Incrocio Manzoni
Incrocio Manzoni is de naam die klinkt als een geheim recept – en dat is het eigenlijk ook. Deze Italiaanse druivenfamilie bestaat uit meerdere kruisingen, ontwikkeld in de jaren 1930 door professor Luigi Manzoni aan de wijnbouwschool van Conegliano. De bekendste en meest aangeplante is Manzoni Bianco (ook wel Incrocio Manzoni 6.0.13), een kruising van Riesling en Pinot Bianco. Het resultaat? Een druif met frisheid, finesse en een stevig fundament.
In het glas is Manzoni Bianco expressief maar niet opdringerig. Je krijgt citrus, appel, perzik, witte bloemen en vaak een minerale, bijna kalkachtige ondertoon. De zuren zijn levendig en precies, de structuur is vol zonder zwaar te worden, en hij heeft vaak iets dat doet denken aan de spanning van Riesling, maar dan met de zachtheid van Pinot Bianco.
Hij wordt vooral verbouwd in Veneto en Trentino, meestal in droge, zuivere stijl. Sommige versies krijgen wat houtrijping of sur lie-opvoeding, wat de wijn een romiger textuur en extra diepgang geeft. Dankzij zijn natuurlijke balans en aromatische frisheid wordt hij ook steeds vaker buiten Italië aangeplant.
Manzoni Bianco past goed bij witvis, gevogelte, lichte risotto’s, voorjaarsgroenten en kazen met een zachte korst. Ook als aperitief doet hij het uitstekend – strak, verfrissend en net even anders.

Lombardia
Lombardia

Lombardia

Toscana