Piandaccoli “In Primis” Rosso Toscana
Geuren van granaatappel, gedroogde cranberry, zwarte bes, lavendel, kers, balsamico, kruidnagel en teakhout.
€21.99
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Fond memories
Dikke, rondbuikige flessen in een strooien mandje, hangend in het smoezelige raam van de dorps-Italiaan in de buurt (van het type: als je niet beter weet, is die natte pizza best oké). De naam van dit type fles, een fiasco, roept bij ons ook eerder de gevoelens op die gepaard gaan met de andere betekenis van het woord. Een flop, mislukking, zelfs blamage. Hoewel bij sommigen het woord Chianti diezelfde gevoelens nog oproept, is de tijd van de matige Sangiovese (de belangrijkste druif voor deze wijn), net zo ver achter ons als de tijd van deze flessen. Geen zure en waterige wijntjes meer, maar stevige karaktervolle wijnen met een bewaarpotentieel die de Bordeaux en Bourgogne voorbijstreeft.
© Pandora's Bottle (2020) Neem ook eens een kijkje in onze winkel in Gouda.
Zesjescultuur
Sangiovese, altijd al de dominante druif in Midden-Italië, stond bijna garant voor matige brouwsels. Goed voor de dagelijkse bocht van het volk, maar bepaald geen feestje voor de wijnliefhebber. Met het popu- lair worden van de Bordelese flessen, ofwel Bordeaux fles, kwam tegelijkertijd de briljante vondst van Mario Incisa della Rocchetta en Antinori: het gebruik van Bordeauxdruiven. Het gebruiken van Franse druiven, alleen of naast Sangiovese om deze wat op te kalefateren, heeft Toscane geen windeieren gelegd. Met hernieuwde interesse in het maken van kwaliteitswijnen wilden producenten wel eens weten of het zonder de Franse druiven kon. Overal werden de Sangiovese stokken goed onder de loep genomen en bleken er enkele klonen te zijn waar je wel fantastische wijn van kon maken. Waaronder de Brunello kloon, nu bekend in één van ’s werelds beste wijnen, Brunello di Montalcino. Er werd ook geëxperimenteerd met het gebruiken van kleine barriques en het weglaten van witte druiven zoals Trebbiano in rode wijn, wat sinds 2006 voor Chianti Classico in de wet is vast- gelegd. Trebbiano maakte de wijn niet alleen nog lichter en zuurder, maar vaak ook nog eens eerder bruin. Wat bleek, het was laks en vastgeroest denken wat de Sangiovese nekte, niet de druif.
Back to the roots
Giampaolo Bruni van Piandaccoli zet deze nieuwe, wat meer weten- schappelijke benadering voort bij het maken van zijn wijnen. Hij com- bineert dit met de moderne trend om producten uit je eigen regio te gebruiken. Zo probeert hij een aantal autochtone rode druiven een nieuw leven in te blazen. Deze “In Primis” bestaat grotendeels uit Sangiovese van 11 nauwkeurig geselecteerde klonen met daarnaast Foglia Tonda en Pugnitello. Druiven met in Toscane stevig verankerde wortels.