Rioja wijnen | Overwegend rood, maar ook spannend wit

Nee, nee, nee… Rioja is niet het Spaanse woord voor rode wijn. Ja, de meest prestigieuze Spaanse rode wijnen komen uit de Rioja streek, maar er worden ook parels van witte wijnen geproduceerd. Tempranillo is ongetwijfeld de koning van alle druivensoorten in Spanje, zeer populair wereldwijd en daarom zie je in vrijwel elke wijnbar of restaurant een Rioja Tempranillo op de kaart 'shinen'. En: in onze winkel natuurlijk. Glaasje Joven, Crianza of Reserva? Si!

 

 

As for the vine, it is noted that it beareth more grapes when it is young; but grapes make better wine when it is old.

         - Francis Bacon

 

La Rioja is vernoemd naar de rivier Río Oja, een zijtak van rivier de Ebro. Het overgrote deel van deze regio valt binnen de provincie Rioja maar strekt zelfs nog een stuk naar het Baskenland ten noord westen. Zoals je je kan voorstellen zorgt deze enorme oppervlakte aan wijnland voor een divers terroir en voor een grote variatie aan wijnen.

Om de onderscheiding wat makkelijker te maken is de Rioja onderverdeeld in drie kleinere regio’s: Rioja Alavesa, Rioja Baja en de Rioja Alta. Zo heeft iedere regio haar eigen sub-klimaat en ondergrond die zorgen voor drastische verschillende in het eindproduct. Zo zijn wijnen uit het noordelijke en koele Rioja Alavesa vaak lichter dan de wijnen uit het zuidelijke en warme Rioja Baja. Rioja Alta ligt daartussenin, omringd door bergen. Logroño is het zogenaamde epicentrum van het hele Rioja gebied. In de plaats Haro zijn ook veel wijnhuizen gevestigd. Een wijntripje naar la Rioja is altijd een feest! Elk jaar wordt hier zelfs een groot wijnfeest georganiseerd: La Batalla de Vino de Haro. Olé!

 

Rioja: wat staat er nou eigenlijk op het etiket?

 

Waar Franse etiketten vaak mysterieus zijn over de vinificatie en de druif, schreeuwen Spanjaarden het trots van de daken. Want, je bent vast wel eens een Rioja wijn tegengekomen bij de slijterij, bij ons in de winkel of in een restaurant met een van deze benamingen erop: Reserva of Crianza. Of een andere aanduiding.

Maar wat betekent dit eigenlijk? Een Spaanse wijnmaak-traditie zegt dat Spaanse rode wijn rijpt bij de wijnproducent en niet bij de consument, zodat de Rioja altijd 'op dronk' in de glazen terechtkomt.

Zo krijgen de wijnen uit de Rioja een label van het wijnhuis (ook wel Bodega genoemd in Spanje) die aangeeft hoelang de wijn op eikenvaten gerijpt is. Hieronder zie je precies wat iedere classificatie betekent:

Joven: Niet of nauwelijks op eikenhout gerijpt. Een jonge, wat frisse wijn, waar fruit de boventoon voert.

Crianza: Deze wijnen hebben minimaal 1 jaar in een eikenvat doorgebracht. En 1 jaar in de fles. Nog steeds fruitig, maar met iets meer pit.

Reserva: Deze moet 3 jaar gerijpt hebben, waarvan minimaal 12 maanden op eikenhout. Hier beginnen de zware jongens. Vol, bombastisch fruit met tonen van cederhout en leer.

Gran Reserva: Deze toppers rijpen 5 jaar, waarvan minimaal 24 maanden in eikenhouten vaten. Zijdezacht, krachtig, proef vanille, tabak en hout.

 

Het Spaanse temperament in Rioja

 

Rioja wijn is gebouwd op een stevige fundering van de Tempranillo druif. Over het algemeen zal een typische rode wijn uit de Rioja voor 60% bestaan uit Tempranillo. Daarnaast wordt regelmatig de wijn geblend met op de eerste plaats Garnacha, maar ook Graciano of Mazuelo.

Van alle wijnen uit deze streek is het overgrote deel, ruim 85%, rood. Je kunt wel zeggen dat de Spanjaarden de kunst van het maken van volle rode wijn hebben geperfectioneerd. Maar er komt ook fantastisch wit uit La Rioja, vaak gemaakt van Viura of Tempranillo Blanco. Bijvoorbeeld onze badboy Bodegas Mateos Rioja La Mateo Tempranillo Blanco 2019, een zware houtgelagerde witte Rioja van 100% Tempranillo Blanco.

 

 

Meer Rioja bij Pandora’s Bottle? Si, claro

 

Het leuke aan een wijn uit de Rioja is dat je nooit eenzelfde wijn zal drinken, maar dat de kwaliteit vrijwel constant is. Wij vinden het dan ook een uitdaging om zowel klassieke als moderne Rioja wijnen te ontdekken. Er zijn talrijke historische wijnproducenten, van wie velen al eeuwen wijn maken, die jou de aller beste, klassieke full body Rioja kunnen laten proeven. Een van deze iconische Rioja’s is bijvoorbeeld de DOC Rioja La Mateo Vendimia 2017 van Bodegas Mateos. Dit is een klassieker met tonen van bramen en bittere chocolade: precies wat je verwacht van een volle rode Tempranillo.

Maar tegenwoordig maakt deze regio een ontwikkeling mee door de komst van een paar ultramoderne Bodega’s die de grenzen van vinificatie verleggen en de Rioja naar een nieuwe hoogte brengen. Zo bieden wij een prachtige, op eikenvaten gerijpte Rioja rosé of een heerlijke rijpe Tempranillo Blanco uit 2019 & 2020.

Wil je meer leren over Rioja en een heerlijk glaasje van deze Spaanse koning proeven? Kom gezellig bij ons langs!

 

 

Meer lezen over wijn? Dit vind je misschien wel wat:

 

Wees de eerste om te reageren...

Laat een reactie achter

Wij slaan cookies op om onze website te verbeteren. Is dat akkoord? Ja Nee Meer over cookies »