Les 2: Hout in de wijn!

Iedereen kent dit beeld, houten vaten gevuld met wijn. Al duizenden jaren is dit het beeld van wijnmaken, maar waarom is dat eigenlijk zo? Houten vaten kunnen gebruikt worden voor vergisting (het omzetten van suikers naar alcohol met de hulp van gist) of voor opslag. 

Bij het gebruik van hout staat de wijnmaker nog voor veel meer keuzes dan alleen een vat gebruiken, want hij moet ook nog kijken naar leeftijd en grootte van het vat. Deze twee karakteristieken hebben namelijk erg grote invloed op de verdere vordering van de wijn. Te oude vaten geven veel minder smaak af dan nieuwe vaten. En grote vaten zullen minder invloed hebben dan kleinere vaten omdat er minder wijn in aanraking komt met het hout. 

Hout wordt voornamelijk gebruikt voor de smaak van de wijn. De, vaak eikenhouten, vaten geven namelijk direct smaak aan de wijn. Hoe herken je deze smaak? Bij witte wijnen zoals Chardonnay proef je dan vaak vanille, boter & toast. Bij rood wordt dat uitgebreid naar vanille, vijgen, tabak en kokos. Het gebruik van hout heeft dus eigenlijk een hele grote invloed op de smaak van de wijn en wordt dus echt ingezet om de wijn op smaakt te kunnen brengen. 

Hout is ook van groot belang voor het ontwikkelen van de wijn. Wijn in houten vaten komt namelijk meer in contact met zuurstof wat er voor zorgt dat de wijn zich kan ontwikkelen van een ‘simpel’ druivensapje tot een heuse krachtpatser. De smaken van karamel, gedroogd fruit en noten kunnen dan ontstaan. Ook helpt de zuurstof de tannine in de rode wijn te verzachten. Tannine? Weer zo’n moeilijk woord, die komt volgende week!

 

Om jezelf een beetje te testen is het wellicht de volgende keer leuk om in de wijnwinkel te vragen naar een houtgelagerde en een niet houtgelagerde wijn van hetzelfde druivenras! Denk hierbij aan Chardonnay of Tempranillo.

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »