Piemonte | Nebbiolo, aan de voet van de Alpen

Allora, Italia! Bekend om haar pasta’s, temperament en niet te vergeten: wijn! Want dat kunnen ze als geen ander, wijn maken. Europa’s numero uno wijn producent. Wij zijn fan, maar dat is geen verrassing. We nemen je mee naar het magistrale Piemonte. Waarvan de regio’s Roero, Monferrato en Langhe op de Werelderfgoedlijst van Unesco staan. Het is dus niet alleen een prachtig gebied om doorheen te rijden naar je zonvakantie in het zuiden van Italië, maar een schat op zich voor de echte wijn liefhebber. Nog niet overtuigd?

 

 

Piedi della monte

Aan de voet van de Alpen, in het noordwesten van Italië ligt het paradijs van de Piemonte. Deze befaamde wijnstreek produceert sensationele rode wijnen met in de hoofdrol de Nebbiolo druif. Deze heerlijke blauwe druif dankt zijn naam aan de mysterieuze dauw (nebbia) die tijdens het oogsten in oktober in de wijngaarden van de Piemonte hangt. De unieke locatie en het terroir, tussen de koude Alpen en de warme Mediterrane zee, zorgen voor fruitige en tannine rijke wijnen waar je u tegen zegt!

De grote wijn namen komen vaak uit het zuiden van Piemonte uit de Langhe. Hier kom je wijnen tegen waar je vast van hebt gehoord? En anders heb je niet goed opgelet… Barolo en Barbaresco! Beide wijnen worden gemaakt met de Nebbiolo druif. Andere toppers uit deze streek zijn Barbera d’Alba en de welbekende Moscato d’Asti. Deze mousserende celebrity staat bekend om haar lage alcohol percentage en zoete smaak, perfect dus als aperitief of zelfs als dessert wijn. Naar schatting zijn er zo’n 200 inheemse druivenrassen.

 

Foto: De Barolo wijngaarden

 

Geduld is een schone zaak

Wijnen uit Piemonte staan bekend om hun onmiskenbare smaak. Het bloemige aroma en vaak licht rode kleur laat je denken dat je een fris fruitige wijn tegemoet gaat, maar laat je niet voor de gek houden: Nebbiolo wijnen zijn vaak juist vol en rijk van smaak, complex ook. Een Nebbiolo is vaak te herkennen aan de aroma's van rozen, kersen en leer. Wie het geduld kan opbrengen om de fles een tijdje te laten rusten, wordt beloond met een nog zachtere en complexere wijn. Maar ja, we nemen het je niet kwalijk als de verleiding te groot is om direct de fles open te trekken… 

 

Piemonte: Gastronomische hot spot

Naast de ruime keus aan kazen en vleeswaren is er in de herfst maanden, wanneer ook de wijn oogst in volle gang is, nog een andere schat te ontdekken in deze regio: truffels. Iedere herfst trekken de truffeljagers met hun honden (nee geen varkens) de bossen in opzoek naar deze delicatesse. De gelukkige truffeljager vindt misschien zelfs de zeldzame witte truffel.

Schenk naast de pasta met truffel een glas Nebbiolo, het aardse aroma dat zelfs truffelachtig aan doet, gaat geweldig bij de eetbare zwamsoort.

Ben je van plan om naar Piemonte te gaan? Ga dan dus vooral in oktober. Niet alleen kun je dan de wijnoogst meemaken, maar rond deze tijd is ook het jaarlijkse truffelfestival: Fiera Nazionale del Tartufo Bianco, een hele mond vol! Vol goede wijn en truffel ja...

 

Noord Italiaanse toppers ook bij Pandora’s Bottle!

Heb je geen tijd om helemaal naar het zuiden te rijden om daar persoonlijk de wijn te proeven? Geen stress! Hebben wij al voor je gedaan. We hebben bijvoorbeeld een heerlijk fruitige Barbera d’Asti Rosina uit 2019 als instapper voor deze regio. Of een mooie frisse Arneis met mineralige tonen: Gianni Gagliardo Roero Arneis 2020.

Maar wil je de echte power proeven van Piemonte, dan raden we je de Gianni Gagliardo Barolo uit 2017 aan. Deze tannine rijke smaak explosie is een onmiskenbare, moderne Barolo uit een zeer goed jaar. Deze kun je als je wilt nog decennia bewaren. Zeker het proberen waard!

 

Meer weten over wijn? Lees dan deze blogs:

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »