6 wijnvrouwen die je echt wil volgen

Proost, dames.

 
 
Happy Women’s Day!
 
 
Wat doe jij als je ’s ochtends wakker wordt? Grote kans dat je nu zegt dat je je telefoon erbij pakt en de dag rustig opstart met het laatste nieuws checken. No judgment here, ik doe het ook. Als je ergens écht gek van bent, zoals wij van wijn, dan volg je vast ook interessante mensen uit the business op social media en blogs.
 
Volgens de American Wine Writer Survey is het percentage vrouwelijke wijnschrijvers sinds 1994 verdubbeld van 24% naar 45%. Daarnaast is 60% van de schrijvers onder de 50 jaar vrouw. En, hoe jonger de schrijver, hoe groter de kans dat het een vrouw is. Onverwachts heel geëmancipeerd dus, de wijnwereld.
 
Tijd om onze favoriete vrouwen in de wijn met jou te delen.
 
1. Jancis Robinson
De koningin, nee, de keizerin van de wijn. Is er überhaupt een bekendere wijnschrijver m/v dan Jancis? Ze zit al ruim 40 jaar in het vak. Ze heeft boeken op haar naam die gelden als the absolute best in naslagwerken, zoals The Oxford Companion to Wine, The World Atlas of Wine en Wine Grapes. Ze is MW ofwel Master of Wine (daar zijn er maar drie van in Nederland). En op haar eigen website Jancisrobinson.com aka The Purple Pages heeft ze leden uit 70 verschillende landen. Ondanks haar lange staat van dienst is haar schrijfstijl niet bepaald stoffig. Ingetogen, scherp en heel Brits beschrijft haar verslavende manier van schrijven. Ik volg haar op Twitter, haar website en haar artikelen op The Financial Times
 

2. Whitney Adams (WhitneyA)

Whitney is van acteren in de wijnwereld gerold en haar liefde voor wijn begon net als die van ons in Italië. Sterker nog, het logo van wijnhuis Paolo Bea, één van de meest bijzondere wijnhuizen en wijnen die we in de winkel hebben, staat op haar pols getatoeëerd. Met haar fotogenieke uitstraling en snelle humor heeft ze het vooral gemaakt op Youtube en Instagram (wees gewaarschuwd voor haar niet-aflatende stroom hilarische stories).
 
3. Katherine Cole
Voor mij een nieuwe ontdekking, deze schrijfster uit Portland. Katherine heeft ook een hele prettige stijl, haar artikelen staan bomvol info en complexe materie, maar zijn toch prettig en vlot geschreven. Bepaald geen huiswerk. Je kunt ze vinden op Sevenfiftydaily. Daarnaast host ze de podcast The Four Top, waarin ze paneldiscussies houdt waarbij tijdens iedere ‘gang’ een andere tafelgast uit de wine & food business aan het woord is. Haar boek Voodoo Vintners, over biodynamische wijnbouw, staat nog op mijn leeslijst.
 
4. Fiona Beckett
Deze zeer productieve dame heeft in 25 jaar 23 boeken geschreven over wijn en eten (en vooral de combinatie daarvan) en runt de website www.matchingfoodandwine.com. Ze is wijncolumnist voor The Guardian, schrijft voor Decanter en The Fork en op Twitter heeft ze 42.300 volgers. Eat that, Tim Hanni.
 
5. Madeline Puckette
Haar illustraties op haar website www.winefolly.com zijn inmiddels wereldberoemd. Haar toegankelijke schrijfstijl en haar heldere infographics en schattige illustraties hebben de deuren van de wijnwereld wagenwijd opengezet voor iedereen, van leek tot kenner. Alhoewel er nogal eens wat kritiek is op sommige artikelen, omdat ze de details nogal eens door elkaar haalt, heeft er niemand anders in de voorbije jaren de soms pedante wijnwereld zo goed afgestoft. Je moet haar zien als enthousiaste wijnkenner, geen expert. Je vindt hier haar boek Wine Folly en ik volg haar vooral op Facebook.
 
6. Nadien de Visser
Van eigen bodem is er Le Club de Vins, gerund door Nadien de Visser. Fijne blog met veel luchtig geschreven artikelen, maar je gaat er altijd weg met dingen die je nog niet wist. In 2016 gekroond tot Zeeuwse Wijnkoningin, actief aan het doorleren met WSET 4, druk met het organiseren van eigen wijnproeverijen en je kan haar ook volgen op Instagram voor haar jaloersmakende wijnreisjes.
 
 
En nu je toch bezig bent, mij kun je vinden op Instagram, Facebook en Twitter.
Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »