Cava bien et toi? | Cava versus de rest

Achter de winterwolken schijnt de lentezon! Tijd voor BUBBELS! We reizen af naar het Noorden van Spanje, opzoek naar een heerlijke mousserende wijn: Cava. Misschien minder populair dan zijn Franse en Italiaanse neefjes? Toch zeker de moeite waard! Niet alleen komt Cava met haar eigen unieke smaken, maar ze is ook nog eens zeer vriendelijk voor de portemonnee. Cava bien et toi?

 

 

Uit de Spaanse grotten

Het verhaal van de Cava begint voor wijnbegrippen vrij recent, namelijk rond 1870, toen een jonge Josep Raventós de eeuwenoude familietraditie van wijn maken wilde opfrissen. Als groot fan van de mousserende Franse wijnen vertrok hij richting de Champagne streek om daar de traditionele technieken te leren van de lokale meesters. Tevreden en vol kennis keerde hij terug naar Catalonië om daar zijn nieuw geleerde skills in te zetten en de allereerste bubbel te maken, uit het bruisende Spanje.

Josep dacht slim te zijn en zijn bruisende wijn champán of champaña te noemen, wat lekker makkelijk te herkennen was voor de doorsnee consument. Alleen de Franse Champagne makers waren daar natuurlijk niet zo happy mee. Daarom werd ruim 100 jaar later de Spaanse bruis omgedoopt tot Cava (wat grot betekent), vernoemd naar de grotten of kelders waarin de wijnen gemaakt en bewaard worden. Hiermee werd officieel de Cava Denominación de Origen (DO) gesticht, die niet streekgebonden is, zoals Champagne.

 

Hoe wordt cava gemaakt?

Cava wordt voornamelijk gemaakt van druiven uit de Penedès wijnstreek in Catalonië, gelegen in het Noordoosten van Spanje. Hierbij moet je denken aan druiven zoals Macabeo (ofwel Viura), Xarel-lo en Parellada, maar er zijn ook nog Cava’s waarin de klassieke Champagne druiven Chardonnay en Pinot Noir geblend zijn. Voor Cava speelt de druif Macabeo de hoofdrol omdat deze druif het meest geschikt is voor de rijping op fles, andere druifsoorten worden toegevoegd voor de variatie in smaak.

Omdat Cava gebaseerd is op Champagne, worden natuurlijk ook dezelfde technieken gebruikt voor het vergisten van de wijn. Deze techniek wordt in Spanje de Método Tradicional genoemd, wat vertaald naar de traditionele methode. Hierbij krijgt de basiswijn twee vergistingen, allebei op fles, en wordt hij vervolgens in de Spaanse Cava’s (die grotten dus) bewaard.

Ook Cava, net als andere bubbels, komt met zes verschillende classificaties voor de gradatie van zoetheid die beginnen met Dulce (zoet) tot Extra Brut (heel droog).

 

El sabor de España

Dan denk je nu misschien ‘oké, leuk! Maar dan kan ik toch net zo goed Champagne drinken?’. Nou nee hoor, dat is bijna appels met peren vergelijken! Want Cava wordt over het algemeen gemaakt van compleet andere druiven dan Champagne, waarbij de bodem en het klimaat van de wijnstreek enorm veel invloed heeft op het eindproduct.

Cava heeft een lichte- tot medium body met tonen van citrus, gekarameliseerd appeltjes en steenvruchten. Hoe langer de Cava op fles bewaard is, hoe meer er een romige textuur ontwikkeld die ons doet denken aan brioche en geroosterde amandelen. Lekker aperitiefje in de zon?

Vergeet ool zeker niet het bloemige zusje: de Cava Rosado oftewel de rosé Cava. Niet alleen is Cava Rosado een lust voor het oog, maar er komen ook compleet andere aroma’s uit het glas dan bij traditionele Cava. Aardbeitjes, bloesem, framboos en rozen? Heer-lijk bij een speciale lunch of als dorstlesser in het lentezonnetje.

 

Pandora’s Bottle voor de zonnige dagen

Ben je opzoek naar de kwaliteit van Champagne, maar dan zonder het prijskaartje? Dan ben je bij Cava aan het juiste adres! Samen met ons vind je de beste wijnen passend bij jouw smaak pallet. Bijvoorbeeld Dominio de la Vega Nº1 Cava Brut Nature 2021, een heerlijke Cava van 100% Macabeo druiven uit Valencia.

Ben je nog opzoek naar dat ene speciale flesje? Kom dan gezellig langs bij onze winkel in Gouda. Of, om dingen nog makkelijker te maken, kan je ook online bestellen in onze webshop.

We zien je snel!

 

Meer lezen over wijn? YES!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »