Uw winkelwagen:
Totaal:
€0,00

Montechiaro IGT Toscana Primum Vinum 2019

De Primum Vinum is de “signature” wijn van Montechiaro, een pure wijn van de mooiste Sangiovese druiven.
  • Voor 15:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Per fles te bestellen
  • Gratis verzending boven €150
  • Ook af te halen in onze winkel
€32,99 Incl. btw
  • Bestel 3 flessen voor €30,99 per fles
  • Bestel 24 flessen voor €28,99 per fles
  • Bestel 60 flessen voor €26,99 per fles

  • Gewenste aantal niet op voorraad? Neem contact met ons op
Beschikbaarheid: Op voorraad (91)
Levertijd: Vóór 15:00 besteld, zelfde dag verzonden


PROEFNOTITIE

Smaak 2014 (na 4 jaar): viooltjes, zwarte bes, rozijn, peper, rozemarijn en fond.
Smaak 2013 (na 6 jaar): balsamico, tabak, Amarena kers, rook, rozijn, bosbes, shiitake.
Smaak 2012 (na 4 jaar): viooltjes, kersen, bosbessen en frambozen met een ondertoon van gedroogde pruimen.

TIPS

Serveertemperatuur: 18° C
Wijnspijs suggestie: Gemarineerde ossenhaas met kastanje-knolselderij puree en gekaramelliseerde rode ui

TECHNISCHE DETAILS

Producent: Montechiaro
Druivenras: Sangiovese
Kleur: Rood
Herkomst: IGT Toscana
Bodem: klei en zand met zeefossielen
Techniek: Een klein deel van de druiven wordt licht gedroogd. 24 maanden rijping op tonneaux van 500 liter.
Alcohol: 14%
Keurmerk: Biologisch vanaf 2016

VERHAAL

De Primum Vinum van Montechiaro is de “signature” wijn van dit wijnhuis en laat de potentie zien van de Sangiovese druif. Zorgvuldig met de hand geplukt van de druivenstokken die tenminste 15 jaar oud zijn en die op de mooiste plekken van het landgoed staan. 

Een klein percentage van de druiven worden vóór vinificatie even gedroogd voor een zachtere, volle smaak. 24 uur na de kneuzing van de druiven vloeit de wijnmaker wat druivensap af, ofwel de methode van het aderlaten (Saignée). Dit afvloeisel vinificeert hij apart tot de Montechiaro ’345 Rosato, een prachtige rosé.

© Pandora's Bottle (2010)
Sarinah proeft stiekem een druif van de top selectie 2010, bestemd voor de Primum Vinum.

De ontdekking van een fenomeen

London Wine Fair 2009, in een tijd dat Londen zich nog geloofwaardig presenteerde als de spil in een globaliserende wereldmarkt, struinden twee zeer jonge wijnkenners een beursgebouw vol wijn af. Ons doel was het vinden van betaalbare onontdekte kwaliteitswijnen, maar in die tijd lieten wij ons nog iets meer afleiden door de sessies “verticale proeverij Château X onbetaalbaar”, “horizontale proeverij top Champagne” etc. Bij horizontaal moet u zich trouwens niet voorstellen dat we ons op Romeinse aanligbedden aan het volgieten waren. Nee, een “horizontale proeverij” is een proeverij van vergelijkbare wijnen uit hetzelfde oogstjaar. Verticaal is uiteraard ook staand, maar dan exact dezelfde wijn uit verschillende jaren. En ja, we wisten zelfs terug te gaan tot 1920, overigens wel door alles netjes uit te spugen. In die jaren werd de mentale wijnbibliotheek in ons hoofd rijkelijk gevuld met flessen die we in het normale leven niet zomaar zouden kunnen betalen. Tussen deze sessies door ploegden we ons natuurlijk ook door de hordes aan normale sterfelijke wijnboeren heen, die gewoon een wijntje maken, die je alsjeblieft gewoon kan kopen, zodat ze geld hebben voor de dagelijkse boodschappen en zich weer een jaar kunnen verschuilen in hun wijngaard. Zo’n wijnbeurs is eigenlijk een prima afspiegeling van onze maatschappij. Aan de ene kant heb je de "simpele" wijnboer die een paar duizend euro neerlegt voor een kleine stand en hoopt dat hij in het vliegtuig terug tenminste één nieuwe importeur heeft gevonden. Aan de andere kant heb je de grote brands die een klein kasteel optrekken in de beurshal, bemand door louter strakgetrokken gezichten in nog strakkere pakken.

Enfin, in deze setting stuiten wij op een klein standje met een schuchter meisje dat een beetje verdwaald voor zich uit staat te staren. Ik proef een slok van hun witte “Arteliquida 2006” en meteen is mijn focus 100%. Wat is dit? Dit heb ik slechts één keer eerder geproefd en dat was een beroemde witte wijn van wijngod Paolo Bea. Het blijkt dat het meisje een zeer goede neus heeft. Ze heeft bij een parfumerie gewerkt en vindt het leuk om met ons te zoeken naar de aroma’s in de wijn. Over de productie weet ze niks. De wijnmaker, haar vriend Alessandro, is net even eten. Nietsvermoedend schenk ik Primum Vinum 2007 in en weer sla ik steil achterover. Ik zou zweren dat dit dezelfde wijn is die ik eerder die dag geproefd heb: Gold Medal, Best in Class, beste Chianti uitgeroepen door de inwoners van Londen en de Koningin (lees: IWSC). Ik kan het niet laten en loop een halve kilometer naar de andere kant van de hal om de wijnen naast elkaar te vergelijken. Het bouquet is vrijwel identiek, alleen in het mondgevoel is de Primum Vinum iets voller. Waar andere Chianti producenten een beetje Merlot of Syrah meeblenden voor een voller mondgevoel gebruikt Alessandro 100% Sangiovese, maar hij droogt 10% van de druiven gedurende een paar weken voor een vergelijkbaar effect. Ondertussen is Alessandro verschenen. Ik laat ook hem de wijnen naast elkaar proeven en steek een bos veren in zijn reet. Hij is net begonnen. Dit is pas zijn derde jaargang en de eerste waar hij echt trots op is. Het blijkt het begin van een hechte vriendschap.

-Bart-

0 sterren op basis van 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »