La Colombina “San Martino” Toscana Rosso

Fantastische umami wijn van Brunello wijnhuis La Colombina.

28.99

Jaargang
2018

Beschikbaarheid: 145 op voorraad

2018
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
28.99 26.9928.99 24.9928.99 23.99

Proefnotitie

Fantastische bewaarwijn. De helft Franse druiven zorgt voor een iets snellere oudering vergeleken bij de pure Brunello en een iets zachter mondgevoel. Aroma’s van o.a. cranberrycompôte, zwarte bes, rozemarijn, mos, cashewnoot, Worcestershire sauce en champignon.

Tips

Serveertemperatuur
18 °C
Wijnspijs suggestie
Wild zwijnstoof met eekhoorntjesbrood.

Technische details

Producent
Druivenras
60% Sangiovese, 15% Merlot, 15% Pinot Noir, 10% Syrah
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
IGT Toscana
Bodem
Vulkanisch gesteente en klei
Hoogte
350 - 450 m
Techniek
24 tot 36 maanden houtlagering in eiken vaten, deels op barrique
Alcohol
14%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Playing Favorites

La Colombina, een prachtig wijnhuis met slecht 4,5 ha grond. Eerder schreven we al over La Colombina en de Rosso di Montalcino die in de augustusbox 2017 zat. Pak voor een uitgebreidere sfeerimpressie van het wijnhuis die kaart er nog eens bij. Je zou denken dat wanneer een Brunello wijnhuis als La Colombina meerdere wijnen maakt, de chique Brunello ook gelijk de lekkerste wijn is. Bij La Colombina is dat niet per se het geval. De San Martino is de persoonlijke favoriet van wijnmaker Fabrizio. Wij zijn gek op de krachtige Brunello, maar als we heel eerlijk zijn staat de San Martino bij ons vaker op tafel. Fabrizio is nummer drie van de mannen van La Colombina. Er zijn inmiddels vier generaties. Grootvader Umberto jaagt af en toe nog eens cinghiale (wild zwijn), vader Alamiro en zijn zoon Fabrizio runnen het wijnhuis en sinds een jaar of drie loopt ook Fabrizio’s zoontje rond tussen de druivenranken. Wanneer Fabrizio’s moeder de cinghiale bereid met haar zongedroogde tomaten uit eigen tuin, krijg je er van Fabrizio de San Martino bij geserveerd.

© Pandora's Bottle (2010) Het weer op het wijnhuis in maart (!) en september 2010.

© Pandora's Bottle (2010) Het weer op het wijnhuis in maart (!) en september 2010.

Petit Peu Pinot

Oogstjaar 2007 is een bejubeld jaar in Toscane. Net als jaargang 2001 en 2010 heeft het hoge punten gescoord in de internationale pers (volgens Robert Parker is het zelfs een beter jaar geweest dan het haast mythische 2001). De Toscaanse wijnen uit deze jaren zijn bij uitstek geschikt om lang te laten rijpen. Ook voor de San Martino is het een goed jaar geweest, maar de gebruikte druiven zijn heel atypisch. De San Martino is namelijk een Super Tuscan, ofwel een wijn uit Toscane van niet-traditioneel recept. Sangiovese, Merlot en Syrah zitten normaal gesproken in deze wijn. Maar in 2007 hebben ze er 15% Pinot Noir bij gedaan, wat ons betreft een briljante keus. Hierna zijn er ermee gestopt, want volgens Alamiro is de wijn daardoor minder goed te bewaren. Bedenk je daarbij wel dat zij gewend zijn wijnen te maken die makkelijk 20 jaar kunnen liggen. Voorlopig blijft de San Martino 2007 nog wel even perfect. Op de kaart over Super Tuscans lees je meer over deze bijzondere wijnen.

Winkelwagen