Castelvecchio Carso Refosco dal Peduncolo Rosso

Smaken van vlierbessen, bramen, steranijs, bosbes, zwarte peper, five spices, gember, postelein en basilicum.

20.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
20.99 19.4920.99 17.9920.99 16.99

Proefnotitie

Hele spannende wijn. Ultiem koel klimaat fruit zoals vlierbessen, bramen en bosbes, een aardse ondertoon, rode biet, postelein. En nu komt het, wij krijgen zelf soms een hint van five spices of gember, een wijn waaraan je blijft ruiken!

Tips

Serveertemperatuur
18 °C
Wijnspijs suggestie
Spareribs met tamarinde en five spices

Technische details

Producent
Druivenras
100% Refosco dal Peduncolo Rosso
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DOC Carso
Bodem
Kalksteen met een toplaag van rode aarde
Hoogte
120 m
Techniek
4 maanden gerijpt in inox, 1 jaar in barrique en 1 jaar tonneaux
Alcohol
13%
Restsuiker
Keurmerk
Biologisch

Verhaal

Vigneti in Sagrado dal 1750

Op het landgoed van Castelvecchio maken ze al wijnen sinds 1750. Destijds waren dit geen Italiaanse wijnen, want de stad Trieste en het omliggende ruige Karst Plateau (Carso) hoorde bij het Oostenrijks-Hongaarse Rijk. Trieste was zelfs na Wien, Budapest en Praha de vierde grootste stad van het Oostenrijks-Hongaarse Rijk en de belangrijkste haven. Het gebied lag op een kruising van verschillende culturen. Er werd overwegend Italiaans gesproken, maar ook Sloveens en Duits en er werd veel handel gedreven.

© Pandora's Bottle (2013) Onze vorige winkel was een grachtenpandje uit 1498.

© Pandora’s Bottle (2013) Onze vorige winkel was een grachtenpandje uit 1498.

Isonzofront

Hieraan kwam een abrupt einde na de moord op kroonprins Frans Ferdinand en het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Het gebied vormde één van de bloedigste fronten. Anderhalf miljoen Oostenrijkse en Italiaanse soldaten hebben hier hun leven gegeven. Sindsdien hoort dit deel van Friuli, net als Trento en Südtirol bij Italië.

Man-made terroir

Het Karst Plateau (Carso) heeft een unieke bodem. Wellicht ben je ooit via de Italiaanse kust naar Slovenië gereden, dan herinner je je de onherbergzame rotsformaties. De bodem bestaat hier voornamelijk uit kalksteen, wat zorgt voor vele grotten en sink-holes. Kalksteen geeft uiteraard verfijnde wijnen, maar er is hier zo weinig aarde dat er nauwelijks wijnplanten kunnen groeien. De wijnboeren uit Carso hebben hier vanouds een oplossing voor. Ze halen rode, ijzerrijke aarde uit de grotten en maken hiervan een vruchtbare toplaag voor de wijngaard.

Hippe wijn

Wijnen uit Friuli zijn vooral erg geliefd in Italië zelf. Het voor Italiaanse begrippen (lach niet) koele klimaat geeft geurige witte wijnen en elegante of bloemige rode wijnen. Friuli ligt in het koelere noorden van Italië. De nabijheid van de zee, de bergen en een stevige wind geven nog eens extra verkoeling. Deze wijn is gemaakt van een lokale druif: de Refosco dal Peduncolo Rosso. Refosco kan nogal groente-achtig smaken, zo niet deze fles. Zie de voorzijde voor onze enthousiaste proefnotities: puur donker fruit van o.a. vlierbessen, specerijen zoals five spices en vooruit, een lichte hint van postelein. Een bouquet dat lijkt samengesteld door een meester parfumeur. Niet voor niets raadde Giacomo Casanova aan om de vrouwen een glas Refosco te schenken 😉

Winkelwagen