Moulin Montarels Syrah Rosé
Gewoon erg lekker, zeker als de zon schijnt.
€8.99
Uitverkocht
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Ah, een warm lentezonnetje en een glaasje rosé. De tijd is voorbij om op jullie in te praten waarom rosé zo heerlijk is, de afgelopen jaren is de populariteit van rosé blijven stijgen. Het is tijd om onder ogen te zien dat er vele verschillende soorten rosé zijn. Het is geen marketingconceptje, geen one-size-fits-all, en vooral geen fits-alleen-giechelende-dames. Deze lichte rode wijnen zijn een kwestie van techniek, net als wit en rood.
© Vignerons d'Alignan-Neffies Moulin Montarels (2022) Het wijnhuis in Frankrijk
Eh…lichte rode wijnen? Jazeker. Het is dan wel in de afgelopen tien jaar helemaal suf gemarket, maar laten we gewoon bij de feiten blijven. Als je een rode wijn maakt, kneus je blauwe druiven en laat je de schillen bij het sap tijdens het vergisten. Hoe lang je dit doet bepaalt de kleur van de wijn. Zelfs rode wijn is een scala van verschillende tinten en dus ook smaken, en dit proces kan enkele dagen tot wel ruim 3 maanden duren voor sommige extreme gevallen. Ons oog is echter voor rode wijn niet zo ontzettend kritisch, want daarop zijn we door marketeers niet geconditioneerd. Maar doe je dat vergisten of rijpen op de schillen nu slechts enkele uren tot max. 24 uur? Dan wordt het een hele lichte rode, ofwel roze wijn.
Niet iedere blauwe druif is geschikt voor het maken van sterk gerijpte, extra zware rode stijlen. Over-extractie is echt niet lekker, denk aan een zakje thee wat je anderhalf uur hebt laten hangen in je theepot. Maar welke druiven zijn nu eigenlijk geschikt voor die hele lichte stijl, ofwel rosé? Eigenlijk allemaal! Ieder land en zelfs iedere regio heeft zijn eigen rosétradities, net zo goed als ze dat hebben voor rood of wit. Een Syrah als deze is in het zuiden van Frankrijk heel typisch. Bij rosé is de kleur wél ineens ontzettend belangrijk, want de commercie heeft met allerlei gare associaties op basis van het kekke roze kleurtje die kleur op de voorgrond gebracht, en niet de smaak. Denk bijvoorbeeld aan de naam blush rosé. Ja de associatie met de blozende wangen van een jong meisje zijn een prettiger dagdroom dan wat de ouderwetse term voor hetzelfde, vin gris oproept. Er zijn zelfs stevige houtgelagerde rosés, wat je aan de kleur niet kunt zien.
Leuk om te weten: we dronken naar alle waarschijnlijkheid in voorbije eeuwen voornamelijk rosé, simpelweg omdat de technieken voor een langere extractie nog niet bekend waren. Maar in één ding hebben de marketeers gelijk; zo’n frisse droge stijl rosé als deze past inderdaad goed met de lentezon op je gezicht, bij lekkere borrelhapjes zoals gefrituurde inktvisringen met een aioli sausje.