Vakantieperiode Uw webshopbestelling wordt geleverd op woensdag 31 juli. De winkel is deze week open op woensdag 24 juli van 10:00-12:00, vanaf 30 juli zijn we er weer. Lees meer
Riesling | Van zoete zondaar naar koninklijke lieveling

Een wijn met, vroeger, een twijfelachtige reputatie: door velen werd Riesling gezien als een zoete witte wijn die in drie liter pakken te krijgen was bij de supermarkt. Dat ook. Maar je kunt wel zeggen dat Riesling een comeback heeft gemaakt en geniet steeds vaker de voorkeur van echte wijnliefhebbers en -connaisseurs. Benieuwd naar het verhaal van deze druif?

Let’s go! (Of: Jetzt geth’s loss!)

 

Foto: Samen met Charlotte Meiser vertegenwoordigen we het wijnhuis bij het Riesling event van het Deutsches Weininstitut in de Arena.

 

Kroon op het werk!

Riesling is het kroonjuweeltje van de Duitse witte wijn. Van de dertien Duitse wijngebieden zijn er elf beplant met Riesling! Om te begrijpen waarom deze druif zo populair is krijg je even een geschiedenis lesje. Al in de 15de eeuw schreef de Duitse botanicus Hieronymus Bock over Riesling. De Duitsers hebben in ieder geval genoeg tijd gehad om deze wijn te perfectioneren.

Haar allergrootste fan was de Engelse Queen Victoria. Zij was zo crazy van Riesling dat ze zelfs een eigen domein kocht in Duitsland. Ze was overtuigd dat deze wijn goed was voor de gezondheid. Een bekende uitspraak van haar was dan ook: “A good Hock keeps away the doc”. Hock is de Engelse benaming voor Duitse wijn. (Hoe dan vraag je je af? Nou, het is een afkorting van Hockamore, wat dan weer een verbastering is van Hochheimer, wat dan weer komt van de naam van het Duitse dorp Hochheim am Main. Logisch toch?)

 

Riesling: de echte globetrotter

De druif waaide over naar andere gebieden; Riesling werd voornamelijk verbouwd in de gebieden rondom de Rijn en kon dus makkelijk geëxporteerd worden. Haar populariteit groeide ook in andere gebieden zoals de welbekende Elzas, maar ook naar Nieuw Zeeland, Australië, Oostenrijk en zelfs hier in ons koude (maar met een prima Rieslingterroir) kikkerlandje.

Waarom kan deze wijn in zo veel verschillende gebieden gedijen, vraag je je af? Het maakt de Riesling niet zo erg uit waar het groeit. Zo doet hij het goed in koudere klimaten zoals Duitsland, de Elzas en Nederland. Maar het houdt ook wel van een beetje zon zoals in Australië. Je kunt je wel voorstellen dat je dan te maken krijgt met twee compleet verschillende stijlen en wijnen.

 

Foto: Blij met Riesling

 

Classificeren van Riesling

Als je nou geen fan bent van een zoete Riesling, geef nog niet op! Let op het etiket: Trocken is droooog. Niks zoets aan. Op het etiket van de fles valt af te lezen of jouw gekozen wijn zoet, droog, rijp of zelfs mousserend is. Prädikatswein is de hoogste kwaliteitstrap in de Duitse wijnbouwwetgeving, deze classificering vind je op het label.

Een fles Riesling zal alleen zo’n label krijgen als het aan strenge eisen voldoet. Zo moet er minstens 5% alcohol in zitten en mag de wijn niet (bij)gezoet zijn. En de druiven mogen alleen afkomstig zijn uit één Bereich, dat is een nauw omgeschreven wijnbouwgebied.

Hieronder staan de zes classificaties van Prädikatswein en om deze te begrijpen geven we even een korte Duitse les, let op:

Kabinett: Dit zijn frissere, lichte wijnen. Deze wijnen zijn gemaakt met rijpe druiven en bevatten een lager alcoholpercentage.

Spätlese: Deze wijnen zijn vaak van een latere oogst. Zo zijn ze vaak rijper, fruitiger en eleganter.

Auslese: Volrijpe wijnen, waarvan onrijpe druiven worden verwijderd tijdens het maken van de wijn.

Beerenauslese: Dit zijn volle, fruitige wijnen gemaakt van overrijpe Riesling druiven die aangetats zijn door de botrytis (edele rotting). Deze druiven kunnen niet ieder jaar geoogst worden. Maar het mooie aan Beerenauslese wijnen is dat ze makkelijk tientallen jaren bewaard kunnen worden.

Eiswein: Een speciale! Deze druiven worden geplukt als het vriest. Bij minimaal 7 graden in de min komen de plukkers de druiven verzamelen. De most wordt verkregen door de bevroren druiven te persen, zo blijft er alleen het fruitconcentraat over.

Trockenbeerenauslese: Gemaakt van verschrompelde druifjes die lijken op rozijnen, ook door edele rotting. Misschien geen smakelijk beeld? Deze Rieslings behoren tot de top van de kwaliteitswijnen uit Duitsland. Ook deze wijnen kun je erg lang bewaren.

 

Smaken verschillen, letterlijk

De smaak van Riesling omschrijven… daar kunnen we eindeloos over doen, omdat er niet één smaakpallet aan vast hangt. Iedere streek heeft haar eigen manier van Riesling vinifiëren én de druif weerspiegelt het terroir als geen ander.

Maar over het algemeen wordt er gezegd dat de Rieslings een aardige zuurgraad, mineralig mondgevoel en een bloemig karakter hebben. Jonge Rieslings ruiken en smaken groen, grassig, maar ook naar appel, citroen en limoen. Oudere of rijpere Rieslings? Die kunnen naar tropische vruchten zoals ananas of passievrucht ruiken. Maar ook naar tankstation. Wat? Ja, je ruikt namelijk petroleum. Flesje Riesling? Goedkoper dan even tanken!

 

Pandora’s Riesling

Verkopen wij Riesling? Aber natürlich! Ons brede Riesling assortiment heeft voor ieder wat wils. Nu dat jij beter begrijpt wat de classificaties van Rieslings zijn, kan je ook beter zoeken op jouw smaak. Wil je een lekkere droge wijn? Meiser Alzeyer Kalkstein Riesling Trocken uit 2019 is dan de wijn voor jou!

Maar wil je toch liever die klassieke Riesling met een restzoetje, dan wil je waarschijnlijk Meierer Kesten Riesling Kabinett uit 2018. Zie je door de bomen het bos even niet meer? Niet erg, kom gerust langs in onze winkel en wij helpen jou de perfecte Riesling vinden.

 

Pak een glaasje en lees meer over wijn:

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »