Beursontgroening @ Prowein

Daar sta ik dan, in mijn kanariegele blouse. Bart en ik zijn net de poortjes van Messe Düsseldorf doorgelopen en bevinden ons binnen enkele seconden in een donkere zee van 50-jarige mannen in blauwe pakken die hier allemaal voor ProWein komen. Het is mijn eerste bezoek aan een wijnbeurs. De komende drie dagen heet ik geen Lise maar Sarinah, we hebben haar paspoort ontvoerd om de poortjes door te kunnen. Haar naam staat op het ticket en de Duitsers zijn erg strikt, dat blijkt.
 

Prowein


We beginnen het grote proeven dan ook in de rustigste en meest geordende hal van de beurs: de Duitse. Allemaal keurige ingetogen wijnmakers, sommigen voorzien van boswachter-look. Gelukkig weten ze onze emoties los te maken met de heerlijkste Rieslings en Grüner Silvaners. Met name die van Meiser, die een enorme reeks aan goddelijke (!) wijnen maakt. Herr und Frau Meiser introduceren dit jaar hun 17-jarige zoon. De Meisers zijn kleine, onopvallende mensen, die zwijgend toekijken als wij hun wijnen met alle liefde proeven. Ah gelukkig, ze kunnen lachen! Mijn ontgroening verraad zich wanneer ik de wijn iets te hard in de spuugbak spuug, waardoor de Gewürtztraminer vrolijk terugsproeit richting mijn gezicht. De zoon hoeft zich niet langer ongemakkelijk te voelen, dat doe ik wel voor hem. Na een aantal wijnen van het gigantische assortiment te proeven is de conclusie snel getrokken. “Dit blijft toch wel de koning van de Duitse wijn”, aldus Bart. Ik ben het volledig met hem eens.

Ik schat dat we in drie dagen tijd wel vijfhonderd wijnen geproefd hebben. Van smerig tot zalig, toch wel veel vaker smerig. Wat mij in de tussentijd bezighoudt, zijn de stereotypes die hier rondlopen. Duidelijk is dat de Italiaanse hal één wild feest is vergeleken bij de Duitse. Ten eerste lopen er aanzienlijk meer vrouwen die het op onverklaarbare wijze volhouden om drie dagen lang op torenhoge naaldhakken te paraderen, hun lippen keurig gestift. Ik vermoed dat ze een lippenstift per beurs opeten met al dat proeven, kan niet anders. Wanneer Bart en ik de wijnen van grote vriend Dario (Baglio di Pianetto) stuk voor stuk meer dan goedkeuren, voegt dandy Antonio (I Capitani) zich bij ons. Na ontelbare schunnige grappen en openbaringen moet ik nog even met de mannen op de foto. De toon is gezet voor de sales tour die Dario en ik in mei gaan ondernemen, ik kijk ernaar uit.

 

Italian kiss


De beste vondst van deze beurs is een stuk exotischer dan dat gemiddelde publiek. Nadat we op avontuur zijn gegaan in de Armeense corner (niet zonder reden onbekend wijnland), wordt mijn oog getrokken door een soort empanadas. Ik moet er heen, het is de schuld van de wijn, en beland bij the one and only Tunesische stand. Mijn hongerige blik alarmeert de Tunesische versie van Dr. Evil: een oudere man, die mij met één samengeknepen oog onafgebroken, nauwlettend in de gaten houdt vanachter zijn verduisterde bril. Eerst maar even tactisch de wijn proeven dan. Bart en Reinaard voegen zich bij ons en plukken een verse dadel van de tros die naast die aanlokkelijke empanadas liggen. We proeven de wijnen, de “empanadas” (eindelijk!) en hoewel die smaken zich nu iets te veel mengen voor een eerlijk smaakpalet worden we verliefd op de wijnmaker Yacine en zijn wijnen.
 

Tunesische wijn


Met hartjes in onze ogen vertellen we Sarinah over de wijnen. Eenmaal terug in Gouda proeven we de wijnen die we meegekregen hebben met elkaar. “Smerig!!! Hoe hebben jullie dit uit kunnen zoeken? Waren jullie wel helder?!” Ik geloof dat Bart en ik zowaar even een gebroken hart ervaren. Gelukkig blijkt de wijn op magische wijze toch erg lekker bij nader inzien. Wat nóg leuker is, is dat deze wijn weer uitdaagt om lekker te eten! Bart sluit de proeverij af door kilo’s gegrild vlees te halen bij de Griek. Wijn en eten zijn toch onlosmakelijk verbonden met elkaar, dat is maar weer bewezen. Ik droom verder over al het eten dat ik erbij ga maken: tabouleh, gegrilde aubergines met lam en kaneel, köfte… Snel importeren die wijn!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »