Bodegas Mateos Rioja “Insaciable” Garnacha Rosado

Speciale Rioja rosé die op eiken vaten gerijpt is.

13.99

Jaargang
2022

Beschikbaarheid: 153 op voorraad

2022
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
13.99 12.9913.99 11.9913.99 10.99

Proefnotitie

Deze wijn is erg populair: een romige rosé met eiken. Aroma’s van kokos, vanille, aardbei, aalbes, ananas, zoethout en salmiak.

Tips

Serveertemperatuur
10 °C
Wijnspijs suggestie
Vis van de BBQ.

Technische details

Producent
Druivenras
100% Garnacha
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DOC Rioja
Bodem
Kalkrijke klei met kiezels
Hoogte
375 - 650 m
Techniek
4 maanden gelagerd op Frans en Amerikaans eiken
Alcohol
13%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Roze bril

Rosé lijkt per definitie te zijn gemaakt voor het oog. De aantrekkelijke roze kleur laat zich goed lenen voor mooie zonovergoten, zwierige reclames. We zijn er inmiddels op geconditioneerd de fl essen rosé pas uit het schap te pakken als rokjesdag zich heeft aangediend. En alles draait om die kleur. Waar we begin deze eeuw graag zuurstokroze, diepgekleurde rosé dronken, is het nu echt het decennium van de zalmroze Provence rosé. Alsof dat nou zo belangrijk is. Bij rosé denken we aan de kleur heel wat af te kunnen lezen. Die fuchsia-kleurige rosé’s zullen vast zoetig zijn, en die lichtgekleurde zijn eleganter en mineraliger, toch? Ik kan je vertellen: dit is vooral marketing. Een wijnkenner zou dat voor, ik noem maar wat, een krachtige doch helderrode Bourgogne echt niet in zijn hoofd halen.

Parels voor de zwijnen

Je kunt van rosé namelijk alles maken wat je wil. Zoet, droog, mousserend, versterkt. Goh, het is net als rood en wit gewoon wijn! Sterker nog, in feite is rosé een heel lichtrode wijn. Je laat de schillen van de blauwe druiven niet een week (of twee) meeweken, maar bijvoorbeeld een uur of 4 zoals bij deze “Insaciable”. De invloed van de consument speelt natuurlijk wel een rol. Want als je het toch het liefst drinkt in de hete zomermaanden, dan wil je het liefste een verfrissende dorstlesser. Om daar nou iets serieuzers van te maken, dat is toch alsof je een aap naast die gouden ring gelijk een driedelig pak aanmeet.

Chef de rosé

Het lijkt erop dat rosé inmiddels toch de kans krijgt een beetje volwassen te worden. Er zijn nu legio wijnmakers die allerlei technieken toepassen om de wijn wat complexer te maken. Eén van die methodes is uiteraard het oude vertrouwde eiken vat. Immers, dat kan worden gebruikt bij vrijwel alle andere wijnsoorten, dus waarom niet bij rosé? De basis moet natuurlijk wel goed zijn. Zoals bij deze van 100% Garnacha druiven. De druivenstokken zijn tenminste 20 jaar oud en staan in het warmste gedeelte van de Rioja. Ze groeien de stokken daarom als bush vines: lage, vrijstaande knoestige stronken. Dat levert een mooie complexe wijn op die in balans blijft met het hout. De rokerige aroma’s uit het vat geven deze rosé net dat beetje extra zodat het perfect past bij de rokerige smaken van bijv. vis van de barbecue.

Winkelwagen