Filters

 

Viticulture

Monastrell / Mourvèdre

Monastrell – of Mourvèdre, als je hem in Frankrijk tegenkomt – is de ruige romanticus van de Middellandse Zee: donker, intens, zonovergoten, maar met een verrassend gevoel voor diepgang. Hij is de druif die overdag met opgestroopte mouwen in de wijngaard staat te zwoegen, maar ’s avonds een boek openslaat bij het haardvuur. Rauw en poëtisch tegelijk.

In het glas is Monastrell een en al concentratie: zwarte bessen, bramen, pruimen, zoethout, leer, wild en een flinke snuf kruidigheid. In warme Spaanse regio’s zoals Jumilla en Yecla levert hij krachtige wijnen met zwoel fruit, rijpe tannines en een stevige body. In de Franse Provence – onder de naam Mourvèdre – is hij stoerder, iets strakker in z’n pak, met meer aardsheid en een ziltig briesje als hij uit Bandol komt.

Hij is niet bepaald een snelle slok. Hij vraagt tijd, lucht, en een stevige maaltijd – wild, lamsbout, gegrilde groenten met rozemarijn. Soms ruikt hij naar stal of kreupelhout, en daar moet je van houden. Maar als je dat doet, geeft hij je een wijn die blijft hangen – in je mond én in je geheugen.

Monastrell is geen allemansvriend, en dat maakt hem juist zo interessant. Hij is intens, koppig en uitgesproken. Maar als hij goed gemaakt is, dan zit er in al die kracht ook tederheid. Een druif met een hart van vuur en een ziel van graniet.

Kruidig Rode druif Zwarte bes Gedroogde pruim Cranberrycompôte Rode biet / aarde Champignon

Rhône

2021
Zwarte bes Crème de cassis Kersenbloesem Jeneverbes Kaneel Zoethout

Rhône

2017
Kersen Aardbei Blauwe pruim Bosbes Bramen Peper Karamel

Aragón

10.99

2020
Winkelwagen