Caiarossa Toscana

Topwijn van wijnhuis Caiarossa. Een Bordeaux blend uit de Toscane heuvels. Van deze wijn zijn meerdere jaargangen beschikbaar.

72.99
80.99

72.99

Jaargang
N/A
N/A
Bestel 3 flessenBestel 24 flessenBestel 60 flessen
72.99-80.99 67.99-75.9972.99-80.99 62.99-70.9972.99-80.99 56.99-64.99

Proefnotitie

De wijnen van Caiarossa smaken elk jaar anders. Een executive summary is lastig dus. Wat in ieder geval overheerst is een soort natuurlijke fruitsmaak die doet denken aan natuurwijn, notities als: granaatappel, klei, groene bladeren. Daarnaast heeft de wijn een concentratie van een top Bordeaux: zwarte bes, cranberrycompôte, cederhout, balsamico.

Tips

Serveertemperatuur
17 °C
Wijnspijs suggestie
Gerookte truffelkalkoen met Cognac kruidenboter, klik hier voor een recept .

Technische details

Producent
Druivenras
29% Cabernet Franc, 25% Merlot, 20% Syrah, 15% Cabernet Sauvignon, 5% Petit Verdot, 3% Sangiovese en 3% Alicante
Wijn kleur
Rood
Wijn type
Droog
Herkomst
IGP Toscana
Bodem
Kalk en ijzerrijke zandsteen
Hoogte
215 m
Techniek
12 tot 14 maanden lagering in tonneaux, daarna 10 maanden in 25 hl vaten
Alcohol
13,5%
Restsuiker
Keurmerk

Verhaal

Niets teveel

Al jaren bewonderen we de wijnen van wijnhuis Caiarossa. Ze zijn gestart in 1998 met het aanplanten van de wijngaarden in de glooiende heuvels in de buurt van Riparbella in Toscane, en het is aangekocht door wijlen Eric Albada Jelgersma (oud-eigenaar van o.a. Super de Boer) in 2004. Jelgersma spaarde kosten noch moeite en bouwde het wijnhuis verder uit met getalenteerde wijnmakers. En wat voor moeite…

Het stuk grond tussen de Etruskische stad Volterra en de zee, was helemaal nog geen wijngaard in 1998. Begroeid met een bos van eiken en kurkeiken, toevallig de twee bomen die gebruikt worden in de wijnbouw, bleek de grond van een bijzonder geschikte samenstelling. Met veel moeite is er ongeveer 30 hectare vrijgemaakt voor de beplanting van de Toscaanse druif Sangiovese, 6 Franse rode druiven en 3 Franse witte druiven.

© Pandora's Bottle (2015) Het proeflokaal van het wijnhuis.© Pandora’s Bottle (2015) Het proeflokaal van het wijnhuis.

Zen met Feng Shui

Het wijnhuis is volgens de Feng Shui leer gebouwd en is in lijn met de heuvel neergezet. Het is in vier verdiepingen opgebouwd zodat de fermentatie van de druiven gebeurd met behulp van de zwaartekracht en dus niet met een pomp of andere menselijke interventie. De kleur van de buitenmuren is knalrood, net als de ijzerrijke bodem en maakt een bijzondere indruk tussen de wijnranken.

Holy holistisch

Caiarossa werkt volledig bio-dynamisch. Ze hebben sinds 2005 het Demeter keurmerk. Het is dus biologisch plus. Los van de eisen voor biologische landbouw werken zij op een holistische wijze in de wijngaard. Je zou misschien denken dat het dus een soort éxtra biologisch is, maar zo zit het niet helemaal. Biologisch is o.a. zonder kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. Bio-dynamische landbouw is volgens de filosofie van Rudolf Steiner, oftewel de antroposofie. Zo oogsten en bemesten ze de planten volgens de maankalender en het “bemesten” gebeurt met homeopatische kruidenpreparaten (in het kort: zeer, zéér sterk verdund). Nu maakt het ons niet uit of je de horlepiep danst bij volle maan, de wijnmakers van Caiarossa gaan hoe dan ook tot het uiterste om de beste wijnen te maken en die líefde kun je proeven. Enjoy!

Winkelwagen