Mijn account

Pian del Pino “Jubilus” Vino Biologico Toscana

Fantastische natuurwijn uit Toscana van 100% Sangiovese druif. Jubilus is de topwijn van het wijnhuis Pian del Pino.

19.99

Jaargang
2013

Beschikbaarheid: 4 op voorraad

2013
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
19.99 18.9919.99 17.9919.99 16.99

Proefnotitie

Pian del Pino weet een natuurwijn te maken die kan concurreren met de beste klassieke Chianti’s. Puur bosbes fruit met basilicum en ontwikkelingssmaken als balsamico, toast, Worcestershire sauce, gedroogde ham en viooltjes. De wijn wordt heel mooi oud.

Tips

Serveertemperatuur
17 °C
Wijnspijs suggestie
Pappa al pomodoro (Toscaanse dikke tomatensoep)

Technische details

Producent
Druivenras
100% Sangiovese
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
IGT Toscana
Bodem
Zanderige klei, rijk aan kwarts en ijzeroxide
Hoogte
240m
Techniek
Fermentatie in 19e eeuws gemetselde tanks, 24 maanden tonneaux
Alcohol
14,5%
Restsuiker
Keurmerk
Biologisch|Natuurwijn

Verhaal

We roepen altijd dat we erg sceptisch zijn over natuurwijn, maar het is toch hipper dan hip. Waarom is het zo speciaal, en loopt de helft er mee weg, en zou de andere helft er de wc nog niet mee schoonmaken? Wáárom zijn wij er deze keer ingestonken?

© Pandora's Bottle (2019) Ontdekking van de beste wijn van Pian del Pino bij de natuurwijn beurs Vini Veri in Cerea. Deze 2005 jaargang is fenomenaal. Deze natuurwijn heeft een verassend lang bewaarpotentieel.© Pandora's Bottle (2019) Ontdekking van de beste wijn van Pian del Pino bij de natuurwijn beurs Vini Veri in Cerea. Deze 2005 jaargang is fenomenaal. Deze natuurwijn heeft een verassend lang bewaarpotentieel.

Wijn is en blijft een natuurproduct. Druiven kun je maar één keer per jaar kan oogsten en een groot deel van de wijngaarden op de wereld worden aan een bak risico’s blootgesteld. Woon je niet in een gebied waar het heel hard gaat hagelen als je druivenplant net bloeit, dan zit je wel op een plek waar alles dood schroeit halverwege augustus en je dus met samengeknepen billen zit te wachten tot de oogst in september. Het is dan ook niet gek dat de wijnindustrie moderne voedingstechnieken heeft omarmd. De meeste wijnen die je ziet worden op grote schaal geproduceerd en maken een behoorlijke uitputtingsslag op het land en worden veel ‘geholpen’.

Eigenlijk is de belangrijkste wijnregel dat het enige ingrediënt de druif mag zijn, maar dit is allang niet meer zo. Additieven zijn meestal wel sterk gereguleerd en zijn meestal ‘druif-eigen’. Sulfiet komt van nature voor in druiven, bijvoorbeeld, maar kun (moet, zeggen wij) je nog extra van doseren.

In een tijd waarin we vraagtekens zijn gaan zetten bij monocultuur en pesticiden, is er een steeds groter groeiende tegenbeweging. Eén die de andere kant van het extreme opzoekt; terug naar de basis en het verbouwen van druiven zoals heel vroegâh, zonder toevoegingen. Echte puristen gebruiken zelfs geen (nieuwe) eikenhouten vaten. Er is geen officieel rulebook voor natuurwijn maar de consensus is less is more. Velen zijn in hun idealisme echter te ver doorgeschoten en zijn uit het oog verloren dat veel van de verbeterende technieken precies dat zijn; verbeterend. Zelfs met 100% perfecte omstandigheden en hyperhygiënisch werken, is wijn gewoon een gevoelig product. Eén die de wereld overgaat en niet alleen door hun buurman wordt opgedronken, maar door jou en mij in een land honderden kilometers en temperatuursverschillen verderop. En ik heb liever drinkbare wijn, dan pure wijn.

Enter Pian del Pino. Zij werken als één van de allereersten biologisch (al sinds 2001) en in multicultuur met graan en groenten tussen de Sangiovese-druiven en ze verbouwden hun druiven zelfs een tijd biodynamisch. Giovanni is gelukkig realistisch en een goede wijnmaker. Met een minimaal snufje sulfiet heeft hij een wijn gemaakt waarin we gelukkig thuis kunnen proeven dat zijn filosofie echt voor fantastische wijnen zorgt.

Winkelwagen