Prosecco | Levenselixer van de Romeinen

Let op: er wordt wereldwijd meer Prosecco verkocht dan Champagne en Cava bij elkaar opgeteld, namelijk ruim 600 miljoen flessen! Ongekend. En dat is natuurlijk niet zomaar. De oneindige veelzijdigheid van Prosecco is waarom je nooit uitgekeken raakt in de zoektocht naar het juiste flesje. 

 

 

The making of the elixer: Prosecco!

Onze reis naar moderne Prosecco begint in de Romeinse oudheid, in het kleine Friulische dorpje Prosecco gelegen in het noordoosten van Italië. Wijnen uit deze regio werden beschouwd als delicatessen; ze werden voornamelijk gedronken door de hot shots van de romeinse tijd en werden door sommige schrijvers zelfs verheerlijkt als een ‘levenselixer’. Een goede opening op een CV, denken wij dan. Maar over de eeuwen verdween de populaire naam van Prosecco naar de achtergrond en gaf ruimte aan de Franse koning: Champagne. Niet van de troon te stoten die Fransoos.

 

 

Rond de millenniumwisseling, ja die van 1999 naar 2000, begon het Proseccovlammetje langzaamaan weer te branden. Aperol Spritz kwam om het hoekje kijken, Paris Hilton lanceerde haar eigen Prosecco merk en de algemene populariteit voor mousserende wijnen schoot als een vuurpijl de lucht in.

Om de kwaliteitsstandaarden van de authentieke Italiaanse Prosecco hoog te houden in een tijd van extreme vraag deden de Italiaanse wijnmakers een sneaky wisseltruc. De druif prosecco kreeg de nieuwe naam ‘Glera’ (want je mag eigenlijk niet een druif en DOC met dezelfde naam hebben) zodat er nu officieel een DOC Prosecco gemaakt kon worden. Hierdoor kreeg de originele regio in noordoost Italië het alleen recht om échte Prosecco te cultiveren. 

Als je dus vandaag de dag een fles Prosecco op de kop tikt weet je dat jouw flesje afkomstig is uit de DOC Prosecco en bestaat uit minimaal 85% Glera (oftewel die prosecco druif).

 

Oneindige Prosecco labels

Prosecco heeft een verscheidenheid aan classificaties waar je op kunt letten. First things first: is jouw gekozen fles Frizzante of Spumante? Het verschil tussen deze twee zit hem in de sterkte van de bubbels. Frizzante Prosecco’s zijn vaak aan de licht bruisende kant, doordat ze maar eenmalig vergisten in RVS tanks. Wanneer er een tweede vergisting op fles bij komt kijken, krijgt de wijn meer koolzuurgas en levert het uiteindelijk de hevig bubbelende, maar zachte mousse in de Spumante Prosecco op.

De meeste Prosecco’s worden daarnaast ook gelabeld met een van deze classificaties: Superiore, Riserva of Classico. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? Wanneer je op jouw Italiaanse wijnfles, bruisend of niet, Classico ziet staan, weet je dat deze wijn geproduceerd is in het oudste gedeelte van de bijbehorende wijnregio. Superiore betekent dat de wijn een hoger alcoholgehalte heeft dan zijn andere soortgenoten en Riserva kenmerkt de wijnen die minstens twee jaar hebben gerijpt.

Als laatste: Prosecco is altijd enkel vintage of non-vintage, net zoals zijn neefje Champagne. Staat er een jaartal op de fles? Dan weet je dat jouw fles afkomstig is van één enkele oogst. Geen jaartal? Dat kan ook. Dit betekent dat jouw Prosecco gemaakt is van een basiswijn en voor de rest wordt aangevuld met druiven uit voorgaande oogstjaren. Dat houdt de smaak vaak constant. Maar houd er dus rekening mee dat een enkele vintage Prosecco van vorig jaar héél anders kan smaken dan die van dat jaar ervoor.

 

 

Little less conversation, a little more drinking please

Oké, nu de harde feiten op tafel liggen is het dan eindelijk tijd om die fles open te trekken. Prosecco is welbekend als aperitief of als feestdrankje doordat het vaak erg fris en fruitig kan zijn. Ieder wijnhuis heeft natuurlijk wel een eigen geheim recept voor de perfecte blend. Dus smaken lopen enorm uiteen! Maar in Prosecco zijn altijd wel aroma's te herkennen van citrus, groene appel, peer en meloen. 

Daarnaast is er ook een groot verschil in zoetheid, net zoals bij andere mousserende wijnen. Deze worden gecategoriseerd in: Brut en Sec. Waarvan Brut de drogere- en Sec de zoetere variant is. Allebei perfect voor bij zowel het eten als het openen van cadeautjes onder de kerstboom.

 

Bring on the bubbly, by Pandora's Bottle

Als je nou denkt, sjonge jonge die Italianen en hun wijn classificaties… Dan snappen we dat wel, hoor. Maar gelukkig zijn wij bij Pandora’s Bottle gespecialiseerd in die gekke Italiaanse labeltjes. Om het je wat makkelijker te maken lichten we de heerlijk zachte en frisse Sommariva Frizzante “Il Perline” uit. Of ga juist voor zijn grote broer: de authentieke Sommariva Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene Brut DOCG. Deze topper onder de Prosecco’s is niet te missen tijdens de jaarwisseling!

 

 

Meer Pandora please!

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »