Pinot Noir | Van boers tot Bourgondisch

Pinot Noir, het kinkt zo chic! Het smaakt ook chic. Spätburgunder daarentegen klinkt een stuk boerser, dat is het dan ook. Maar toch eigenlijk zijn die twee ook wel weer hetzelfde. Snap je? Pinot Noir is wereldwijd bekend als de ster van de Franse Bourgogne, Spätburgunder verovert langzaam de wijnwereld. Wijnliefhebbers en wijnmakers zijn gek op deze ‘pinot’. En wij ook.

 

Pinot noir is een blauw druivenras, waar voornamelijk rode wijnen van gemaakt worden. Maar, vergeet niet, het is ook een belangrijk onderdeel van Champagne. Daarom: ‘what's not to like’?!

 

You had me at Pinot... 

Even voor de duidelijkheid Pinot Noir en Spätburgunder zijn precies dezelfde druiven, alleen dan in een andere taal, respectievelijk het Frans en het Duits. In Frankrijk, Duitsland, maar ook in Australië en Noord- en Zuid-Amerika wordt de druif aangeplant. Niet alleen de namen zijn verschillend, de stijlen kunnen ook nog weleens uiteenlopen. Daarover later meer, eerst maar even inzoomen op de druif!

 

De Pinot Noir is namelijk een vrij elegant en delicaat druivenras, het is geen makkelijk druifje om te verbouwen. Door het dunne schilletje is ze erg vatbaar voor ziektes en vorst. Maar het wil ook nog eens zo dat deze druif de invloeden van het terroir volop in zich opneemt. De condities voor het telen van de Pinot Noir komen daarom best nauw. Ook is het niet onbelangrijk om een wijnboer te hebben die van wanten weet!

Daarom hebben wij al tijden de Meiser Spätburgunder Spätlese Barrique 2017 in ons assortiment. De familie Meiser weet wel raad met die Spätburgunder. Al sinds de oprichting van Weingut Meiser in 1696, wordt de wijngaard bewoond door de familie. De wijngaard strekt zich over de langgerekte heuvels van het Rheinhessen gebied. De kennis en liefde voor het vak werden al die jaren van generatie op generatie doorgegeven en dat proef je.

 

Proeven met de familie Meiser bij Prowein Düsseldorf

 

Een kwestie van stijl

Dat verschil in stijlen komt nu weer om de hoek kijken: Pinot noir en Spätburgunder zijn dus precies dezelfde druif. Maar er is wel een verschil in smaak te ontdekken. De Pinot Noir uit de Bourgogne is elegant, soepel, ‘vol’ en vaak op hout gerijpt. De Duitse Spätburgunders zijn licht van kleur, hebben een lichte ‘body, een ‘boers’ aroma en bevat aanzienlijk minder rijpe tannine dan de Pinot Noir uit iets warmere oorden, zoals Californië. De 'cool climate' Pinot is goed te drinken wanneer 'ie een tikkie gekoeld is. 

De heerlijke aroma’s die je in een Pinot Noir kunt ontdekken zijn, in de koelere klimaten, aardbeitjes, framboos en kersen, maar ook viooltjes, peper en kruidnagel. En dus die aardse tonen als champignon en natte bladeren. Hoe warmer het klimaat, hoe intenser en fruitiger de smaak zal zijn, rijpe zwarte kersen, vanille, met een hint van karamel.

 

Pandora's Pinot Noir

Wij zouden Pandora’s Bottle niet zijn als wij niet ook een Italiaanse Pinot Noir in de shop zouden hebben, de zogenaamde Pinot Nero. De Cantina Cormòns DOC Collio Pinot Nero 2018 & 2019 is een heerlijk zacht fruitige Pinot Noir uit de heuvels van Gorizia met een zijdezacht mondgevoel. Proef jij zelf in welke stijl deze Pinot gemaakt is? Cheers, op jouw veldonderzoek.

 

En oja, Pinot Noir is dus ook een sterspeler in de Champagnestreek. Het is naast Chardonnay en Pinot Munier, één van de toegestane druiven om de prachtige mousserende wijn te maken. Zoals deze Pointillart-Leroy Champagne Brut Premier Cru "Descendance"Blanc de Noirs Champagne van 85% Pinot Noir en 15% Pinot Meunier van Premier Cru wijngaard Écueil.

 

Meer lezen over lekkere wijn? Tuurlijk!

 

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »