Filters

 

Macabeo / Viura

Macabeo – of Viura, zoals ze in Rioja wordt genoemd – is de veelzijdige druif met een dubbele identiteit: fris en strak als ze jong wordt gebotteld, romig en complex als ze de tijd krijgt. Ze is de stille motor achter heel wat Spaanse wijnen, van de frisse witte Rioja’s tot de basis van Cava. Geen schreeuwer, maar wel een betrouwbare allrounder met een lange adem.

In het glas geeft Macabeo appel, citrus, witte bloemen, amandel en soms een ziltige of kruidige toets. Jong is ze licht, levendig en dorstlessend, met subtiele zuren en zachte bitters. Maar geef haar houtrijping, wat ouderdom of opvoeding op de lie, en ze ontwikkelt verrassend veel diepte: denk aan was, noten, gedroogde bloemen en een zachte romigheid die bijna Bourgondisch aandoet.

In Rioja is Viura de witte hoofdrolspeelster, vooral in klassieke stijlen waar lange vatrijping haar verandert in iets gelaagds en elegants. In Catalunya vormt Macabeo een van de drie basisdruiven voor Cava, waar ze zorgt voor frisheid en balans. En in het zuiden, rond Valencia of Navarra, laat ze zien dat ze ook warmte aankan.

Ze past bij tapas, paella, gegrilde vis, romige kazen of gewoon bij een goed boek in de schaduw. Jong is ze licht en vrolijk, oud is ze complex en kalm.

Rode appel Limoen Ananas Druivenpit Zoethout Toast

Valencia

Valencia

11.99

2022
Rode appel Limoen Gekookte ham Toast

Valencia

Valencia

12.99

2021
Peer Citroen Pompelmoes Amandelbloesem

Navarra

Winkelwagen