La Colombina Rosso di Montalcino

Deze ‘rosso’ van Brunello wijnhuis La Colombina is niet voor watjes! Robuuste wijn met lekker fruitzuur.

20.99

Jaargang
2019

Beschikbaarheid: 139 op voorraad

2019
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
20.99 19.4920.99 17.9920.99 16.99

Proefnotitie

Umami wijn, zeker als je het geduld hebt om hem langer te bewaren. Van het fruit ga je van watertanden: een mond vol bosbessen en zure morellen kersen. Daarbovenop de geuren van een typische Toscaanse bewaarwijn: balsamico, leer, fond, geroosterde noten, gedroogde paddestoelen.

Tips

Serveertemperatuur
18 °C
Wijnspijs suggestie
T-bone steak van de BBQ met balsamico

Technische details

Producent
Druivenras
100% Sangiovese
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DOC Montalcino
Bodem
Vulkanisch gesteente en klei
Hoogte
350 - 450 m
Techniek
1 jaar houtlagering op barriques, daarna 4-5 maanden op fles
Alcohol
15%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Machtig Montalcino

Al in 814 werd Montalcino in literatuur genoemd. Loop er op een rustig tijdstip doorheen en je waant je eeuwen terug in de tijd. Oorspronkelijk was het een populaire plaats vanwege het klooster Sant‘Antimo, leerlooierijen en schoenmakers. Tegenwoordig is het bekend om één ding: Brunello di Montalcino, één van de chiqueste wijnen van Italië.

Wijn Utopia

Een bezoek aan La Colombina is een mooie aanleiding om naar Toscane af te reizen. Via een kronkelweg rij je vanuit de vesting Montalcino naar Castelnuovo dell’Abate, een uitgestorven, minuscuul dorp. De auto past er maar net door de steegjes. Het is er vervallen, enkele oma’s begluren je komst vanaf hun balkon. De aankomst bij het wijnhuis is betoverend en begint op een grasveld tussen een aantal heuvels. Het is niet zomaar een grasveld: het is het dak van een James Bond- achtig wijnhuis, opgebouwd uit dezelfde steensoort als de berg. Een deel van de kelder is zelfs uitgehouwen uit diezelfde berg. Daar vind je prachtig opgestapelde wijnvaten, en een ondenkbare hoeveelheid Brunello flessen. De wijngaarden liggen iets verderop, deels op en rond een verlaten onyxmijn (bewonder de stenen bij ons in de winkel!). De imposante wijnmaker Fabrizio vertelt je middels een vriendelijke maar overweldigende, zeer luide one man show alles over zijn wijnen. Een poging om jou net zo imposant van postuur te maken zal niet uitblijven; Fabrizio is fanatiek met de oneindige stroom van kaas en vers geschaafde hammen. Overgeven aan deze Italiaanse hemel op aarde is je enige optie. 

 

© Pandora's Bottle (2010) De wijngaard van Fabrizio ligt er perfect onderhouden bij.

 

Tafelwijntje’

Deze Rosso di Montalcino is bedoelt als een wijn geschikt voor iedere gelegenheid. Niet te gecompliceerd en niet te zwaar. Maar vergis je niet: Fabrizio doet niet aan half werk. Al zijn druiven (slechts 3 ha!) krijgen de kans Brunello te worden, hij maakt een strenge selectie. In tegenstelling tot vele andere Brunello-makers selecteert hij niet zijn tweederangs druiven om Rosso van te maken. Hij beslist pas ver in het wijnmaak proces welk vat Brunello zal worden en welke Rosso. Daarom vind je in deze Rosso dezelfde aroma’s als in zijn Brunello.

Winkelwagen