Bombina Puglia Bianco

Aromatische, frisse witte wijn uit Puglia, Italië. Geuren van peer, jasmijn en clementine.

7.99

Jaargang
2021

Beschikbaarheid: 134 op voorraad

2021
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
7.99 7.497.99 6.997.99 6.49

Proefnotitie

Fruitige witte wijn. Allemansvriend. Smaken van peer, jasmijn, clementine, citroen, sinaasappel en pinda.

Tips

Serveertemperatuur
8 °C
Wijnspijs suggestie
Kalfsfilet met witte druiven en amandelen.

Technische details

Producent
Druivenras
60% Bombino, 40% Trebbiano (Ugni Blanc)
Wijn kleur
Wit
Wijn type
Droog
Herkomst
IGT Puglia
Bodem
Zilte klei en kalksteen
Hoogte
20 m
Techniek
Vinificatie op inox
Alcohol
13%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Ah, wijn!

Over geen andere drank wordt al eeuwenlang zo veel en zo uitgebreid gewauweld als over deze godendrank. Ook wij kunnen avonden aaneen kletsen over onze uit de hand gelopen hobby. Maar wat is er nou zo bijzonder aan wijn? Waarom vinden we wijn nou zo geweldig?

Wijn is eigenlijk heel simpel. Men neme fruit. Gooi het bij elkaar in een vat, je hoeft er niet eens met je voeten op te stampen als het vat maar groot genoeg is en vol genoeg zit. Alle suikers worden door gistcellen in alcohol omgezet, en klaar. Gefelicteerd, nu is het wijn en geen vruchtensap. Maar wacht, ik heb het hier wel over échte wijn, wijn van druiven. Als je wijn van bijvoorbeeld pruimen of perziken maakt, ruikt het toch voornamelijk naar pruim of perzik. Wat wijn van druiven zo leuk maakt, is dat het zelden ruikt naar druiven.

© Pandora's Bottle (2013) Proud Importer© Pandora’s Bottle (2013) Proud Importer

Geuren en kleuren

Sommige druiven hebben een sterk eigen karakter. Sauvignon Blanc, met de kenmerkende gras- en kruisbesgeuren, of Gewürztraminer met zijn aroma’s van lychee en rozen. Sommige geuren hebben vooral te maken met de technieken van het wijnmaken. Met de kennis van nu zijn we inmiddels achter een groot deel van de chemische processen die hierachter zitten. Dat is dus niet een aroma uit een flesje, of een zakje poeder waarop heel groot BANAAN staat die ze erbij mengen. De typische peeraroma’s die je in deze Bombina Bianco kunt ontwaren, komen bijvoorbeeld van cold maceration. Oftewel, als je de fermentatie van witte druiven zoals de Bombino en Trebbiano die in deze wijn zitten, plaats laat vinden op een temperatuur tussen de 4oC en 15oC.

Dat smaakt naar meer

Je kunt je hier helemaal in verliezen. Uiteindelijk is de essentie van wijn natuurlijk nog altijd dat je het moet drinken. De Nederlandse (en ook Engelse) consumenten drinken hun wijn vooral als drankje en minder als essentiële begeleider van een goede maaltijd. Geen gepraat over tannines en eiken, zuren en afdronk. Een glas om zo te drinken, onderuitgezakt op de bank en Netflix aan. Of als we dan kijken naar de knisperend frisse witte wijn die je nu in je hand hebt, eentje die je glas uit giechelt als perfecte begeleiding bij het uitzicht op je versgemaaide gazon.

Winkelwagen