Chianti | Van Fiasco tot Fabuleuze Wijn

Beroemd om haar glooiende heuvels vol wijnranken, middeleeuwse dorpjes en rijen en rijen aan cipressen. Wat een plaatje! De wijngaarden uit dit gebied behoren tot de beste van Italië. Toscane bezit maar liefst zeven DOCG gebieden. DOCG staat voor Denominazione di Origine Controllata e Garantita en is een kwaliteitskeurmerk voor wijnen. Wijnen krijgen niet zomaar dit label. Wil een wijnmaker dit keurmerk krijgen, moeten ze aan zeer strenge eisen voldoen! Zodat jij het beste van het beste krijgt. Geen fiasco's!

 

 

Midden in Toscane vind je de streek Chianti. Al sinds de 13e eeuw wordt er hier wijn gemaakt. En dat ging niet altijd even lekker… Je kent hem wel: die bolle fles omwikkeld in een rietenmandje?  Deze iconische fles wordt ook wel ‘fiasco’ (kolf) genoemd in het Italiaans. Voorheen kon het best zo zijn dat je helemaal niet blij was om een fles Chianti te zien. Deze wijn was vaak zurig en was kwalitatief gewoon niet oké. Gelukkig heeft de streek een comeback gemaakt en behoort nu tot de beste van Italië. Ze zijn het fiasco ver voorbij.

 

Bloed van Jupiter

De basis voor alle Chianti is de druif Sangiovese. Deze eeuwenoude druivensoort zou volgens geruchten al bekend zijn bij de Etrusken. Wie zijn dat, denk je dan? De Etrusken waren een van de meest ontwikkelde volken uit de 7e eeuw voor Christus! Een druifje met geschiedenis dus. Ook als deze geruchten niet waar zijn is een ding zeker. Sangiovese is de kern van rode kanjers zoals Chianti, Vino Nobile di Montelpulciano en Brunello di Montalcino. Misschien dat Sangiovese, ook wel ‘Bloed van Jupiter’, daarom zo’n grootse naam heeft gekregen.

 

Si, si, Chianti!

En ja hoor… Weer een wijngebied met sub gebieden! Zeker Chianti is een speciaal DOCG. Dit is omdat Chianti Classico zijn eigen DOCG heeft en Chianti DOCG onderverdeeld is in maar liefst 7 andere sub zones. Krijg je hier de kriebels van? Rustig aan. Wij lichten even twee van de toppers uit.

 

Chianti Classico

Tijdens jouw zoektocht naar Chianti heb je hem misschien al een keer gespot? Kukeleku. De befaamde zwarte haan van Chianti! Staat deze op jouw fles? Dan heb je een goede keuze gemaakt. Je hebt namelijk een Chianti Classico in handen. Chianti Classico DOCG ligt als een soort eilandje binnen het gehele Chianti DOCG gebied. Om zichzelf te onderscheiden van de rest van Chianti hebben de wijnbouwers zich verenigd onder één label: De Zwarte Haan. Mysterieus? Wijnen uit deze streek zijn vaak de beste onder de Chianti’s. Fabuleus!

Dit komt grotendeels door de super strenge regels waar wijnboeren zich aan moeten houden. Zo moet 80% Sangiovese zijn. De overige 20% mag bestaan uit Colorino, Caniolo Nero, Cabernet Sauvignon en Merlot. Witte druiven zijn sinds 2006 niet meer welkom in een Chianti Classico. Dit is maar het topje van de ijsberg wanneer je de regels doorspit… Maar uiteindelijk was het ’t allemaal waard. Proef  maar!

Chianti Rùfina

Op nummer twee staat heel prominent Chianti Rùfina. Rùfina ligt verder weg van de kust en hoger in de bergen. Het relatief koudere klimaat zorgt voor een trager rijpingsproces van de Sangiovese. Door het verschil in temperaturen overdag en ‘s nachts krijgen wijnen uit deze streek iets meer zuren vergeleken met de laaggelegen Chianti’s. Rùfina heeft door de unieke locatie een lagere productie dan Classico, en is daarom iets zeldzamer.

 

 

Wijn en Spijs op z'n Italiaans

Chianti is een redelijk krachtige, robijnrode wijn met aroma’s van kersen en zwarte bessen. De stevige tannine maken deze wijn een geweldige dinerpartner. En voor een goede combinatie hoef je niet ver te zoeken. De frisse zuren in de wijn gaan namelijk heerlijk samen met de tomatensauzen van de Italiaanse pasta’s en pizza’s. Mama Mia!

 

Chianti van Pandora

Heb je ook opeens zo’n zin in Chianti? Wij zouden de Italië expert niet zijn als we deze topper niet verkochten. Montechiaro '345 Chianti Colli Senesi uit 2019 is een klassieker uit de heuvels van Siena. Een perfecte kennismaking met deze wijn. Of wil je iets specialer? Ga dan voor Piandaccoli Cosmus Chianti Riserva uit 2016 met geuren van cranberry, gekarameliseerde rode ui, balsamico en rode bessen. Bestel gemakkelijk online of kom gezellig langs in onze winkel voor advies!

 

Meer lezen over wijn? YES!

 

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »