlos Plaza is daar een goed voorbeeld van. Hij wordt onder andere vrij koud gevinifieerd voor rode wijn, de Syrah op 17oC en de Tempranillo op 19oC, zodat de frisse fruitsmaken zoveel mogelijk intact blijven, maar de tannines wegblijven.