Pandora's New (& Old) Favorites Deel 1

Goed, op naar de wijn! Wat hebben we allemaal nieuw, of is er allemaal naar ons onderweg? Vandaag deel 1.


1. Château de Ruth/ Domaine de Galuval, Rhône

De wijnen van deze twee wijnhuizen uit de Rhône, beide onder leiding van eigenaar Vincent Moreau, zijn al jarenlang in ons assortiment te vinden. We zijn ooit met drie verschillende wijnen van hem begonnen, waaronder de Grand Coeur 2007. Dit jaar waren we zo onder de indruk van Vincents wijnen, dat we nu in totaal 8 verschillende wijnen hebben ingekocht. De Côtes du Rhône Rouge 2013 (ofwel, “de Ruth”, zoals onze klanten het altijd kenden) was een no-brainer, maar dit jaar waren de rosé en de blanc ook zó ontzettend goed. Beetje verbaasd waren we wel, we konden ons eigenlijk niet herinneren deze eerder geproefd te hebben. Hoe dan ook zijn we van de 2014 vintage van beide wijnen erg onder de indruk.


Bekijk de wijnen 

Domaine de Galuval


2. Vinedos de Alfaro, Rioja

Vinedos de Alfaro is één van de geheel nieuwe aanwinsten. We hadden al een tijdje in ons achterhoofd dat we een nieuw Rioja-huis zochten, maar eigenlijk liepen we een beetje per ongeluk tegen het wijnhuis aan. Op een grote Rioja proeverij was de Reserva 2005 het eerste glas wat we ingeschonken kregen en het was gelijk jackpot: uhm, wow! Wat een fantastische wijn. Maar, de barman wist er weinig van en wij wilden toch wel graag weten of we dit misschien wel konden importeren. Gelukkig kon hij ons wel wijzen naar Ana Fernández, de export manager. Zij was gelukkig wel aanwezig. Wat bleek, ze hadden nog geen importeur in Nederland en ze was blij met onze interesse. Ik zat nog niet in de auto of ik had onze bestelling vast naar haar gemaild.

 
Bekijk de wijnen

Vinedos de Alfaro


3. Les Domaines Tatin, Loire 

De verschillende stukjes grond in de dorpjes Reuilly en Quincy in de Loire staan onder beheer van Jean en Chantal Tatin en hun dochter Maroussia. We hebben hen eigenlijk leren kennen vanwege hun Reuilly Pinot Gris. De bijzondere kleur maar de volhardende toon waarop Maroussia ons vertelde dat het toch eigenlijk haast geen rosé te noemen was wekten destijds onze interesse.

Na een succesvol jaar in 2011, met een mooie proeverij op Alphen Culinair samen met Maroussia werd het aanbod een beetje minder. Het eerstvolgende jaar hadden ze last van hagelstormen, waardoor bijna tweederde van de oogst in Reuilly verwoest werd. Daarna, hoewel de Pinot Gris en de Quincy Sucellus nog steeds van goede kwaliteit waren, hadden ze voor hun sauvignon blancs een erg matig jaar gehad in 2013. We zijn best kritisch, dus met pijn in ons hart hebben we het een jaartje over moeten slaan. De rest van onze voorraad raakte natuurlijk vanzelf op. Een gebied als de Loire is een stuk ontvankelijker voor klimaatschommelingen dan bijvoorbeeld Puglia in Zuid-Italië. Vol hoop kwamen we bij hen terug dit jaar en gelukkig; de Quincy Vin Noble was weer geweldig en over de Pinot Gris hoefden we ook niet na te denken.


Bekijk de wijnen

Les Domaines Tatin

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »