Les 1: Een klein beetje uitleg over wijn.

“Deze wijn heeft echt een wrange smaak, strakke tonen en lange afdronk.” Zoiets wat je ergens in een wijnwinkel kan horen en dat je denkt HELP, ik heb geen idee wat dit betekent. Dat snap ik volkomen en laat mij jou daarom de komende tijd stapje voor stapje meenemen in de wereld van wijn. Maar dan een klein beetje in Jip & Janneke taal. Zodat jij de volgende keer weet waar die gekke wijnverkoper het nou eigenlijk over heeft. 

De wereld van wijn is bizar groot en bizar veel, wereldwijd 260 miljoen hectoliters per jaar om precies te zijn. En het meeste gaat aan jou en mij voorbij, want alles wat wij als consument zien en kennen is nog maar het topje van de ijsberg. En het is soms zo lastig om wijn uit te leggen, want als je er eenmaal in begint blijft het maar gaan. De grootste wijngek is nooit 100% uitgeleerd want elk jaar komen er weer nieuwe wijnen, wetten, regels en smaken bij. 

Maar laten we eens beginnen met waar we hier voor zijn, basiskennis over wijn. Waar komen die woorden Sauvignon, Chardonnay & Pinot Grigio nou vandaan? Heel simpel gezegd kan je in de wijn net zoals met bijvoorbeeld honden, kiezen voor je ras. Nu bepaald in de wijn het ras niet dat je in plaats van een blokje om, 3 uur in het bos moet lopen, maar het heeft er wel iets van weg. Je kan een Sauvignon en een Chardonnay namelijk net zo met elkaar vergelijken als een Golden Retriever en een Labrador. Allebei leuk en lief maar beide heel verschillende karakteristieken. 

En dat is nou ook precies waar de wijn eigenlijk om draait, de karakteristieken van de druif. En dan kijken we niet alleen naar de druif zelf maar ook naar het weer, de zonuren & de bodem, want dat heeft uiteindelijk allemaal te maken met de smaak van de druif. En met directe invloed op de wijn die jij uiteindelijk drinkt. Dit is dus heel simpel uitgelegd waar de namen van wijn dus vandaan komen. 

Om dan vast even een stapje verder te springen heb je ook een hoop bekende namen van wijnen die niets te maken hebben met de druif en daar moet je de karakteristieken dus leren of weten. Een Chablis is bijvoorbeeld de naam van een dorp in de Bourgogne-streek. En nu komt het; een Chablis is altijd Chardonnay maar niet elke Chardonnay is weer een Chablis. Snap jij het nog? Ik wel, maar dat vertel ik je allemaal later. 

Maar als jij dus de volgende keer een wijnwinkel in loopt vraag jij om een bepaald ras, een bepaalde smaak die precies bij jou past. Maar kies wel goed want je zit liever niet met een valse Chihuahua opgescheept.

 

* Nog meer weten over wijn? Laat mij weten in de reacties waar jij meer over wilt weten!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »