La Gavacha “Viñedos de Altura” Calatayud Garnacha

Fruitige rode wijn van 90 jaar oude Garnacha wijnstokken in de bergen van Calatayud.

13.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
13.99 12.9913.99 11.9913.99 11.49

Proefnotitie

Hele vriendelijke rode wijn. De oude wijnstokken geven geconcentreerd, jam-achtig fruit met een vol, zacht mondgevoel. Aroma’s van bosvruchtenjam, blauwe pruim, zwarte bes, vanille, eucalyptus en laurier.

Tips

Serveertemperatuur
18 °C
Wijnspijs suggestie
Albóndigas (Spaanse gehaktballen in tomatensaus).

Technische details

Producent
Druivenras
100% Garnacha
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
DO Calatayud
Bodem
Zandsteen
Hoogte
800 m
Techniek
Tot 12 maanden rijping op eiken vaten
Alcohol
14,5%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Calatayud, ik ben er nog nooit geweest, maar na het drinken van deze wijn heb ik er toch een idee bij. Als je het googelt vind je plaatjes van een ruig en uitgestrekt berglandschap met grillige rotsformaties. Een ideale filmlocatie voor een old school Western. Deze wijn komt van een 90 jaar oude wijngaard met 100% Garnacha druiven. Op een hoogte van 800 meter hebben deze druivenstokken al heel wat sneeuwstormen en ook hittegolven doorstaan.

Frankrijk en de rest van de wereld noemt deze druif Grenache. Haar bekendheid is ook te danken aan de Rhône, maar waarschijnlijk kan Spanje terecht claimen dat Grenache Spaans is. Dat zit zo. Elk druivenras is een individu. Als je een druif plukt en in de grond stopt krijg je een nieuw druivenras. Maar je kan de plant ook stekken, dan behoud je hetzelfde individu. In het wild gebeurt dat ook: waar een druivenplant de grond aanraakt groeit hij nieuwe wortels, zonder “seks” dus. In principe hebben alle planten die je zo groeit 100% hetzelfde DNA, maar soms sluipt er een mutatie in. Een mutatie kan effect hebben, zoals het verschieten van kleur, maar meestal doet het helemaal niks. Toch leren we er iets van. In Spanje is de diversiteit aan mutaties in het Garnacha DNA groter dan in Frankrijk, wat suggereert dat de druif een veel langere geschiedenis heeft in Spanje.

Spanje doet het verder qua diversiteit aan druivenrassen niet zo best. Als je een Spaanse rode wijn voorgeschoteld krijgt zal het meestal een Tempranillo zijn. Na Tempranillo staat Bobal het meest aangeplant. Deze wordt vooral gebruikt voor bulkwijn en om meer kleur te geven aan blends (psst… ook aan wijnen buiten Spanje). Op plek 3 staat Garnacha. Vaak kom je deze ook tegen in een blend, maar ook puur. De regio in Spanje die pure Garnacha sinds de jaren ‘90 een goede naam heeft gegeven is Priorat in Catalonië.

Garnacha is een druif die een volle jam-achtige fruitsmaak geeft, weinig fruitzuur, een rond mondgevoel met weinig tannine en een hoog alcoholgehalte. Zelfs in de bergen van Calatayud lukt het de druiven nog om genoeg suiker te maken voor 14.5% alcohol. Gezien het fruitige karakter vinden wij het wel begrijpelijk dat de druif aan een revival bezig is in Spanje. Trouwens, mocht je meer houden van obscure Italiaanse druiven, op Sardinië maken ze heerlijk fruitige Cannonau, en je raadt het al: dit is ook Garnacha.

Winkelwagen