Uw winkelwagen:
Totaal:
€0,00

Bodegas Carlos Plaza Seleccion 2015 & 2016 Tempranillo Merlot Syrah

Zachte volle smaak van een Tempranillo, Merlot & Syrah blend uit Extremadura, nabij Portugal.
  • Voor 15:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Per fles te bestellen
  • Gratis verzending boven €100
  • Ook af te halen in onze winkel
€12,00 Incl. btw
  • Bestel 3 flessen voor €11,00 per fles
  • Bestel 24 flessen voor €10,00 per fles
  • Bestel 60 flessen voor €9,00 per fles

  • Gewenste aantal niet op voorraad? Neem contact met ons op
Beschikbaarheid: Op voorraad (65)
Levertijd: Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden


PROEFNOTITIE

Smaak 2016 (na 3 jaar): gedroogde pruim, framboos, koffie, melkchocolade, tabak, karamel, cognac, kruidnagel, zwarte peper.
Smaak 2015 (na 3 jaar): sappige wijn met rijp fruit met kruidige tonen. Smaken van karamel, framboos, roosvicee, chocola en kokos.
Smaak 2013 (na 3 jaar): chocolade, bramen, honingdrop, hopjes.

TIPS

Serveertemperatuur: 18° C.
Wijnspijs suggestie: vers geschaafde Iberico ham.

TECHNISCHE DETAILS

Producent: Bodegas Carlos Plaza
Druivenras: 70% Tempranillo, 15% Merlot, 15% Syrah
Kleur: Rood
Herkomst: IGP Vino de la Tierra de Extremadura
Bodem: rode klei
Techniek: Vanwege de hoge temperaturen in Extremadura worden de druiven vroeg geoogst en 's nachts. 6 maanden lagering op Amerikaans en Frans eiken.
Alcohol: 13,5%


VERHAAL

© Pandora's Bottle (2011)
Proeverij met Carlos & Manuela Plaza en kunst van Miró.

Eigenwijze druif

Waarschijnlijk ken je de Tempranillo als de meest gebruikte druif in Spanje, en specifiek Rioja. Tot de jaren ’90 smaakten die meer naar Amerikaans eiken (overheersende vanillesmaak) dan naar de druif zelf. De druif was internationaal vrij onbekend en onbemind. Dat veranderde toen de Spanjaarden hun wijnen voor kortere periodes in Frans in plaats van Amerikaans eiken begonnen te rijpen of ze jong verkochten en het eiken helemaal weglieten (‘Joven’). Carlos Plaza liet deze wijn 6 maanden rijpen op zowel Frans als Amerikaans eiken. Om een elegante smaak los te krijgen heeft de Tempranillo een koel klimaat nodig, terwijl hij een warm klimaat nodig heeft om een diepe kleur te bereiken. Hij groeit dus het best op een plek met koele nachten en hete dagen en hij moet vrij vroeg geoogst worden (de naam tempranillo komt van het Spaanse woord voor 'vroeg': temprano). Vaak wordt Tempranillo beschouwd als de ruggengraat van een wijn en wordt het gemengd met andere druiven voor meer uitgesproken smaken of andere kwaliteiten. Carlos Plaza gebruikt daar in zijn Selección twee Franse druiven voor. Merlot voor extra zachtheid en Syrah voor meer donkere tonen.

Oh Wijn God!

De Spanjaarden hebben over de jaren heen flink wat wijn gedronken. In 1972 werd een gigantisch mozaïk gevonden in de Spaanse wijnstreek Ribera del Duero, waarop de Romeinse wijngod Bacchus, of Dionysos voor de Grieken, afgebeeld staat. Wait a second...Wijngod?! Ja, god van wijn, vruchtbaarheid, dronkenschap, zelfs rituele waanzin. Bacchus is de zoon van Jupiter en de sterfelijke Semele, die een affaire hadden. Zij werd tijdens haar zwangerschap door een list van Jupiters jaloerse vrouw Juno door Jupiters bliksem getroffen en stierf. Jupiter naaide de te vroeg geboren baby Bacchus in zijn dij en hup, drie maanden later kwam hij voldragen ter wereld. De kans bestaat dat Bacchus Tempranillo dronk, die is er namelijk al vanaf 800 voor Chr., toen de Feniciërs druiven en verfijndere wijntechnieken meebrachten. In wat vroeger de Hispania Baetica was, het epicentrum van het Romeinse Spanje, vind je nog meer spectaculaire mozaïeken van Bacchus.

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »