Oh Oh Bordeaux | De wijnhoofdstad van Frankrijk

Vaaaan links, naaaaar rechts.... Van Cabernet, naar Merlot! Als iemand je vraagt 'noem eens een bekende wijn streek?' Dan schreeuw jij natuurlijk direct: Bordeaux! Deze wereldberoemde wijnregio is verantwoordelijk voor jaarlijks bijna 500 miljoen liter aan wijn, variërend van topsegment tot gewoon goed en betaalbaar. Krijg je dan vervolgens ook de vraag 'noem dan ook eens de appellations?' En ja… uhm… Medoc en...? Geen zorgen, wij helpen je een handje door alles overzichtelijk op een rij te zetten. On y va!

 

 

Een paar leuke weetjes voor jouw volgende proef avond?

Bordeaux is het grootste AOC (Appellation d’Origine Côntrolée) van Frankrijk, maar niet persé het grootste gebied voor wijnbouw. Deze regio omvat namelijk maar 14% van alle wijngaarden in Frankrijk. Dat is relatief weinig voor een gebied met zo’n hoge productie.

Wel valt op dat de regio voornamelijk rood produceert: ruim 85% van alle wijnen zijn welbekende rode Bordeauxs en maar 15% is wit, rosé en Crémant. Dat betekent niet dat de witte en roséwijnen niet de moeite waard zijn... In tegendeel, er zitten een paar schatten tussen.

 

Bordeaux bestaat uit vier grote wijndistricten met ieder een eigen karakter en druivensoorten.

Médoc

Het meest noordelijke district is de Médoc, gelegen aan de linkeroevers van de Garonne. Hier zul je voornamelijk rode wijnen tegenkomen met voornamelijk Cabernet Sauvignon en Merlot in de hoofdrol. Het zou natuurlijk geen prestigieus wijngebied zijn als de Médoc niet ook onderverdeeld zou zijn in verschillende districten: Haut-Médoc en Bas-Médoc.

De Médoc kent hele vruchtbare grond met een mix van grind, kalksteen en zand die ervoor zorgen dat de wijnranken optimaal groeien. Ook de gemiddelde temperaturen en neerslag helpen de wijnen enorm. Een paar bekende namen uit deze streek zijn Margaux en Saint Estéphe.

 

Libournais

Aan de andere kant van de rivier, aan de rechteroever, vind je het eeuwenoude wijndistrict Libournais. Wijnen afkomstig van de AOC’s uit Libournais zijn waarschijnlijk de meest bekende ter wereld. Met namen zoals Saint Émilion en Pomerol kan dat ook niet anders. Beide wijnen worden voornamelijk gemaakt van Merlot en Cabernet Franc en worden verbouwd op vruchtbare kalk, zand en grint gronden.

Niet alleen zijn de wijnen ge-wel-dig, maar de regio is ook echt perfect voor een city escape reisje. Wil je even weg van de drukke stad en je dagelijkse routines? Ga vooral een stuk rijden door Libournais en de rest van de Bordeaux. Hier vind je prachtige middeleeuwse dorpjes en ontelbare wijnhuizen. Goed om even tot rust te komen, je smaakpallet te trainen en smaken te ontdekken.

 

Foto: Een fijne proef 'line-up' Bordeaux

 

Graves

Ten zuiden van de Médoc betreed je het oudste wijngebied van de Bordelais: Graves. Dit district plantte ruim 2000 jaar geleden haar eerste wijnstokken en is er nooit meer mee gestopt. Ook hier zal je hoofdzakelijk rode wijnen tegenkomen, maar er is wel iets meer variatie vergeleken met de Médoc. Wanneer je door Graves heen rijdt word je overladen met idyllische wijnkastelen en kleinschalige gaarden.

Graves dankt haar naam aan de bodem waarop de wijnstokken groeien 'Las Grabas de Bordeaux' (de Graves van Bordeaux). Graves is een andere benaming voor de grint en kiezeltjes waar de bodem vol mee ligt. Perfect voor het verbouwen van Merlot, Cabernet Sauvignon, maar ook goed voor witte- en dessertwijnen.

 

Entre-Deux-Mers

Dit is het grootste wijndistrict van de Bordeaux gelegen tussen de twee rivieren Dordogne en Garonne. Nu ga je denken, eeh nee! Mer betekent zee in het Frans, niet rivier. Klopt, je hebt gelijk. De beredenering achter deze naam is dat de invloeden van eb en vloed van de zee tot ver stroomopwaarts in de rivieren te herkennen zijn.

Ook hier zie je veel fraaie rode wijnen, maar vergeleken met alle andere Bordeaux appelations vind je hier ook een goede hoeveelheid witte wijnen terug. Veel gebruikte druiven zijn Sauvignon Blanc en Sémillion.

 

Foto: We werken altijd hard als we in de Bordeaux zijn...

 

Echte Franse toppers bij Pandora’s Bottle

Natuurlijk bieden wij ook een selectie aan heerlijke Bordeaux toppers aan, van exclusieve flesjes tot goede wijnen die zelfs betaalbaar blijven. Bijvoorbeeld deze heerlijke Château Truquet Saint-Emilion, een zwoele wijn uit het dorpje Saint-Émilion. Of wil je een keer goed uitpakken? Overweeg dan een prachtige Pomerol van Château Gouprie! Klassieke Pomerol met een donkere fruitsmaak, bloemige en kruidige tonen. Een wijn voor de liefhebber.

Ook de witte Bordeaux zijn bij ons te bestellen, zoals deze Grand Bateau Bordeaux Blanc. Ben je benieuwd naar ons overige assortiment? Je kunt altijd bij ons langs komen in de winkel! Santé!

 

Meer lezen over wijn?

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »