Refosco | Friuli's trots in de branding

Zeg, ken jij Refosco al? Zoveel streken, zoveel druiven. In Italië zijn ze allemaal, per regio, trots op ‘hun’ inheemse druif. Primitivo, Sangiovese, Barbera? Nou, nee. Wat dacht je van de obscure druif Refosco? Een Italiaanse klassieker… althans, onder de lokale bevolking van Friuli. Trots als een pauw zijn ze op deze kruidige, sappige rakker met een tintelend bittertje. De druif verwerft steeds meer bekendheid, ook buiten de grenzen van het wijngebied.

 

 

- ''I Googled my symptoms, it turns out I just need a bottle of Refosco'' -

 

Een rare druif? Hij is al zo oud als de weg naar Rome! Er zijn uitgebreide DNA onderzoeken geweest om deze druif beter te leren kennen. Uit deze onderzoeken blijkt dat Refosco waarschijnlijk gerelateerd is aan de Marzemino druif die al gedronken werd door de Romeinen.

Zo vonden deze onderzoekers ook omschrijvingen van een druif, in oude werken van Pliny the Elder (wie kent ‘m niet?) een populaire Romeinse schrijver, die erg veel lijkt op Refosco. Als deze geruchten waar zouden zijn, betekent het dat Refosco wijnen al ruim twee millennia gedronken wordt.

 

Zo vader, zo zoon; Refosco en Refosco en Refosco…

Refosco gaat dus al een tijdje mee en heeft zich voortgeplant, als we de DNA-ouderschapstesten mogen geloven. Zo zijn er verschillende gebieden waar Refosco als autochtoon wordt gezien: in het noordoosten van Italië, Kroatië en Slovenië, om er maar een paar te noemen. Om het allemaal wat duidelijker te maken welke Refosco je nu eigenlijk aan het drinken bent, delen we de Refosco familie op in subcategorieën:

 

    • - Refosco dal Peduncolo Rosso is de meest populaire sub variant en wordt voornamelijk gebruikt in de wijnproductie in de Friuli-Venezia Giulia regio in Italië.
    • - Refosco d’Istria is afkomstig van het schiereiland Istria in Kroatië.
    • - Teran komt uit Slovenië en stamt af van Refosco.
    • - Refosco di Faedis is een zeldzamere variant die alleen in hele kleine hoeveelheden wordt geproduceerd en is afkomstig uit de Udine regio in het noordoosten van Italië.

Neven, nichten, ooms en tantes: al deze druiven behoren dus tot de Refosco familie en zijn redelijk vergelijkbaar. Over het algemeen zul je in Nederland voornamelijk Refosco dal Peduncolo Rosso -die uit Friuli, schurend tegen de Sloveense grens- vinden.

 

Foto: Castelvecchio DOC Carso

 

Refosco was bijzaak

De wijnen die gemaakt worden van deze druif in het Noorden zijn uniek in Italië vanwege het koelere, noordelijke klimaat en de kalk ondergrond waarop de stokken groeien. Friuli stond door dit terroir eigenlijk bekend om de successen met hun witte wijnen. Rode wijn uit de streek werd niet serieus genomen.

Rode wijn was zelfs maar een bijzaak: tijdens de oogst van de witte druiven werden ook maar meteen de blauwe druiven van de rank afgeplukt. Terwijl Refosco een laat rijpend ras is. Ook waren enkel de minst goede percelen bestemd voor de blauwe druiven, want de beste grond was het domein van de witte variant. Tikje racistisch? Anyway, de rode wijn had enkel kans om veel te groene, jonge en dus vegetale aroma’s te ontwikkelen en kreeg hierdoor een slecht imago. Totdat de blauwe druif, pas in de 21e eeuw, de respect kreeg die het verdiende. En er toch wel serieus lekkere rode knallers werden geproduceerd. Thank god!  

 

Sappig karakter

Refosco is een blauw-paarse druif en levert kruidige, licht vegetale, soms tannine-rijke wijnen met een aangenaam bittertje op. Proef sappig rood fruit! Je zult ook regelmatig wijnen tegenkomen waar Refosco onderdeel van een blend is, met bijvoorbeeld Merlot. Deze wijnen zullen dan vaak wat frisfruitiger zijn met een lagere zuurgraad. Je mag ‘m zelfs een graadje kouder drinken.

 

Pandora’s Refosco

Het moge duidelijk zijn, ook Refosco hoort thuis in ons assortiment! Wil jij kennis maken met deze unieke druif? Dan raden we je aan om deze prachtige Castelvecchio Carso Refosco dal Peduncolo Rosso te proberen. Alles wat goed is aan Refosco zit verwerkt in deze authentieke fles! Smaken van vlierbessen, bramen, steranijs, bosbes, zwarte peper, five spices, gember, postelein en basilicum… Bene!

 

Meer over wijn weten? Lees dan verder:

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »