


Montechiaro '345 Chianti Colli Senesi 2021
- Voor 15:00 besteld, zelfde dag verzonden
- Per fles te bestellen
- Gratis verzending boven €100
- Ook af te halen in onze winkel
- Bestel 3 flessen voor €13,99 per fles
- Bestel 24 flessen voor €12,99 per fles
- Bestel 60 flessen voor €11,99 per fles
- Gewenste aantal niet op voorraad? Neem contact met ons op
Beschikbaarheid: | Op voorraad (196) |
Levertijd: | Vóór 15:00 besteld, zelfde dag verzonden |
PROEFNOTITIE
Smaak 2016 (na 2 jaar, tanksample): morel, salie, kruidnagel, tabak.
Smaak 2015 (na 3 jaar): fruitig, sappig en droog met milde tannine. Smaken van zure kers, rozenbottel, tomaat, salie, leer, kruidnagel, sinaasappelschil.
TIPS
Serveertemperatuur: 18° C
Wijnspijs suggestie: rosé lamsbout met groene kruiden
TECHNISCHE DETAILS
Producent: Montechiaro
Druivenras: 70% Sangiovese, 10% Canaiolo, 5% Colorino, 5% Malvasia Nera, 5% Foglia Tonda, 5% Barsaglina
Kleur: Rood
Herkomst: DOCG Chianti Colli Senesi
Bodem: klei en zand met zeefossielen
Techniek: 12 maanden rijping op tonneaux van 500 liter
Alcohol: 13%
Keurmerk: Biologisch vanaf 2016
VERHAAL© Pandora's Bottle (2010)
Team Pandora's Bottle helpt met de 2010 oogst (van de simpelste wijngaard, de rest mogen we niet aankomen, dat is voor de professionals).
Chianti (spreek uit: kie-anti) Colli Senesi, ofwel ‘Chianti uit de heuvels van Siena’, is één van de vele Chianti-producerende gebieden die Toscane kent. Andere zijn de meer bekende Chianti Classico en het koelere Chianti Rufina. Allen hebben ze één ding gemeen: Sangiovese. Sangiovese is dé druif in midden-Italië, en met name Toscane, en vind je terug in flessen van de meest eenvoudige Toscaanse tafelwijn tot het meest chique, Brunello di Montalcino. Colli Senesi is het meest zuidelijke en warme gebied van de Chianti en lijkt dus qua stijl het meest op de beroemde Brunello di Montalcino of Vino Nobile di Montepulciano.
Sangiovese, en met name in de vorm van Chianti, heeft lang een reputatie gehad van te lichte en te zure wijnen. Niet lekker om te drinken, niet lekker om te bewaren (ze werden onder andere heel snel bruin). Echter in de laatste decennia is door gedegen onderzoek in kaart gebracht welke klonen van Sangiovese wél de gewenste smaken en zuurgraad leveren, en in welk subklimaat in de vele heuvels van Toscane iedere kloon het best tot zijn recht komt. Brunello is bijvoorbeeld de (koos)naam voor de kloon die verbouwd wordt in Montalcino. Daarnaast was ook overproductie een oorzaak van zure en onrijpe Sangiovese. Door zich te focussen op kwaliteit boven kwantiteit hebben de wijnboeren in Toscane hun wijnen laten uitgroeien tot één van de meest bekende en geliefde van dit moment. Een goed gemaakte Sangiovese herken je door geuren van o.a. bosbes, morellen kers, verse pruimen, leer en tabak. De typische smaak is nog steeds iets zuur, maar dan juist elegant. Denk aan verse bosbessen versus bosbessenjam: ideaal voor de lente. Dezelfde zuurgraad en fijne tannine zorgt in de zware top wijnen uit de streek juist voor een zeer lang bewaarpotentieel, langer dan bijvoorbeeld een Bordeaux.
DOCG Chianti Colli Senesi moet minstens 70% Sangiovese bevatten om deze naam te mogen dragen. Dit doet wijnmaker Alessandro dan ook, en de overige 30% vult hij in met de lokale autochtone druiven zoals Canaiolo en Colorino (die laatste, surprise suprise, voor de kleur) die al heel lang in zijn wijngaard groeien.