4x heerlijke cocktails met Pink Port
Heerlijk, het is weer prachtig zomerweer de komende week. Speciaal voor jullie hebben we 4 heerlijke cocktailrecepten bedacht met misschien wel het meest onwaarschijnlijke zomerdrankje ooit: Port. 
 
Ja oké, voor wie schrok, het gaat hier dus wel om rosé port. Naar dit super hippe drankje waren we niet bepaald op zoek tijdens onze rooftocht dit voorjaar, maar ons nieuwe Porthuis Amável Costa, maakt toevallig een héle lekkere. 
 
Rosé port bestaat nog maar relatief kort, ruim 10 jaar. Het is eigenlijk een lichte Ruby port. Net als bij gewone rosé krijgt deze port zijn roze kleur doordat de blauwe druivenschillen maar kort mee vergist zijn met de rest van het druivensap.
 
Voor alle recepten moet je fles Pink Port in de koelkast hebben gestaan.
 

 

1. Take It Easy
Pink port | sinaasappel | ijsklontjes
 
Dit recept, als je het zo kunt noemen, is voor wie wél houdt van cocktails, maar liever lui dan moe is. Doe ijsklontjes in een mooi glas, schenk de Pink port erover en garneer het glas met een schijfje sinaasappel aan de rand. Bonuspunten voor een schijfje bloedsinaasappel.
 

 

2. Pepper Prosecco
Pink port | kristalsuiker | gembersiroop | Prosecco | crushed ijs | roze peperkorrels

 
Voor dit elegante drankje maak je de rand van een Champagneglas (liefst geen flûte, maar een tulpvormige, dan heb je meer plek voor het ijs) een beetje nat met wat water en dip je het in een beetje kristalsuiker. Schenk een beetje gembersiroop erin, 1/3 Prosecco (liefst droge, dus geen extra dry. Eh…maar dat is een verhaal voor een andere keer) met 2/3 Pink Port. Roer het heel lichtjes, maar laat niet alle siroop oplossen. Het best serveer je het met een schepje crushed ijs, maar een ijsklontje of twee is ook goed. Maak het af met wat roze peperkorrels.
 
***
 
De meeste mensen zullen bij Port aan een tawny Port denken, en dat is een geoxideerde stijl die -even heel kort door de bocht- vrij lang houdbaar is. Weet je nog, die fles die je kocht om een scheutje van in dat ene recept te gooien. Maar gelukkig, als je de fles een paar weken later weer in de voorraadkast vindt, is er hoogstwaarschijnlijk heel weinig aan verandert. Ruby port en dus ook Pink port daarentegen is niet geoxideerd tijdens het maken, maar is natuurlijk wel zoals alle port versterkt en bevat best veel restsuiker. Een Pink port zul je dus ongeveer binnen een week of 3 op moeten hebben.
 
***
 
3. Pink Punch
Pink port | zomerfruit | limoen | rietsuiker | rum of cachaça | crushed ijs
 
Neem een groot en stevig glas, zoals voor limonade of water. Je hebt genoeg ruimte nodig voor fruit en ijs. Wrijf met het schijfje limoen over de rand van het glas, dip het vervolgens in een beetje rietsuiker. Doe een bodempje (of meer, we're not judging) rum of cachaça in het glas met de koffielepel rietsuiker. Kort roeren om het een beetje op te lossen. Doe het fruit erbij, wat je lichtjes crushed en omschept met het rummengsel. Vul het glas bijna tot de rand met crushed ijs, schep dit weer kort om met het fruit en schenk vervolgens de Pink Port erover.
 

Mood.
 
4. Bloody Rosé
Pink port | satéstokje | frambozen & bosbessen | muntblaadjes | bloedsinaasappelsap | bruisend water | ijsklontjes 
 
Breek het satéstokje doormidden en rijg er om en om een paar frambozen, muntblaadjes en bosbessen aan. Neem een mooi groot glas (wat dacht je van deze: Faceted Crystal Wine Glass) en schenk er 1/4 bloedsinaasappelsap in. Doe de munt er bij en stamp deze met een houten lepel een beetje aan om het aroma los te maken. Schenk nog een 1/4 aan bruisend water erbij en vul aan met Pink Port. Doe het fruitstokje erin en maak het af met twee of drie ijsklontjes. 
 
5. Classics with a twist
 
Je kunt natuurlijk ook op bestaande, klassieke recepten variëren met een scheutje Pink Port. Wat dacht je van een Pink & Tonic, RoSangria, of Pink Mojito?
 
 
Meer weten? De Pink Port van Amável Costa zit in de periode augustus/september in Pandora’s Box met een uitgebreid informatiekaartje.
Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »