Pedro Ximénez
Pedro Ximénez – of kortweg PX – is de zongebruinde zoetekauw van Spanje, een druif met een onweerstaanbare voorkeur voor intensiteit, rozijnen en vloeibaar dessertgeluk. Ze is vooral bekend uit de warme wijngaarden van Montilla-Moriles en Jerez, waar ze de basis vormt voor enkele van de rijkste, zoetste en meest geconcentreerde wijnen ter wereld.
In het glas is PX dik, stroperig en diepbruin, met een geur die meteen blijft hangen: vijgen, dadels, rozijnen, koffie, karamel, pure chocolade, specerijen en soms een toets balsamico of sinaasappelschil. Ze wordt vaak zongedroogd (asoleo) voordat ze geperst wordt, waardoor er bijna siroop uit de pers komt. Daarna rijpt ze op het solerasysteem, en dat geeft haar nóg meer diepte, notigheid en gelaagdheid.
Maar PX is niet alleen maar plakkerig zoet: de beste exemplaren hebben een verrassende frisheid of ziltigheid die het geheel in balans houdt. Er bestaan ook droge versies van Pedro Ximénez, vooral in Montilla-Moriles, die iets van amandel en kamille tonen, maar het zijn de weelderige zoete stijlen die haar wereldberoemd maken.
Ze past perfect bij blauwe kazen, desserts met chocolade, noten of gekarameliseerd fruit, en is ook een klassieker over vanille-ijs of in de keuken bij wild en stoofgerechten.

Andalucía
Andalucía
€31.99

Andalucía

Andalucía
Andalucía
€30.99

Andalucía

Andalucía
Andalucía
€26.99

Andalucía

Andalucía
Andalucía
€15.99

Andalucía