Sommariva Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene Brut

Een frisse Prosecco uit het originele gebied rondom Conegliano en Valdobbiadene.

15.99

Jaargang
N/A

Beschikbaarheid: 78 op voorraad

N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
15.99 14.9915.99 13.9915.99 12.99

Proefnotitie

Chique DOCG Prosecco in culinaire aperitief stijl met de nadruk op mineralige & frisse smaken als kalk, citroen, minneola, pompelmoes, groene appel, witte druif & steranijs.

Tips

Serveertemperatuur
8 °C
Wijnspijs suggestie
Pasta met gebakken venkel, citroen en crème fraîche

Technische details

Producent
Druivenras
100% Glera
Wijn kleur
Wit
Wijn type
Mousserend Droog
Herkomst
DOCG Conegliano Valdobbiadene
Bodem
Ijzerrijke klei, zandsteen & schalie
Hoogte
170 m
Techniek
Charmat Methode, en zowel tijdens de stille fase als tijdens de vergisting op de tank wordt de wijn sur lie gerijpt
Alcohol
11,5%
Restsuiker
8 g/l
Keurmerk

Verhaal

Sparkle party

Champagne, Cava, Prosecco, het zijn allemaal mousserende wijnen. Er zijn echter verschillende technieken om deze te maken. De bekendste zijn de Champagne-methode en de Charmat- methode, vernoemd naar zijn bedenker. Prosecco is gemaakt met deze tweede methode, die wat makkelijker en goedkoper is dan de eerste. Dit komt vooral doordat de wijn mousserend gemaakt wordt in tanks, in plaats van per fles. © Sommariva (2017) De 2017 oogst van Glera druiven voor de Prosecco.© Sommariva (2017) De 2017 oogst van Glera druiven voor de Prosecco.

Prosecco: oncharmat?

Dat wil niet zeggen dat het ook altijd eenvoudiger smaakt dan Champagne. Alles valt of staat nog steeds met de keuzes van de wijnmaker. Cinzia Sommariva is één van de weinigen die haar Prosecco druiven geheel zelf teelt, en wel op enkele van de mooiste stukjes grond in het gebied. Met de enorme stijging in populariteit begin deze eeuw werd de markt overspoeld met matige kwaliteit Prosecco. Sinds 2009 hebben de traditionele wijnhuizen voor elkaar gekregen dat de naam “Prosecco” niet meer wordt gebruikt voor de druif (die heet nu Glera) maar voor het gebied. Het uitgestrekte stuk Po-vlakte in Friuli en Veneto mag nu de naam Prosecco DOC op zijn labels gebruiken, maar het chique Prosecco DOCG mag enkel op de wijnen uit de heuvels tussen Conegliano en Valdobbiadene gebruikt worden. Dat stukje is een speldenknop vergeleken met het DOC gebied en daar komt deze Brut vandaan. Alles buiten deze gebieden mag helemaal geen Prosecco meer heten. Daarnaast maakt ze ook nog Rive di San Michele. De 43 Rives zijn de Grand Cru wijngaarden van de Prosecco DOCG.

Droogzoet

Prosecco wordt mousserend gemaakt in tanks. Je begint met een stille witte wijn, waaraan je opnieuw suiker en gist toevoegd om de tweede gisting op gang te brengen. Deze tweede gisting zorgt voor de CO2, ofwel de bubbels. Doordat dit proces niet op fles plaatsvindt zoals bij Champagne, is de smaak doorgaans frisser en fruitiger, je proeft simpelweg minder van de gist. Cinzia houdt de smaak echter een beetje in het midden. Ze laat de gist net zo lang bij de wijn zitten en proeft elke dag tot ze vindt dat de juiste complexiteit bereikt is. Daarna wordt de wijn tot onder de -4oC gebracht, gefilterd en gebotteld. Deze Prosecco is brut, ofwel droog. Je hebt daarna, heel verwarrend, ook nog extra dry (minder droog) en dry (nog wel droog, maar met een duidelijk zoete ondertoon).

Winkelwagen