Sicilië | Vulkanische vruchtbaarheid

Zon, zee, strand, maar ook adembenemende natuur, heerlijke pasta’s, authentieke mensen én geweldige wijnen. Allemaal te vinden op dit prachtige Italiaanse eiland: Sicilië. Niet alleen de perfecte plek om bruin te worden, maar ook dé place-to-be wanneer je van goede wijnen en gastronomie houdt. Wist je dat Sicilië al ruim 2500 jaar bezig is met het perfectioneren van haar beste wijnen? Proef maar.

 

 

Even vergeten waar Sicilië ligt? Non c’è problema! Wanneer je naar de kaart van Italië kijkt is het ‘t zuidelijke mediterrane eiland waar de laars van Italië met de punt tegen aan schopt. Dit is uit pure afgunst, hoor, want dit zonovergoten wijnparadijs heeft een geheim ingrediënt waar het vaste land jaloers op is. En wat de viticultuur op dit eiland laat behoren tot de top 3 van heel Italië: de Etna.

Voor ons lijkt het misschien een groot risico om aan de voet van een van de meest actieve vulkanen ter wereld te wonen, maar voor Siciliaanse wijnboeren is het een zegen. En ach, wij wonen ook onder zeeniveau, dat vinden zij dan weer raar. De vulkanische as dat over het land gestrooid wordt tijdens een uitbarsting is het beste natuurlijke mest waar een wijnboer op kan hopen. Een fenomenaal terroir, dat het eindproduct behoorlijk beïnvloedt.

 

Sicilië: een uitbarsting van smaak

Sicilië is al ruim 2500 jaar bezig met het perfectioneren van haar beste wijnen. Door de extreem vruchtbare grond wordt er jaarlijks in Sicilië ruim 5 miljoen hectoliter wijn geproduceerd. Dat is ongeveer een kwart van de totale Italiaanse wijnproductie! Op het eiland vind je dan ook ruim 65 druivensoorten met aan de top de Nero d’Avola, Nerello Mascalese en de witte Catarratto, Grillo en Inzolia.

 

Voor de echte liefhebbers…

We kunnen niet over Siciliaanse wijnen schrijven als we niet eerst sterspeler Marsala benoemen. Deze versterkte wijn uit het gelijknamige gebied wordt vaak vergeleken met port, Madeira of sherry. Marsala komt in drie kleuren, namelijk: Oro (goud), Ambra (amber) en Rubino (rood) waarvan de eerste twee van witte druiven worden gemaakt.

Deze populaire wijn begon haar rise to fame in 1773, toen de Engelsman John Woodhouse in Sicilië kennis maakte met de lokale wijn. Hij was zo’n groot fan dat hij graag de wijnen mee terug bracht naar Engeland. Het zorgde voor een flinke boost in de Siciliaanse wijnbouw; de wijn werd een wereldwijde hit!

 

Dansen op de vulkaan

Rondom de Etna wordt een verscheidenheid aan elegante wijnen geproduceerd. Een uniek voorbeeld zijn de wijnen van de Nerello Mascalese. De wijn is vaak zeer licht van kleur, een Pinot Noir-achtige structuur, met de power van een krachtige Barolo. Ontdek aroma’s van balsamico, kers, met kruidige ondertonen en een floraal karakter.

Als we op zoek gaan naar een witte wijn steken we het eiland over richting het westen. In de DOC Bianco di Alcamo vind je de heerlijke goudgele Catarratto wijnen die te herkennen zijn aan de citrus en perzik tonen, lage zuurgraad en vaak een klein bittertje in de afdronk. Een unieke druif en zeker de moeite waard!

De witte Inzolia, die vroeger eigenlijk alleen voor de Marsala wijnen gebruikt werd, is nu haar eigen hoofdrolspeler. Wijnen van deze druif hebben een fruitig karakter, maar ook zeker iets ‘notigs’. De frisse en aromatische Grillo, waar lekkere ‘doordrink’ wijnen van gemaakt worden, komt onder andere voor in DOC Riesi.

 

 

Hoogste van het hoogste: Siciliaanse wijn

Om al deze verschillende wijnen te classificeren is het eiland verdeeld in 24 DOC’s waarvan zelfs één DOCG (het hoogste van het hoogste!): Cerasuolo di Vittoria. Deze labels zijn kort gezegd gecontroleerde oorsprong benamingen. Alleen de beste wijnen worden gelabeld als DOC en de echte kampioenen krijgen het label DOCG. 

 

Pandora’s favorieten uit Sicilië

Je begrijpt wel waarom Italië een speciaal plekje in ons hart heeft veroverd. En in het bijzonder Sicilië. En als je ons vraagt een favoriet te kiezen, dan krijgen wij het heel benauwd. We kunnen niet kiezen.

Daarom zijn we best content met ons brede assortiment uit Sicilië. Neem bijvoorbeeld een heerlijk frisse Baglio di Pianetto Monovarietali Catarratto. Een mineralige wijn uit 2019 met aroma's van sinaasappelbloesem en citrus.

Of de Baglio di Pianetto Nero d'Avola uit 2020, een Nero d'Avola in krachtige, fruitige stijl die ook iets gekoeld erg lekker is.

En wij zouden Sicilië niet genoeg eer aan doen als we geen Marsala zouden verkopen. Voor de echte topper kan je bij ons deze Frazzitta Marsala Vergine Soleras Riserva D.O.P. uit 2004 vinden, meer dan 10 jaar op eiken vaten gerijpt. Subliem van smaak. Echt heerlijk met een goede punt Parmigiano Reggiano kaas.

Kom je gezellig langs voor een denkbeeldige wijnreis door Sicilië?

 

Foto: Proeven bij Baglio di Pianetto

 

26 november: Proeven bij Pandora

Zet op 26 november een groot kruis in je agenda! Want dan hebben we een proeverij in de winkel waar Dario van het Siciliaanse wijnhuis Baglio di Pianetto zijn wijnen laat proeven. Dit fantastische Siciliaanse wijnhuis hebben we al ruim 10 jaar in het assortiment. En hoe kan het ook anders? Ze maken in allerlei smakelijke stijlen wit, rood, licht, zwaar, dessertwijn en zelfs een paar natuurwijnen. Kom je proeven? Reserveren is niet nodig, loop gezellig binnen.

En op zaterdagavond, ook 26 november, dineren we met Baglio di Pianetto bij Buona Terra. Geniet van een heerlijk menu onder begeleiding van de wijnen van Baglio di Pianetto van het gloednieuwe restaurant Buona Terra. Renato en Gabriela hebben het restaurant vorige maand geopend op het Noordeinde in Den Haag.

Renato is een geweldige chef uit Sicilië en je snapt, daar passen de wijnen van het Siciliaanse Baglio di Pianetto perfect bij. Dario en Sarinah schenken die avond de wijnen en wie dat wil krijgt er mooie sterke verhalen van Dario bij. Wil je reserveren? Stuur een mailtje naar [email protected]
 

Meer lezen en leren over wijn? 

 

 

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »