Bodegas Carlos Plaza Macabeo Sauvignon Blanc Extremadura
Een verfrissende, bloemige aperitiefwijn.
€9.99
Beschikbaarheid: 25 op voorraad
Bestel 3 flessen | Bestel 24 flessen | Bestel 60 flessen |
---|---|---|
- Voor 15:00 besteld, zelfde werkdag verzonden.
- Gratis verzending boven €150. Ook af te halen in onze winkel.
Proefnotitie
Tips
Technische details
Verhaal
Plukken, pletten, proeven
We gaan terug in de tijd, naar een stille plek in het zuidwesten van Spanje: de Extremadura. Het is op dat moment hoog zomer in Cortegana, een klein dorpje met slechts 5000 inwoners, en kleine ‘Carlitos’ speelt tussen de wijnranken. Zo nu en dan plet hij een druif zorgvuldig tussen zijn kleine vingers, proeft, snoept en beoordeelt. Voor de kleine Spanjaard is er geen mooiere speeltuin te bedenken dan het wijnhuis van zijn ouders. Om hem bezig te houden krijgt Carlitos kleine taakjes en al snel verbaast hij iedereen met zijn pientere opmerkingen en interesse voor het wijnmaken. Carlitos werkt hard, leert en groeit uit tot de wijnmaker die Carlos Plaza nu is. Vandaag de dag runt hij het wijnhuis samen met zijn charmante vrouw Manuela, en blijft hij zich met dezelfde fascinatie en nieuwsgierigheid ontwikkelen.
© Pandora's Bottle (2018) Afterparty van de wijnproeverij met Manuela en Carlos in onze winkel in Gouda.
Stay Tuned
De Extremadura regio ligt dichter bij Alentejo (Portugal) dan bij andere wijngebieden in Spanje. De Macabeo druif (misschien ken je hem beter als Viura) is in Spanje vooral bekend van Cava (de Spaanse ‘champagne’) en witte Rioja. Het is niet de makkelijkste druif om te verbouwen. De druiventrossen groeien overvloedig, met grote druiven. Om te voorkomen dat de druif rot en om de verhouding schilletjes/takjes en druivenpulp optimaal te houden voor voldoende tannine, dien je ze tijdig te oogsten en streng te ‘krenten’ (uitdunnen). Dat vergt een zekere toewijding waar niet iedereen voor kiest. Maar het resultaat mag er zijn. Het is een druif met een gemiddelde tot hoge zuurgraad, wat zorgt voor een lekker frisse basis, zoals bij de wijn die je nu drinkt. Hij is niet heel vatbaar is voor oxidatie, in tegenstelling tot de Malvasia, waarmee in Spanje graag geblend wordt. Dat maakt het ook uiterst geschikt om de houtgelagerde witte Rioja’s mee te maken, die je jarenlang kunt wegleggen. Het is de eerste jaargang van deze wijn die Carlos Plaza gemaakt heeft, lees er meer over op onze blog.
¡Salud!