Mijn account

BUBBELS | Let’s talk about sekt, baby

De feestdagen komen er weer aan en dat betekent natuurlijk bubbels, bubbels en nog meer bubbels. Cava, Champagne of Prosecco? Nope! We willen je voorstellen aan de underdog van de bubbels: Sekt. Deze mousserende wijn geniet in Nederland nog weinig bekendheid. Schade, want met een beetje zoekwerk heb je echt een fenomenale bubbel!

 

 

– I believe in miracles, you sekty thing – 

 

Sekt is een mousserende wijn origineel afkomstig uit Duitsland en Oostenrijk. De eerste Duitse wijnhuizen begonnen al met het maken van deze mousserende wijn aan het begin van de 19e eeuw. Keizer Willem II introduceerde in 1902 een mousserende wijn taks genaamd Sektsteuer, die tot op de dag van vandaag 1 euro per sekt fles eist.

Je kunt Sekt vinden uit vrijwel ieder Europees land. Dit omdat sekt niet locatie gebonden is of strikte kwaliteitsregels heeft, zoals bijvoorbeeld Champagne. Hierdoor zul je zelf wat meer aan de bak moeten om een mooie Sekt te kunnen vinden. Om te vermeiden dat je een minder goed flesje op de kop tikt, laten wij zien waar je naar moet zoeken op de labels.

 

    • Sekt: Dit zijn mousserende wijnen gemaakt in de Sekt stijl, met druiven die niet afkomstig zijn uit Duitsland. Dit is over het algemeen de minste in de rangschikking.

 

    • Duitse Sekt: Mousserende wijn gemaakt in de Sekt stijl, alleen dit keer met alleen druiven afkomstig uit Duitsland. Deze zul je iets vaker tegenkomen in de supermarkt of slijter.

 

  • Sekt b.A.

Sekt bestimmter Anbaugebiete. Dit zijn de mousserende wijnen uit één van de dertien officiële wijngebieden van Duitsland. Deze Sekt gebruikt lokale druif variëteiten zoals Riesling, Grauburgunder, Spätburgunder of Weissburgunder.

 

  • Het sprankelende kroonjuweeltje: Winzersekt

Dit is hoe Duitsland haar topkwaliteit Sekt labelt, kijk hier dus zeker naar uit! Winzersekt wordt gemaakt op de traditionele manier (hoe? Lees vooral verder) wat vergelijkbaar is met de manier waarop Champagne gemaakt wordt. Voor deze classificatie zijn strengere regels betreft het vermelden van afkomst, oogstjaar en druivenrassen.

 

Van alles en nog wat

Sekt kan worden gemaakt met een tal van verschillende druiven. Hierdoor zijn vaak de gebruikelijke Sekt’s van lagere kwaliteit. Maar over het algemeen kan je ervanuit gaan dat de Duitse Riesling altijd wel van de partij is. Deze kan geblend worden met andere druiven zoals Pinot Noir of Chardonnay. Maar er is ook Riesling Sekt, gemaakt van 100% Riesling.

Het is vaak lastig om een definitief smaakprofiel te koppelen aan Sekt. Maar als je toch die betere fles gevonden hebt kun je een unieke bruis verwachten. Sekt is vaak iets fruitiger dan Champagne, Cava of Prosecco en kan varieren van droog tot zoet. Sekt is te herkennen aan de aanwezige fruit- en bloemenaroma’s en een bijna romige textuur. Proef bijvoorbeeld grapefruit, steenfruit, appel en de typische ‘brioche’. Perfect aperitief, maar ook heerlijk als dessertwijn of… durf het eens aan met een kaasplankje.

 

Sekt: How it’s made

Over het algemeen worden er drie verschillende methoden gebruikt voor het produceren van Sekt, waarvan de tankmethode de meest gebruikte is.

Dit is dezelfde methode die gebruikt wordt voor het maken van Prosecco en is sneller en vooral goedkoper dan de methode waarop Champagne gemaakt wordt. Bij de tankmethode wordt de wijn in een enorme metalen tank gegoten samen met gist. Tijdens het proces waarbij de suikers omgezet worden in alcohol vormen er bubbels in de wijn. Deze wijn wordt vervolgens gerijpt en gebotteld, klaar voor de verkoop.

De traditionele methode -Méthode Traditionelle- is de klassieke manier van mousserende wijn maken. Deze methode wordt ook gebruikt voor Champagne en levert vaak de betere flessen op. In het traditionele proces krijgt de wijn de tweede gisting op fles en niet in een tank of vat. Na een aantal maanden worden de flessen stukje bij beetje gekanteld (dit kan weken duren) zodat uiteindelijk de gistresten in de hals komen te liggen. Dit proces heet officieel ‘remuage’. Dit gistbezinksel wordt er vervolgens op een fascinerende wijze uitgehaald: door de hals en het inliggende gist te bevriezen en het hele goedje als een propje eruit te vissen.

Een wijnproducent kan er ook voor kiezen om de transfer methode te gebruiken. Deze lijkt erg op de traditionele methode alleen dan makkelijker en minder arbeidsintensief. 

 

Foto: Throwback 2018 – samen met Charlotte Meiser schenken we wijn in de Arena.

 

Pandora’s Sekt(y) Tip

Een kerstdiner zonder een goede bubbel is niet compleet, vinden wij bij Pandora’s Bottle’s. (wij van WC-eend, adviseren WC-eend).

Laat jij dit jaar een keer de Cava of Prosecco achterwegen? Geef Sekt een kans, gegarandeerd dat je onze Meiser Riesling Sekt Brut uit 2015 erg lekker gaat vinden. Een unieke bubbel gemaakt van 100% Riesling.

 

Meer tips? Yes!

Winkelwagen