Sale!

Bodegas Carlos Plaza “Joven” Extremadura

Een zachte wijn, heerlijk voor op het terras of bij Spaanse tapas.

Oorspronkelijke prijs was: €9.99.Huidige prijs is: €8.00.

Jaargang
2022

Beschikbaarheid: 123 op voorraad

2022
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
8.00 8.008.00 8.008.00 8.00

Proefnotitie

Carlos fermenteert deze wijn op hele lage temperatuur om zoveel mogelijk fruitige smaken te krijgen en dat is gelukt: framboos, aardbei, rozen, nectarine, roze peper en lavendel.

Tips

Serveertemperatuur
16 °C
Wijnspijs suggestie
Gedroogde worst

Technische details

Druivenras
90% Tempranillo, 10% Syrah
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
IGP Vino de la Tierra de Extremadura
Bodem
Rode klei
Hoogte
280 m
Techniek
Gelagerd in inox
Alcohol
13,5%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Wijn is al zo oud dat het onlosmakelijk verbonden is aan vele tradities. Wijn is meestal zo’n sterk stukje identiteit en verbonden aan de cultuur, dat het is vastgelegd in regelgeving en dat is terug te zien op de wijnlabels. Denk aan de Italiaanse friszure wijnen die het moeten opnemen tegen de gerechten met tomaat, de tanninerijke Franse wijnen tegen de overdaad aan boter en de Duitsers met hun koele klimaat zodat rijpe druiven hun belangrijkste wapenfeit zijn.

© Pandora's Bottle (2011) Wijnproeverij in de Agnietenkapel in Gouda met de eerste jaargang ooit van dit wijnhuis. Carlos en Manuela zijn net getrouwd en gestart met hun wijnhuis.

© Pandora’s Bottle (2011) Wijnproeverij in de Agnietenkapel in Gouda met de eerste jaargang ooit van dit wijnhuis. Carlos en Manuela zijn net getrouwd en gestart met hun wijnhuis.

Spaanse wijn = eikenhout. Zo erg, dat als wij in de winkel mensen helpen die zeggen “ik hou niet van Spaanse wijn” we daar nagenoeg “ik hou niet van wijn met eikensmaak” in kunnen verstaan. Wijn kent een lange historie in Spanje. Van zeker 2000 v.Chr., nog vóór de Romeinen en de Feniciërs. Hoewel de Spaanse wijnen lange tijd niet bepaald geroemd werden om hun verfijning, werden ze wel geroemd om hun lange houdbaarheid. Dat kwam door het hoge alcoholgehalte, gemakkelijk te behalen in het hete klimaat. In de 15e eeuw kwam er een periode van nieuwe economische impuls door de handel, en vooral de import van de rijkdommen vanuit de Nieuwe Wereld. Spaanse druiven werden verspreid over het Amerikaanse continent en de export van Spaanse wijn kreeg de kans om te groeien. Andersom importeerden de Spanjaarden Amerikaans eiken om mee te bouwen, maar ook om wijnvaten van te maken.

Vaten van Amerikaans eiken geven als je ze donker brandt naast het typische vanille aroma een duidelijk warmere smaak af van karamel, koffie en verse tabak. Dat bleek uitstekend te combineren met de volle smaak van de bekendste Spaanse wijndruif, Tempranillo. In de Rioja zie je de woorden Crianza, Reserva en Gran Reserva op de wijnlabels, en die slaan allemaal op de duur van houtlagering en weinig anders.

Vooral in de jaren ’90, waarin more is more het credo luidde, waren de dikke eikenwijnen niet aan te slepen. Inmiddels is er een sterke trend naar puurdere smaken, herkenbare smaken vanuit de druif en de regio, zonder een dikke laag eiken. Rode wijnen die jong kunnen worden gedronken, zelfs lichtgekoeld, zodat het goed combineert in hartje zomer bij kruidige (vis)schotels. Deze stijl noemt men in Spanje Joven, ofwel jonge wijn, en deze wijn van Carlos Plaza is daar een goed voorbeeld van. Hij wordt onder andere vrij koud gevinifieerd voor rode wijn, de Syrah op 17oC en de Tempranillo op 19oC, zodat de frisse fruitsmaken zoveel mogelijk intact blijven, maar de tannines wegblijven.

Winkelwagen