Uw winkelwagen:
Totaal:
€0,00

Castelvecchio Carso Refosco dal Peduncolo Rosso 2016

Smaken van vlierbessen, bramen, steranijs, bosbes, zwarte peper, five spices, gember, postelein en basilicum.
  • Voor 15:00 besteld, zelfde dag verzonden
  • Per fles te bestellen
  • Gratis verzending boven €100
  • Ook af te halen in onze winkel
€21,00 Incl. btw
  • Bestel 3 flessen voor €19,50 per fles
  • Bestel 24 flessen voor €18,00 per fles
  • Bestel 60 flessen voor €17,00 per fles

  • Gewenste aantal niet op voorraad? Neem contact met ons op
Beschikbaarheid: Op voorraad (69)
Levertijd: Vóór 16:00 besteld, zelfde dag verzonden


PROEFNOTITIE

Smaak 2016 (na 3 jaar): bosvruchtenjam, ceder, five spices, kersenbloesem, crème fraîche, kokos, vanille, basilicum, melkchocolade, munt, bosbes. Het eiken is nog een beetje jong.
Smaak 2015 (na 3 jaar): vlierbessen, bramen, steranijs, bosbes, zwarte peper, five spices, gember, postelein en basilicum.
Smaak 2013 (na 4 jaar): bramen, munt, peterselie, heel juicy.

TIPS

Serveertemperatuur: 18° C.
Bewaar: 12 tot 15 jaar
Wijnspijs suggestie: Spareribs met tamarinde en five spices

TECHNISCHE DETAILS

Producent: Castelvecchio 
Druivenras: Refosco dal Peduncolo Rosso
Kleur: Rood
Herkomst: DOC Carso
Bodem: kalksteen met toplaag van rode aarde
Techniek: 4 maanden lagering op inox, dan 12 maanden op barrique en 12 maanden op tonneaux.
Alcohol: 13%
Keurmerk: Biologisch vanaf 2019

VERHAAL

© Pandora's Bottle (2019)
Het wijnhuis lag tijdens de eerste wereldoorlog precies in de vuurlinie. De top van de heuvel was een strategisch punt.

Vigneti in Sagrado dal 1750

Op het landgoed van Castelvecchio maken ze al wijnen sinds 1750. Destijds waren dit geen Italiaanse wijnen, want de stad Trieste en het omliggende ruige Karst Plateau (Carso) hoorde bij het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Trieste was zelfs na Wien, Budapest en Praha de vierde grootste stad van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en de belangrijkste haven. Het gebied lag op een kruising van verschillende culturen. Er werd overwegend Italiaans gesproken, maar ook Sloveens en Duits en er werd veel handel gedreven.

Isonzofront

Hieraan kwam een abrupt einde na de moord op kroonprins Frans Ferdinand en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het gebied vormde een van de bloedigste fronten. Anderhalf miljoen Oostenrijkse en Italiaanse soldaten hebben hier hun leven gegeven. Sindsdien hoort dit deel van Friuli, net als Trento en Südtirol bij Italië.

Man-made terroir

Het Karst Plateau (Carso) heeft een unieke bodem. Wellicht ben je ooit via de Italiaanse kust naar Slovenië gereden, dan herinner je je de onherbergzame rotsformaties. De bodem bestaat hier voornamelijk uit kalksteen, wat zorgt voor vele grotten en sink-holes. Kalksteen geeft uiteraard verfijnde wijnen, maar er is hier zo weinig aarde dat er nauwelijks wijnplanten kunnen groeien. De wijnboeren uit Carso hebben hier vanouds een oplossing voor. Ze halen rode, ijzerrijke aarde uit de grotten en maken hiervan een vruchtbare toplaag voor de wijngaard.

Hippe wijn

Wijnen uit Friuli zijn vooral erg geliefd in Italië zelf. Het voor Italiaanse begrippen (lach niet) koele klimaat geeft geurige witte wijnen en elegante of bloemige rode wijnen. Friuli ligt in het koelere noorden van Italië. De nabijheid van de zee, de bergen en een stevige wind geven nog eens extra verkoeling. Deze wijn is gemaakt van een lokale druif: de Refosco dal Peduncolo Rosso. Refosco kan nogal groente-achtig smaken, zo niet deze fles. Zie onze proefnotities: puur donker fruit van o.a. vlierbessen, specerijen zoals five spices en vooruit, een lichte hint van postelein. Een bouquet dat lijkt samengesteld door een meester parfumeur. Niet voor niets raadde Giacomo Casanova aan om de vrouwen een glas Refosco te schenken ;)

0 sterren gebaseerd op 0 beoordelingen
Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »