Onze 5 vrouwelijke wijnmakers

2 min. lezen

 
 
Het is 8 maart, Internationale Vrouwendag!
 
 
En hoe kun je dat beter vieren dan te proosten met een glas wijn die gemaakt is door een wijnboerin?
 
Vrouwen schijnen beter te kunnen proeven dan mannen, en misschien maakt ze dat ook betere wijnmakers. Dat laten we aan jou om te proeven.
 
Deze wijnhuizen uit ons assortiment worden gerund door dames. Cheers!
 
1. Sommariva
 

 
Cinzia Sommariva maakt heerlijke prosecco's, en het kan toch niet feestelijker dan een glas bubbels om de dag mee te vieren. Haar ouders Caterino en Urbana zijn in de jaren '70 gestart met het wijnhuis en Cinzia heeft het na een totaal andere richting in finance overgenomen. Zij hebben zo'n 50 ha wijngaarden waaronder een stukje in één van de Grand Cru's van Conegliano Valdobbiadene, het beste deel van de Prosecco streek. Dat noemen ze daar Rive, er zijn er 43, en zij maakt een fantastische Rive di San Michele.
 

2. Domaines Uijtewaal


Elise Uijttewaal maakt samen met haar vader heerlijke Médoc Cru Bourgeois. Samen richten zij zich op duurzame wijnbouw (Terra Vitis), wat ze zo langzaamaan steeds meer overneemt van haar vader en het houden van Blonde d'Aquitaine koeien. Haar Château Gemeillan is de wat toegankelijkere stijl Médoc van de twee die ze maken. Perfect voor de Cabernet Sauvignon liefhebber, met aroma's van zwarte bes, jeneverbes en een beetje groene paprika (in the good way!). De Château Saint-Hilaire is op 't eerste gezicht wat meer ingetogen maar perfect om nog even weg te leggen. Iets zwoelere geuren van aardbei, cacao, kokos, maar wel met mooie tannines.
 
3. Amável Costa

Mag het jou wat sterker? Isabel Costa maakt heerlijke porten. Ze is de vierde generatie van deze familie die oorspronkelijk uit Cedovim komen, in het hart van de Alto Douro regio. Ik ben er gek op, en een glaasje van de 20 year old Tawny zou een mooie afsluiter zijn van deze dag.
 
4. Pointillart-Leroy
 

 
Een hele nieuwe toevoeging aan ons assortiment: heuse Champagne! We hebben er wat nachtjes voor doorgehaald vlak voor Kerst met blindproeverijen om een perfecte Champagne toe te voegen, maar het is gelukt. De Descendance en de Fondations 1910 zijn twee heerlijke Brut Champagnes en nog Premier Cru ook. Juliette verbouwt haar eigen druiven, blend die samen met een groep gelijkgestemde wijnboeren uit Écueil, en maakt van de stille basiswijn vervolgens zelf haar Champagnes in eigen wijnkelder.
 
5. Manoir du Capucin
 

 
Chloé Bayon heeft eigenhandig de wijngaard van haar familie in Pouilly-Fuissé nieuw leven ingeblazen. Hier maakt ze fantastische witte Bourgognes van de Chardonnay druif in zowel frisse stijl zonder houtlagering, als de klassieke romige boterige stijl, maar altijd elegant en nergens overdreven. Ze is ook lid van de associatie Femmes et vins de Bourgogne, zo'n 40 vrouwen die hun eigen wijnhuizen runnen in de Bourgogne.
 
En nu je toch bezig bent, mij kun je vinden op Instagram, Facebook en Clubhouse @pandorasbottle.
Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »