Pietre del Sole Puglia Primitivo

8.99

Jaargang
2020

Beschikbaarheid: 30 op voorraad

2020
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
8.99 8.498.99 7.998.99 7.49

Proefnotitie

Lekker vol donker fruit met een zacht mondgevoel: blauwe pruim, gedroogde pruim, dadels, melkchocolade en rook.

Tips

Serveertemperatuur
17 °C
Wijnspijs suggestie
Kip met Mexicaanse mole saus, zie recept.

Technische details

Producent
Druivenras
100% Primitivo
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
IGT Puglia
Bodem
Klei met kalkrijke mergel
Hoogte
75 m
Techniek
Rijping op roestvrijstaal
Alcohol
13%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Trends keren altijd weer terug. Dat geldt niet alleen in de mode (die verdomde luipaardprint), maar ook in de wijn. Primitivo heeft een turbulente geschiedenis. Hoe het precies in Puglia terecht is gekomen weet niemand, maar na een periode van onbekendheid werd er in de eerste helft van de 20e eeuw een enorme hoeveelheid aangeplant van deze druif om mee te blenden vanwege zijn sterke smaak van zwart fruit en de hoge suikers, en dus hoog alcoholpotentieel.

Meanwhile, vanaf halverwege de 19e eeuw was de Zinfandel- druif een icoon geworden in Amerika. In Californië deed de druif het ontzettend goed in het warme en droge klimaat en was hij zeer populair onder de bevolking die er zelfs nog onder het juk van de Prohibition thuis wijn van maakte. Meegenomen door gedesillusioneerde goudzoekers tijdens de Gold Rush, die meer heil begonnen te zien in het boerenleven dan de goudgraverij. Vanaf de jaren ‘30 maakte Zin plaats voor de aristocratische, want oh zo Franse, Cab Sauv. Ordinaire Zinfandel was voor het gewone volk, met schandelijke alcoholpercentages van >15%. Een slimmerik bedacht tijdens de witte wijn hype van de jaren ’70 White Zinfandel. In werkelijkheid een bleekroze brouwsel, met een duidelijk zoete afdronk. Perfect voor de Amerikanen, zoetekauwen pur sang. In de jaren ‘90 moest Zin misschien toch goede rode wijn zijn. Het bleek dat je de meest verfijnde Zinfandel kon maken van zo oud mogelijke wijnstokken, liefst gecultiveerd als bush vine (Italiaans: albarello), ofwel een vrijstaand laag struikje.

Terug in Italië probeerden velen eind jaren ’90 nog een graantje mee te pikken van de al tanende populariteit door niet Primitivo, maar Zinfandel op hun labels te schrijven. Er was alleen niet veel Primitivo meer. Vele wijnboeren hadden zich dankbaar laten betalen door de EU om duizenden hectares weg te schoffelen om het overschot goedkope slechte wijn te verminderen. Slechts 7.000 ha was over, en vooral veel van die mooie oude albarello stokken voor goede kwaliteits-Primitivo zijn voorgoed verdwenen.

Gelijktijdig werd ontdekt met DNA-onderzoek dat ook Primitivo zijn wortels ergens anders heeft, namelijk als Crljenak Kasteljanski, iets waar toen maar pak ‘m beet een halve hectare van over was in een wijngaardje in Kroatië. Het legde wel de bodem voor de huidige trend van lokaal en authentiek. Inmiddels is er zo’n 11.000 ha Primitivo en steeds meer prijkt het nu juist groot op het etiket van Pugliaanse wijnen en ook Crljenak Kasteljanski kan de liefhebber weer kopen. Een wijn voor mensen die houden van een krachtige smaak, maar wel een zacht mondgevoel.

© Pandora's Bottle (2013) Onze eerste winkel in hartje Gouda waar we tussen 2008 en 2017 zaten.

© Pandora’s Bottle (2013) Onze eerste winkel in hartje Gouda waar we tussen 2008 en 2017 zaten.

 

 

Winkelwagen