Les Hauts de Montarels Chardonnay “Elevé en Fûts de Chêne”

Een klassieke Chardonnay: vol en vettig met de smaak van eiken, vanille en kokos.

11.99

Jaargang
2022

Beschikbaarheid: 42 op voorraad

2022
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
11.99 10.9911.99 10.4911.99 9.99

Proefnotitie

Lekker vette romige Chardonnay met smaken van roomboter, vanille, kokos, steranijs, koffie, vijgen en gebrande hazelnoot. Zacht filmend mondgevoel.

Tips

Serveertemperatuur
11 °C
Wijnspijs suggestie
Lekker bij vis met vanilleboter.

Technische details

Producent
Druivenras
100% Chardonnay
Wijn kleur
Wit
Wijn type
Droog
Herkomst
IGP Côtes de Thongue
Bodem
Kalkrijke klei en Villafranchien gesteente
Hoogte
100 m
Techniek
Sur lie & 12 maanden op eiken
Alcohol
14%
Restsuiker
Keurmerk
Vegan

Verhaal

Wil je weten hoe eiken smaakt? Of beter gezegd, wil je weten wat voor smaken een eikenvat aan wijn meegeeft als je die wijn een jaartje op retraite stuurt in een eikenvat? Dan is dit je uitgelezen kans. Natuurlijk, een eikenvat wordt eerder uit de la getrokken voor rode wijn dan voor witte wijn, maar aangezien rode wijn veel sterker smaakt dan witte wijn, is het bij witte wijn veel makkelijker om het eiken door de wijn heen te proeven. Diezelfde kunde kun je dan ook op rode wijn loslaten. Voor je het weet maak je vette indruk op vakantie in Frankrijk: “ce vin est elevé en fûts de chêne,n’est-ce pas?”.

© Pandora's Bottle (2016) De blindproeverij waarbij we deze wijn ontdekt hebben. Niemand weet wat er in welk glas zit. Niemand praat. Achteraf vergelijken we onze proefnotities en oordeel.© Pandora’s Bottle (2016) De blindproeverij waarbij we deze wijn ontdekt hebben. Niemand weet wat er in welk glas zit. Niemand praat. Achteraf vergelijken we onze proefnotities en oordeel.

Na deze spoedcursus eiken krijg je voortaan gegarandeerd dorst van de meubelpanelen sectie bij de GAMMA. Het is eigenlijk heel makkelijk te herkennen. Zit je klaar? Vanille? -> eiken. Kokos? -> eiken. Dat was ‘m. Hiermee haal je bijna alle eikengelagerde wijnen eruit.

Natuurlijk, een eikenvat kan ook andere smaken afgeven: toast, Basmati rijst, kruidnagel, karamel, koffie, whisky, tabak, drop, bittere chocolade, leer… Geen van deze geuren zijn een garantie voor eiken, maar mocht je neus nog twijfelen: zeker bij rode wijn zijn dit sterke aanwijzingen. De wat zwaardere eiken smaken komen veelal van een iets zwaardere toasting van het eikenvat.

Andere hints: bij witte wijn een goudgele kleur en de smaak van roomboter. Hoewel dat laatste eigenlijk van de malolactische gisting komt. Die gaat vaak samen met eiken lagering, maar voor de kenners: je kunt ook malo hebben zonder eiken. Rode wijn ondergaat trouwens vrijwel altijd malolactische gisting (en heeft dus eigenlijk altijd iets roomboter-achtigs). De kleur geeft bij rood ook weinig weg omdat de extra gouden gloed verloren gaat in het diepe paars van schil rijping.

Deze fles is trouwens de topwijn van de coöperatie in Alignan-du- Vent en tevens belachelijk goed voor z’n prijs. De druif Chardonnay is bijna synoniem voor witte wijn. Zoals vast bekend overwintert menig Chardonnay op eiken, resulterend in deze romige stijl, maar vergeet niet dat je van dezelfde druif ook knetterzure Champagne kunt maken.

Winkelwagen